Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum itibarı ile küresel ısınma, iklim değişikliği ve çölleşmeden en fazla etkilenecek ülkeler arasında bulunduğunu ve bu etkiyi en aza indirmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Dünya Çölleşme Tehlikesi haritasında, başta Orta Anadolu olmak üzere Türkiye’nin önemli bir bölümünün “çölleşmeye çok fazla ve fazla duyarlı” olarak gösterildiğini ifade eden Eroğlu, “Ülkemizde tarım alanlarının yüzde 59’unda, meraların yüzde 64’ünde orman arazilerinin yüzde 54’ünde erozyon vardır” dedi.
Özellikle son yıllarda Türkiye’de ormanların iyileştirilmesi, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarında büyük bir hamle gerçekleştirdiklerini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:
“Ülkemizde toprağın korunması çölleşme ve erozyonla mücadele, çığ, heyelan ve sel felaketlerinin önlenmesi konularında politika ve stratejiler belirlemek, plan ve projeler yapmak, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyon sağlamak gayesi ile ‘Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nü kurduk.
Ayrıca, ağaçlandırma, fidan üretimi, erozyon kontrolü, rehabilitasyon faaliyetlerini daha etkin ve tek elden yürütmek gayesi ile ‘Orman Genel Müdürlüğü’ çatısı altında topladık. Yeni yapılanmadaki gayemiz çölleşme ve erozyonla mücadele ve ormancılık faaliyetlerinin daha etkin, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.”