Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
6 Şubat 2018 Salı - 10:32

Esnafın yüzde 50 isyanı

Siteler esnafı hammadde ürünlerine gelen zamlar sebebiyle üretim yapmakta zorlandıklarını belirtti. Bazı kalemlerde bir yılda yüzde 50 artış olduğunu belirten ANKAMOB Başkanı Hüseyin Taklacı, “Bir çok imalatçı kepenk kapatma noktasına geldi” dedi.

Esnafın yüzde 50 isyanı

Türkiye’de ‘mobilya üretiminin kalbi’ olarak nitelendirilen Siteler’de mobilya üreticileri, hammadde ürünlerindeki zamlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Geçen yılın ocak ayı ile bu yılın aynı ayında sünger, sunta, suntalam ve diğer ahşap ürünlerinde yüzde 50 artış olduğuna dikkat çeken Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarları Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, devletin zamlara müdahale etmesini beklediklerini söyledi. Büyük çaptaki tedarikçilerin de fırsatçılık yaptığını savunan Taklacı şöyle konuştu:

ÜRETİCİ SIKINTI YAŞIYOR

“Mobilya hammaddelerine yıl boyu gelen zamlara, KDV indiriminin sona ermesi ve Kuzey Irak pazarının kapanması gibi konular da eklenince üretici sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Suntaya gelen zam 2017 ocak ayından beri toplamda yüzde 50’yi geçti. Suntada da bu yılın ilk aylarında yeni zamların geleceği konuşuluyor. Ukrayna’dan gelen tomruk ithalatının durdurulması fiyatları bir yılda yüzde 100’ün üzerine taşıdı. Türkiye’de petro kimya tesisleri bulunmadığı için poliüretan ve TDI üretiminin olmaması, Almanya’daki fabrikada çıkan yangın, ayrıca Çin’in Türkiye’de üretilen işlenmiş orman ürünlerine aşırı talep göstermesi aşırı zamlara sebep oldu.

 

TOMRUK SATIŞLARI DÜZENLENMELİ

Burada fırsatçılık yapmak isteyen büyük çaplı tedarikçilerin de getirdiği şişirme fiyatları göz önünde bulundurmak lazım. Piyasadaki durgunluğun üzerine zaten satışları durma noktasına gelen mobilyacı esnafı ürünlerine zam yansıtamadığından bir çok imalatçı kepenk kapatma noktasına geldi. Özellikle el işçiliği mobilyada piyasanın rahatlaması için devletimizin destek olması gerekli. Tomruk, poliüretan ve TDI başta olma üzere yeni pazarların bulunması, devletler arasında ticaret anlaşmalarının yapılması şart. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü’nün ihaleye çıkardığı tomruk ve işlenmiş kereste satışlarının düzenlenmesi, zaten yetersiz olan kereste stok satışlarının düzenlenmesi ve planlanması gerekiyor.

ÇİN BİZDEN ALIP LİDER OLACAK

Ülkemizde el işçiliği ürünler ayrı kategoride sınıflandırılmalı ve vergi düzenlemeleri farklı olmalı. El işçiliği mobilyanın katma değeri yüksek olduğundan, alınan vergilerle fabrikalar ve imalatçılar yarıştırılıyor, bu yarışın galibi belli. İmalatçılarımız devletten destek bekliyor. Devlet gereken desteği yapmazsa, üreticiler gereken zamları tüketiciye yansıtmak zorunda kalacak. Özellikle daha yılın başında suntaya gelen artı yüzde 15 zamla üreticilerimizin beli iyice büküldü, zamlar sadece sunta süngerle sınırlı da değil hırdavattan nakliyeye herşey zamlandı. Bu gidişata dur denmesse bizim suntamızı, bizden daha ucuza alan Çin, kendi ülkemizde pazarın lideri konumuna gelecek.”

MALİYET HESAPLAYAMIYORUZ

Siteler’de 1997 yılından bu yana mobilya üretimi yapan Uğur Yılmaz da “Zamlara yetişemiyoruz. Maliyet hesaplayamıyoruz. Zamlar bizi çok zor duruma soktu. Gerekli düzenlemeler olmazsa esnafı daha zor günler bekliyor” dedi.

 
Anadolu Bulvarı terminal gibi
 
İstatistikleri zorluyoruz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Terazi doğru tartacak
Yenimahalle Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ilçe pazarlarında denetim ...
Baran: Biz bu işi dert edindik
ATO bünyesinde faaliyet gösteren Ankara Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun ...
Otogaza indirim geldi
Otogaz fiyatlarına geceyarısından itibaren geçerli olmak üzere 16 kuruş indirim geldi.
 
Avrasya Tüneli'ne gelen zam indirildi!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Avrasya Tüneli ...
Ankara’dan Bangkok’a metro ihracatı
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'nin ilk ihraç ...
Fed 'faiz' kararını açıkladı
Fed, faiz değişikliğine gitmedi. Böylece faizlerin sabit tutulması kararlaştırılırken, ...
 
Barajlarda su miktarı yüzde 20’ye düştü
Başkent’te kış ayları yağışsız geçerken, ASKİ’nin yaptığı son ölçümlere ...
Milletvekili Aydemir, il ekonomisini değerlendirdi
Aydemir, Erzurum’da 2016 yılına göre, 2017 yılında kurulan şirket sayısının ...
500 milyar dolarlık rezerve ilk kazma yıl sonunda vuruluyor
Türkiye’de çeşitli üniversitelerden uzmanlarca yapılan araştırmalarda ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri