Fed Başkanı Powell’ın 75 bps faiz artışı konusuna nasıl referans vereceği merak ediledursun, beklenen ve piyasanın asıl yansımayı gösterdiği açıklama şu şekilde;
· 75 bps, FOMC’nin aktif olarak dikkate aldığı bir şey değildir.
Powell açıklamasından öne çıkan diğer noktalara bakacak olursak;
· Enflasyon çok yüksek. FOMC, enflasyonu aşağı taşımak için hızlı hareket ediyor. FOMC, enflasyonu düşürmek için araçlara sahiptir.
· İşgücü piyasası son derece sıkı. İşçi talebi çok güçlü. FOMC işgücüne geri dönen daha fazla insan görüyor. Olası işsizlik oranları daha da azalacak. İşçi talebinin ortalama olacağı bir yol var.
· Ekonomideki ivme güçlü kalıyor.
· Enflasyon uzun dönem %2’lik hedefin çok daha üstünde kalıyor.
· Rusya-Ukrayna savaşının etkileri çok belirsiz.
· FOMC sonraki çift toplantı için masada 50 bps görüyor.
· Özellikle hizmet sektöründe ücretler yüksek.
ABD için resesyon tahammül edilebilir bir olgudur. Bu nedenle, yüksek kaldığı zaman aynı zamanda kalıcı ve yapısal olma ihtimali olan enflasyonu dizginleme konusunda proaktiflik son derece normal. Diğer yandan, ISM’lere yansıyan olguda büyüme yavaşlığında ya da dönemsel daralmada geçicilik görülmesi Fed’in faiz oranlarını artırma konusunda istekli davranmaya devam edeceğini gösteriyor. Ekonomiye genişlemeci yönde büyük müdahalelerden ziyade, artık normalleştirilmiş bir politika ile devam etmek Fed’in ana rotası. Ancak bu rota aşırı fazla değişkenle sulandırıldığı için QE’nin zararlı etkilerinden kaçınırken, QT’nin zararlı etkilerine yakalanmak gibi çok önemli bir ihtimal belirmiş durumda.
Fed’in borçlanma dinamiklerinde, küresel ekonominin yavaşlayan konumunda ve ekonomi açısından çift kanallı risk barındıran dışsal faktörlerle olan mücadelesini düşünecek olursak, reel faiz oranlarının aşırı yükselmemesi adına yapmış olduğu rehberlik yerinde görünüyor. Aşırı yüklemiş beklentiler biraz dengelenebilir. Sıkılaşmanın sürdürülebilir ve ekonominin taşıyabileceği bir hızda olmasına önem verilecektir. Resesyonun kelime anlamı iki çeyreklik daralma, oysa enflasyonun aşırı yüksekliği iki çeyrekle sınırlı kalmayabilecek bir olgu ve hanehalkına verdiği zarar itibariyle talep şoku ve büyüme baskısı da getirebilir. Resesyonun döngüselliği mi, yoksa politika hatası kaynaklı mı olması tercih edilir bir konu? Rusya savaşı ve tedarik zinciri kaynaklı bir yavaşlamadan politika aracıyla kaçmak mümkün değil elbette, bunun sarsıcı etkilerinden üretici, tüketici davranışlarını korumak ve yapısal enflasyon oluşumunun önüne geçmek mümkün. İlerleyen dönemde de bu artçı enflasyonun kaynağı önemli olacak.
Fed bilanço konusunda da itfa ettiği borçlanma araçları üzerinden yönetilebilir bir küçülme sağlayarak ilerleyecek görünüyor. Diğer taraftan, ABD Hazinesi, üç aylık uzun vadeli borç satışını üst üste üçüncü kez kısalttı. Hazine, pandemi önleme tedbirlerine yönelik hükümet harcamalarındaki artışı finanse etmek için gereken rekor seviyelerden ihale boyutlarını küçültüyor. Ekonomik toparlanma, federal vergi gelirlerinde de bir sıçramaya katkıda bulundu. Hazine’nin finansman pozisyonundaki iyileşme, Fed'in Hazine tahvillerini bilançosundan çekmesiyle ortaya çıkması muhtemel artan ihtiyaçları dengelemek için yeterli olarak değerlendiriliyor. Hazine takviminde Fed'in QT'sini açıkça etkilememesine rağmen, ikinci turun gelecekteki finansman ihtiyaçlarını nasıl etkileyeceğine ilişkin görünüm genel olarak dikkate alınacak. İyileşen ekonomi ve artan vergi gelirleri Hazine’nin de borçlanma ihtiyacını azaltmış görünüyor, bu da daha az ihraç olacağı veya daha küçük ihaleler olacağı anlamına gelir. Enflasyona bağlı tahvil satışları ise artarak devam edecek, ki enflasyon ortamında anlaşılabilir bir durum.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı