Tatil havasına giren küresel piyasalarda, artan omicron endişelerine rağmen risk iştahı görece yüksek kalmaya devam ediyor. Yurtiçinde ise kur ve borsadaki yüksek volatil seyrin ardından yıl yeni bir denge arayışı ve yeniden pozisyonlanma çabası ile tamamlanıyor. Teknik anlamda orta vadeli resimde 1700-17500bandının yeni taban bölge olmaya aday olduğu kanısındayız. İkincil trendin 1700 üzerinde kalındıkça yukarı yönlü devam etme olasılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Kısa vadede ise söz konusu dengelenme sürecinde dalga boylarının azalarak da olsa devam etme olasılığı yüksek görünüyor. Kısa vadede ise 1920-1940 bandının (10 günlük üssel ortalama)aşılıp aşılamayacağı belirleyici olacak. Bu süreçte görece geride kalmış hisselere yönelmek mevcut risk yönetimi açısından daha makul görünüyor.
Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.
Öne Çıkan Haberler
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Aşan, "Kurun bu seviyelerde devam ettiği ortamda fiyat düzeltmelerinin etkisiyle ocak ayında eksi enflasyon bekliyorum. Şubattan sonraki enflasyon önümüzdeki döneme dair enflasyon beklentisini belirleyecek dönem olacak." dedi.
Benzinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 68 kuruş zam geldi.
Yeni üründe daha önce saat 11:00'de belirlenen dönüşüm kuru için bundan böyle dövizin Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kuru geçerli olacak.
Ekonomik güven endeksi Aralık'ta 7 ayın en düşük seviyesini gördü. Ekonomik güven endeksi Kasım ayında 99,3 iken, Aralık ayında yüzde 1,8 oranında azalarak 97,6 değerine düştü.
Döviz mevduatları 24 Aralık haftasında rekor seviyeye yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,2 milyar dolarlık artışla 239 milyar dolar olarak kaydedildi.
Yabancı yatırımcılar 24 Aralık haftasında 570 milyon dolarlık hisse satışı yaptı. 94 milyon dolar değerinde tahvil satışı da gerçekleşti.
Net rezervler 24 Aralık haftasında düşüş yaşamaya devam etti. Net rezervler 12,2 milyar dolardan 8,6 milyar dolara geriledi.
Dolar-TL’de hafta başında başlayan yükseliş dün de devam etti. Geçen hafta 18,37’den başlayıp 10,30’a süren düşüşün yaklaşık %38’lik kısmı geri verilmiş oldu. %50 düzeltme seviyesi ise 14,35’de bulunuyor.
BIST100 ise dün 10 günlük üssel ortalamasını geçemedi. Zayıf TL bu sefer pay piyasasına katalizör olamadı. Buradaki detay, bir önceki ralli dönemine göre mevduat-kredi faizlerinin gelmiş olduğu yeni yüksek seviye. Ayrıca 10 yıllık tahvil faizinde geldiği şu noktada değerlendirmelere yapacağı olası baskı ve enflasyon patikasındaki belirsizlik de yatırım kararlarını etkiliyor olabilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yılın ilk üç ayı için borçlanma takvimini duyurması bekleniyor.
ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya yönelik muhtemel bir askeri adım konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e uyarıda bulundu ve "gerginliği düşürme" çağrısı yaptı.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot, bankanın 2023 yılının başlarında faiz artışı için hazır olacağını söyledi.
Avrupa Merkez Bankası yetkilisi Robert Holzmann bankanın 2022'de negatif faizi ve geleneksel olmayan para politikasını kademeli olarak sonlandırmaya odaklanması gerekeceğini söyledi.
Toparlanma çabaları sınırlı kalmaya devam ediyor
Endeks önceki 3 günde olduğu gibi dün de 10 günlük HO direncine takılırken özellikle gün sonuna doğru artan satış baskısıyla günü yüzde 1,68 düşüşle 1864 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,20 ve holding endeksi yüzde 1,97 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,58 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 3,86 ile iletişim oldu. 17 Aralık’ta SAT konumuna geçen trend takip modelimiz de mevcut konumunu koruyor.
Küresel çapta toparlanan risk iştahı ve kurdaki yükselişin desteğiyle birlikte dipten tepeye %70’yi aşan yükselişin ardından gelen satış ve artan volatilite, dalga boyları azalsa da devam ediyor. Kısa vadede 10günlük üssel ortalama seviyesine denk gelen 1920-1940 bandının aşılıp aşılamayacağı belirleyici olmaya devam edecek. Söz konusu direnç bölgesi aşılmadıkça toparlanma çabaları sınırlı kalmaya devam edecektir Orta vadeli görünüme bakıldığında ise 1700-1750 bandı korunduğu sürece ikincil trendin yukarı yönlü devam etme olasılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.
Kaynak:Işık Menkul - Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı