Ankara ’da uzun yıllar kentin amblemi olarak da kullanılan Sıhhiye’deki Hitit Güneşi Kursu, bakımsızlıktan dökülmeye başladı.
Kentin simge yapıları arasında yer alan heykeldeki üç geyikten birinin boynuzu kırık halde dururken, farklı noktalarında da kırılma ve açılmalar meydana geldi. Heykeldeki kırık boynuz ile ortadaki büyük geyiğin boynuzu da koli bantlarıyla sarılı olması dikkat çekti. Heykelin bazı noktalarında ise eylem ve gösterilerde asılan pankartların bağlanması için kullanılan ipler yer alıyor.
ANKARA’YA YAKIŞMIYOR
Heykelin bakımsızlığı Başkentliler kadar şehir dışından gelenleri de rahatsız etti. Eşiyle birlikte Mardin’den gelen Latif Gündüz heykelin önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra heykelin bakımsızlığının Ankara’ya yakışmadığını söyledi. Gündüz tepkisini şöyle dile getirdi:
“Heykeli hep televizyonda görürdük. Ankara’da en çok görmek istediğim yer Anıtkabir ve bu heykeldi. Ama hiç böyle harap bir halde olacağını düşünmemiştim. Boynuzu kırık, her yerinde bant var. Çevre düzenlemesi yapılmış ama heykele bir düzen verilmemiş.”
ÖZGÜRLÜĞÜ VE BARIŞI SİMGELİYOR
Alacahöyük’te bulunan eski Anadolu uygarlıklarından Hatti’lere ait bir eser olan Hitit Güneşi, 1973’te, dönemin Belediye Başkanı Vedat Dalokay tarafından şehrin amblemi olarak seçilip, Ankara’nın amblemi yapılmıştı. İslamiyet öncesi bir topluma ait olduğu için sağ ve sol görüşlü Başkentliler arasında tartışmalara sebep olan ve heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapılan Hitit Güneşi Kursu Heykeli, 1978’de Sıhhiye Meydanı’na yerleştirilmişti. Heykel, doğanın çoğalmasını, üremesini, özgürlüğü ve barışı simgeliyor.
TARTIŞMALARA KONU OLDU AMBLEM OLMAKTAN ÇIKARILDI
37 yıldır Sıhhiye’de yer alan Hitit Güneşi Kursu, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ’in 1994’te belediye başkanı olmasıyla tartışma konusu oldu. 1995’te, Başkan Melih Gökçek başkanlığındaki Büyükşehir Belediye Meclisi, simgesi Hitit Güneşi Kursu olan şehir ambleminin, Atakule-cami minaresi ve 3 yıldız ile değiştirilmesi yönünde karar aldı.
Muhalefetin belediye meclis üyeleri, konuyu Ankara 2. İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme amblemi, ‘Belediyenin amblem belirleme yetkisi olmadığı’ gerekçesiyle Meclis kararını iptal etti. 2004’te ise Atakule figürlü amblem tekrar kullanılmaya başlandı. 2007’de de Ankara 3. İdare Mahkemesi, ‘Ankara’yı anlatmıyor’ gerekçesiyle Atakule figürlü simgeyi reddetti. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15 Temmuz 2011’deki olağan oturumunda ise Atakule figürlü amblemdeki yıldız sayısı 3’ten 5’e çıkarılarak yeniden kullanılmaya başlandı.