Büyükşehir Belediyesi, günlük çöpten elektrik enerjisi üretmeye başladı.
Daha önce, “Ankara Katı Atık Projesi” ile depolanan çöplük alanından elektrik enerjisi elde eden Büyükşehir Belediyesi, yeni geliştirdiği projeyle, güncel organik çöpleri, metan gazına dönüştürüp imha ederken, bir yandan da enerji elde ediyor.
Katı atık dönüşümünün yanı sıra, ilçelerin içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yeni kaynakları devreye sokmaya devam ettiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Elmadağ’da yeraltı barajı inşa ettiklerini söyledi.
YERİN 14 METRE ALTINDA
Elmadağ’ın içme ve kullanma su ihtiyacını karşılayacak olan barajın yerin 14 metre altında, 2,5 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olacağını ifade eden Gökçek, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’nin içme suyu temini amaçlı en büyük kapasiteli yeraltı barajını inşa ediyoruz. ASKİ’nin kendi imkanlarıyla yaptığı bu yeraltı barajı Kargalı Deresi’nden gelen suyu depolayacak.
1,5 MİLYON TL TASARRUF
Büyük bir enerji sarfiyatıyla su, mevcut kuyulardan 500 metre yukarı basılarak alınıyor. Bu ise çok ciddi bir enerji sarfiyatına neden oluyor. Yeraltı barajının tamamlanmasıyla Elmadağ’ın eski pompa sistemi devreden çıkarılacak ve elektrik enerjisinden de yıllık 1,5 milyon TL miktarında tasarruf edilebilecek. Böylece devreye girecek olan yeraltı barajı sistemiyle hem yatırımdan hem de işletmeden büyük ölçüde tasarruf sağlamış olacağız.
2013’TE HİZMETE GİRECEK
Elmadağ Yeraltı Barajı’nın kaya, kil ve dolgu malzemesiyle inşa çalışmalarının aralıksız devam ettiğini vurgulayan Gökçek, barajın fiziki olarak yüzde 60, isale hatlarının ise yüzde 50 oranında tamamlandığını kaydetti.
Elmadağ Yeraltı Barajı ile bölgenin su ihtiyacının güvence altına alınacağına dikkat çeken Gökçek, baraj inşaatının 2013 yılı içinde tamamlanarak hizmete alınacağını sözlerine ekledi.