ANKARA / Ankara Hürriyet, kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan ve Altındağ’daki bazı mahallelere yerleşen Somalililerin yaşam koşullarını görüntüledi, hayatlarını dinledi.
2007 yılından bu yana kaçak yollarla Ankara’ya gelen Somalililer, Altındağ Belediyesi’ne bağlı Önder, Ulubey, Hacılar ve Doğantepe Mahalleleri’nde yaşıyor. Sayıları 5 bini geçen mülteciler, semtteki gecekondularda kalırken, civardaki mobilya ve çanta atölyelerinde para kazanmaya çalışıyor.
Çoğunluğu sığınmacı statüsünde olan Somalililer, oturma ve çalışma izinleri olmadığı için evlerinin kapısına kilit vurup, günü büyük bir bölümünü evinde geçiriyor, sadece işe giderken evlerinden çıkıyor. Sağlık sorunlarının son dönemlerde arttığını belirten Somalililer, kendilerine yardım etmesini istedi. Evlerinde ilkel yollarla tedavi olmaya çalışan ve sağlıklı beslenemeyen Somalililerin genelinde şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıkları bulunuyor.
HAFTALIK KAÇAK İŞ
Oturma ve çalışma izni verilmeyen mülteciler, civardaki atölyelerde kaçak olarak çalışıyor. Siteler’e yakın olan Somalilerin içinde sağlıklı olan erkekler mobilya atölyelerinde, kadınlar ise çanta atölyelerinde çalışıyor. Denetimler yüzünden en fazla bir haftalık iş bulabildiklerini söyleyen mülteciler, bir hafta sonunda ise kendilerine 100 TL para verildiğini dile getirdi. Bir evde iki aile beraber yaşadıklarını belirten mülteciler, “En azından Ankara’da oturma izni olanlara çalışma izni verilirse şartları daha iyi olan işler bulabilir ve ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz” diye konuştu.
KIŞ SERT GEÇECEK
Yaz mevsiminde, çevredekilerin de yardımlarıyla bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerini dile getiren Somalililer, kışın kendileri için çok zor geçtiğini söyledi. Bir sobaları dahi olmadığını ifade eden Yemen asıllı Somalili Salih, “Ülkemizde yaşam koşulları çok kötüydü ve bunun için Türkiye’ye kaçtık. Açlık, sefalet, hastalık yüzünden kaçıp sığındığımız Türkiye’de de hukuki sebeplerden dolayı çalışamıyoruz ve hizmetlerden yararlanamıyoruz. Burada Somali’ye kıyasla daha fazla hasta oluyoruz. Kışları çok soğuk olduğu için bütün aile bir battaniyenin altına giriyoruz. En azından evlerimizi ısıtacak bir soba verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
İŞARETLENEN EVLERDE YAŞIYORLAR
Mülteciler, gelirleri olmadığı için semtte yıkım için belirlenmiş ve duvarları işaretlenmiş gecekondularda yaşıyor. Gecekondularda her odayı ayrı bir aile kullanıyor. Bu şekilde kirayı iki ya da üçe böldüklerini söyleyen Somalililer, “İş bulduğumuz zaman elimize para geçiyor ama onu da idareli kullanmamız gerekiyor. Evlerin kirası 200 TL’yi geçmiyor ama zaten biz de 100 TL para kazanıyoruz. Bu yüzden yıkımı onaylanmış evlerde az paralarla kalabiliyoruz. Ancak evlerimiz hastalık yuvası gibi. Çatılarımız, duvarlarımız üzerimize çökecekmiş gibi duruyor” şeklinde konuştu.
MAHALLELİ ANLAŞAMIYOR
Müslüman olan mülteciler, Arapça, İngilizce ve kendi dillerini biliyor ancak Türkçe bilmiyor. İçlerinden bazısı mecbur kaldıkları için Türkçe’yi öğrenmiş olsa da, mahalleli ile anlaşamıyor. Mahalleli, anlaşmazlıklardan dolayı mahallede çok defa tartışma ve kavga çıktığını anlattı.
EKMEĞE MUHTAÇLAR
Ulubey Mahallesi sakinleri, bir bölgenin neredeyse tamamının Somali vatandaşlar tarafından sahiplenildiğini belirterek, “Burada gerçekten zor bir hayat sürüyorlar. Taşların üzerlerine günlük taze ekmek koyarak onlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Ben neredeyse hergün bir iki kişinin benim aldığım ekmekleri ailesine götürdüğünü görüyorum. Allah hepsine yardım etsin demekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Devletin yetkili mercileri konuya el atacaktır” dedi.ANKARA /