TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Sefa Çol ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’i makamında ziyaret etti. Türkiye’nin yepyeni düzenlemelere gitmesi gerektiğini belirten Demir, “Başta imar mevzuatı olmak üzere bir çok konuda ezberimizi bozacak, hafızalarımızı boşaltacak şekilde yepyeni düzenlemelere gitmek durumundayız” dedi.
Göç ve nüfus
Demir, hayata geçirecekleri projelerle önümüzdeki süreçte Türkiye’nin 20-30 yıllık perspektifini göz önüne alarak yapılanma gerçekleştireceklerini ve kırsal kesimden artan göç ve nüfus hareketiyle karşı karşıya kalınan olumsuz kentleşmenin önüne geçileceğini vurguladı.
Destek istedi
Bakan Demir, kırsal kesimde yapacakları çalışmaların bu yönde kendilerine ciddi veri oluşturacağını bildirdi.
Ziyaret sıranda TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Çol’da, Bakanlığın çalışmalarından memnun olduklarını kaydederek, özellikle yurt dışında iş yapan Türk firmalarına daha çok destek olunmasını istedi.
Yerli hayvan azaldı
İSTATİSTİKLERE göre, Türkiye’de at, eşek, katır sayısı azalıyor, domuz ve deve sayısı ise artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl, 2008’e göre domuz ve deve sayısı arttı. 2008’de 970 olan deve sayısı yüzde 7,3 artışla bin 41’e, bin 717 olan domuz sayısı ise yüzde 10,4 artışla bin 896’ya yükseldi.Yerli hayvan ırklarının sayısı azaldı, kültür ırkı arttı.
Yeni yapılanma
Afetlere müdahale etmenin, bakanlığın en önemli görevlerinden biri olduğunu anlatan Bakan Mustafa Demir, şunları söyledi: “Ulusal Afet Bilgi Sistemi ile önümüzdeki yıllarda afetlere maruz olan yerleri tespit etme imkanı ve gayretinde olacağız. Afet olduğunda müdahale etme ile afet olabilecek yerde afet riskine karşı yapılacak çalışmalar arasında maddi açıdan 7 kat fark var. Hızla buna yönelmemiz lazım. Ana başlıklar altında buralarda bakanlığımızı yeniden yapılandırıp, üzerimize düşen görevleri yeniden en iyi şekilde ifade edeceğiz.”