Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
16 Mayıs 2012 Çarşamba - 12:04

Geleceğin aracını modellediler

Üretimi 100 milyara mal olan ve saatte 80 kilometre hız yapabilen Hidroket-3, (TÜBİTAK) Hidromobil Hidrojen Arabaları Yarışı’na katılacak. Geleceğin teknolojisi olan hidrojen enerjisiyle çalışan araç, sekiz aylık bir çalışma sonucunda hayat buldu.

Geleceğin aracını modellediler

ANKARA Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hidromobil Takımı, Hidroket-3 aracının tanıtımını yaptı. Geleceğin teknolojisi olan hidrojen enerjisiyle çalışan aracı geliştirmek amacıyla çalışan takım, 15 Temmuz’da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Hidromobil Hidrojen Arabaları Yarışı’na katılacak.
Saatte 80 kilometre hız yapan Hidroket-3 hakkında bilgi veren Hidromobil Takımı Kaptanı ve Pilotu Nihan Neslihan Sucu, aracın sekiz ayda tamamlandığını söyledi. Hidroket-3’ün çevre dostu olması açısından önem taşıdığını ifade eden Sucu, “Çalıştığı anda egzozundan su çıkaran araç, çevreye zarar vermiyor. Bir diğer önemli özelliğini ise, hidrojenin üretiminin ulaşılabilir olmasından kaynaklanıyor. Gündemdeki yerini kaybetmeyen petrol kaynaklarının tükenme sürecinde, alternatif enerjili yakıtlar açığa çıkıyor” dedi.
22 kişilik takımın aracı sekiz ayda tamamladığını ifade eden Sucu, şunları söyledi:
Seri üretimde
maliyet azalır

“Araç, seri üretimde olmadığı için ekip tarafından çizildi ve üretimi yaptırıldı. 100 milyara mal olan araç, sponsorlar ve okulun maddi desteği ile hayat buldu. Hafta sonları da dahil olmak üzere, sekiz ay boyunca her gün çalıştık. 
Derslerden fırsat buldukça aracın yapım aşamalarında yerimizi aldık.
Maliyeti şu anda yüksek fakat, seri üretime geçildiği anda maliyette ciddi bir düşüş olur. Hollanda ve Finlandiya’da trafiğe çıkan bu araçlar, benzin rezervleri tükendiği için geleceğin teknolojisi olacak. Benzin istasyonları yerini zamanla hidrojen istasyonlarına bırakacak. Türkiye’de yaşanan trafik sorunu maalesef araçların yaygınlaşmasına engel olur.
2007 yılından bu yana üniversite bünyesinde çalışmalarını sürdüren takımımız, 
Ankara ve Türkiye beşinciliği, Türkiye üçüncünlüğü, Türkiye ikinciliği ve En İyi Tasarım ödüllerine layık görüldük. Derece almış aracımız Hidroket-2’den sonra üretmiş olduğumuz aracımızla birinci olup yurt dışı kapılarını açma amacı içerisindeyiz. Çalışmalara olağan yıllardan daha erken başlamamız kendimize ve aracımıza olan güveni arttırdı. Bu seneki yarışmada ise, birincilik kupasını kaldırmak iddiasındayız.”

‘Yapmak’ için
paraya ihtiyaç var

MÜHENDİSLİĞİN önündeki en büyük engelin maddi sıkıntılar olduğunun altını çizen Hidroket-3’ün Akademik Danışmanı Doç. Dr. Barış Akaoğlu da, “Mühendisler için ‘yapmak’ anahtar kelimedir. Bir şeyler yapabilmek için de maddi imkanlara ihtiyaç var” dedi. Çevreye zarar vermemenin mühendisler için çok önemli olduğunu ifade eden Akaoğlu, “Günümüzde değişim çok hızlı yaşanıyor. Yeni teknolojiler ile bu teknolojilerin müfredata eklenmesi yeterli olmuyor. Müfredat gelişmelere yetişemiyor. Pratik uygulamalı laboratuvar eğitiminin karşısında, dünyanın her yerinde parasal engeller bulunuyor. Böyle bir tablo karşısında mühendislik öğrencilerinin yürüttüğü çalışma son derece değerli. Öğrencilerin çalışmaları tamamen gönüllülük esasına dayanıyor” diye konuştu.

Teknoloji alanındaki 
yetkinliğini artmalı

BAŞARILARINDAN dolayı takımı tebrik eden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Cemal Taluğ, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki yetkinliğini arttırması gerektiğini söyledi.
Teknolojiyi takip eden projelerin toplumla buluşma ve birlikte öğrenme anlamına geldiğinin altını çizen Taluğ, “Bugün takımımız birlikte başarmanın heyecanını yaşıyor. 
Ankara Üniversitesi olarak bizler ise, gururlanıyoruz. Çevre dostu olan ve enerji kaynaklarına saygı duyan Hidroket-3’ün yeni teknolojilerin önünü açacağını düşünüyorum. Türkiye’nin yenilenebilir enerjilere ihtiyacı var. Bu konudaki bilinci arttırmak ise, genç nesillere düşüyor” dedi.

 
Lösemiyi yendi dördüncü oldu
 
Şehit annesi unutulmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lösemiyi yendi dördüncü oldu
2008 yılında yakalandığı lösemi hastalığını, LÖSEV’in destekleriyle yenen ...
Engellilerden folklor şov
SİNCAN Belediyesi, “Engelliler Haftası” kapsamında, Sincan’da bulunan ...
Elmadağ’da yağmur duası
ELMADAĞ’a bağlı, Hasanoğlan mahallesi Çed deresi mevkiinde, Elmadağ Belediyesi’nin ...
 
Başkent’te Diablo 3 çılgınlığı
VİDEO oyunları tarihinin efsane oyunu Diablo 3, tüm dünyayla birlikte ...
Festivalin yüzü Doutzen Kroes
ANKARA Shopping Fest’in tanıtım yüzü Hollandalı top model Doutzen Kroes ...
114 öğrenci altın hesabı yaptı
ANKARA İlköğretim okulları arasında yapılan “2. Matematik ve Akıl Oyunları ...
 
Ankara'da 10 saatlik su kesintisi
Ankara'nın Keçiören ilçesinde içme suyu şebeke bağlantısı nedeniyle 16 ...
Giyim firması İGS satıldı
Türkiye giyim sanayiciliğinin ve perakendeciliğinin önde gelen kuruluşlarından ...
Kıvılcım Ankara’da görücüye çıkıyor
Anadolu Ateşi Çocuk Gösterisi Kıvılcım, ATO Congresium Gösteri Merkezi’nde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri