Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
12 Temmuz 2021 Pazartesi - 12:48

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurt içinde cari açık izlendi. Mayıs ayında cari açık Mayıs ayında beklentilere paralel 3.081 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık Cari İşlemler Açığı 31.858 milyon dolar olmuştur.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurt içinde cari açık izlendi. Mayıs ayında cari açık Mayıs ayında beklentilere paralel 3.081 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık Cari İşlemler Açığı 31.858 milyon dolar olmuştur. Bu dönemde hizmetler dengesi kaleminde artış görülürken seyahatler kalemi altında turizmden gelen gelirlerin  arttığı görülmüştür. Ancak turizm kaleminin geçen seneye benzer bir tablo izlemesi ve otomotiv sektöründe ithalattaki artışın devam etmesi cari açıkın sürmesine neden olurken altın ithalatındaki azalışın etkisiyle geçen seneye göre ufak bir miktar geri çekilme görüyoruz. Ancak cari açık bu sene istenilen düzeye inmeyebilir. Mayıs ayından doğrudan ve portföy yatırımlarının arttığını izledik. Bu dönemde yabancıların hisse  ve tahvil alımı yaptığını izliyoruz. Resmi rezervlerde bu ay 1.281 milyon ABD doları net artış gözlenmiştir.  Cuma günü BİST100 endeksi  % 0.39’luk artışla  1.378,28 puandan tamamlarken işlem hacmi 10.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Usd/Try yatay görüntüsünü korudu.

Bugün yurtiçinde  Mayıs ayına ait işsizlik oranları açıklanacak. Nisan ayına ait işsizlik % 13.9 olarak gerçekleşmişti. Kısa  çalışma ödeneğinin 30 Haziran’da bitmesiyle işsizliğin artmasını bekliyoruz. Bir süredir maliyetlerin yükselmesi nedeni ve uzun süredir iş yerlerinin kapalı olması nedeniyle maliyetleri üstlenen işverenlerin gelen zamların ardından her ne kadar işçi çıkarımları fikrini bir miktar azaltsa da maliyetlere katlanamayan işverenlerin işçi çıkarımlarına gideceğini düşünmekteyiz. Bu hafta gözler TCMB faiz kararında olacak. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak ABD’den yarın  gelecek enflasyon verileri de fiyatlamalarda belirleyici olabilir. 

ABD:  Cuma günü ABD’de veri akışı sakindi. Cuma günü açıklanan Fed Para Politikası Raporu’nda  arz sıkıntısı yaşanan ürünlerin fiyatında geri çekilmeler görülse de halen enflasyonist tarafta baskı yarattığına dikkat çekilirken enflasyon araştırmalarında 2020 yılından bu yana enflasyonun arttığının net bir şekilde gözlemlendiği ifade edildi. Bazı para piyasası fonları ve banka kredilerinde yapısal zayıflıklar gözlendiğini dikkat çekilen raporda  2. çeyrekte talebin devam ettiği ve risklerin oluşması halinde para politikasında gereken ayarlamaları yapmaya  hazır olduklarını vurguladı. Varlık alımları kararı için gelecek toplantılarda  enflasyon, istihdam ve büyüme pozisyonlarına bakarak kararın verileceği söylenirken yakın vadede enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risklerin arttığı vurgulandı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta içi sert düşüşün ardından Cuma günü sert yükseldi ve bu haftaya da yükselişle başlayan tahvil faizleri şu an % 1.36 seviyesinde işlem görmekte. Dolar endeksi de geçen hafta zayıflarken bu hafta başında dolar endeksinde tekrar kuvvetlenme çabaları izlenmekte. ABD borsalarında ise Cuma günü yükselişler sertleşti ve rekorların geldiği izlendi. S&P, Cuma günü rekor tazeledi.

Bugün ABD’de veri akışı sakin olacak. Gözler yarın gelecek enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. 

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü veri akışı sakindi. Avrupa Merkez Bankası’nın 10 Haziran’da geçekleştirdiği  faiz toplantısının tutanakları açıklandı. Tutanaklarda piyasa faizlerinde sürekli bir artışın genel finansal şartlarda bir sıkılaşmaya dönüşebileceği endişeleri dile getirilirken  toparlanmanın henüz sağlamlaşmaması nedeniyle varlık alımlarında bir azaltmanın ekonomiyi kırılgan hale getirebileceği ifade edildi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Legarde ise konuşmasında yeni stratejinin uygulanmaya başlanacağı tarih olarak 22 Temmuz'daki toplantı için AMB Başkanı Christine Lagarde politika değişikliği ve 2022 tedbirlerine yönelik sinyaller verdi. 22 Temmuz bu anlamda  Euro Bölgesi için kritik bir tarih haline geldi. Lagarde “Önemli bir toplantı olacak. Hedeflerimize ulaşacağımızı göstermemiz gerektiğine dair kararlılığımız düşünüldüğünde sözlü yönlendirme kesinlikle yeniden değerlendirilecek” açıklamasını yaptı. AMB, yeni stratejisinde enflasyon hedefinin % 2'ye yükseleceğini teyit etti ve orta vadede simetrik % 2 hedefi kabul edildi. Cuma günü dolar endeksindeki zayıflığın etkisiyle Eur/Usd paritesi yükselirken, Eur/Try yatay bir gün izlemişti. Avrupa borsaları ise kısa vadede varlık alımının azaltılmayacağı beklentileri ve küresel borsalardaki yükselişe ayak uydurarak Cuma gününü yükselişle kapatmıştı.

Bugün Euro Bölgesi’nde Eurogroup toplantısından çıkacak sonuçlar takip edilecek.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1372 seviyesinin altında önce 1360 ve arkasından 1351 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1384 direncinin kırılması halinde önce 1392 ve arkasından 1407 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1523 seviyesinin kırılması halinde önce 1536 ve arkasından 1552 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1506 desteğinin altında önce 1496 ve arkasından 1481 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.6525 seviyesinin kırılması halinde önce 8.5880 ve arkasından 8.5420 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.7130 direncinin üzerinde önce 8.7640 ve arkasından 8.7990 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1797 seviyesinin altında önce 1783 ve arkasından 1773 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1807 direncinin kırılması halinde önce 1816 ve arkasından 1824 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ARSAN ARSAN TEKSTİL – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 150 milyon TL’den 400 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı.

#ARCLK ARÇELİK – Şirket tarafından Hitachi Home Appliances Netherland şirketinin %60 payının satın alınmasına ilişkin işlemlerin tamamlandığı açıklandı.

#AVISA AVİVASA – Şirket unvanının Agesa Hayat ve Emeklilik olarak değiştirildiği açıklandı.

#AVGYO AVRASYA GMYO – Ankara Yenimahalle’deki apartmanın 3 yıllığına aylık 12.000 TL bedelle kiraya verilmesine karar verildiği açıklandı.

#ENJSA ENERJİSA – Şirket ile Sendika arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 3 yıl süreli olarak anlaşma ile sonuçlandığı açıklandı.

#GUBRF GÜBRE FABRİKALARI – Tarkim Bitki’nin halka arzı kapsamında SPK ve Borsa’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#IEYHO IŞIKLAR YATIRIM HOLDİNG – Bir yatırımcı tarafından 2018 yılı Olağanüstü Genel Kurulunun iptali için açılan davanın reddedilmesi sonrasında, davacı tarafından istinaf başvurusu yapıldığı, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verildiği açıklandı.

#ITTFH İTTİFAK HOLDİNG – Şirketin %100 bağlı ortaklığı Seha İnşaat’a ait Konya Selçuklu’daki 5.106 m 2 ’lik arsanın 8,5 milyon TL’ye satılmasına karar verilerek protokol düzenlendiği, protokol kapsamında, satış bedelinin 100.000 TL'lik kısmının kaparo olarak tahsil edildiği açıklandı.

#KRVGD KERVAN GIDA – Halka arzdan elde edilen fonun 174,0 milyon TL’lik kısmının Avrupa’da şirket satın alınmasında, 79,7 milyon TL’sinin yatırım finansmanında, 75,5 milyon TL’sinin ise finansal borç ödemelerinde kullanıldığı açıklandı.

#METUR METEMTUR – Şirketin sermayesinde %32,03 oranında pay sahibi olan BCC Yatırım ile ortaklaşa alınan Muğla Bodrum’daki arsada şirket tarafından bir konut projesi geliştirilmesinde kullanılmasına karar verildiğinin açıklanması sonrasında BCC Yatırım ile İnşaat Yapım Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#SEKUR SEKURO PLASTİK – Ticaret Bakanlığınca, Etilen Polimer plastik  ambalaj atıklarının ithalini yasaklayan  ve  uygulanmaya başlayan Tebliği'nin  şirketin hammadde teminine etkisi olmadığı açıklandı.

#TKFEN TEKFEN HOLDİNG – Şirketin bağlı ortaklıklarından Tekfen Ventures’in  Finansal Yatırımlar hesabı  altında takip edilen portföy yatırımlarının gerçeğe uygun değer hesaplaması sonucunda oluşan değer artışının yıllık beklentiye 150 milyon TL ilave etkisinin olmasının beklendiği açıklandı.

#TSKB T.S.K.B. – 367 gün vadeli toplamda 116 milyon euro  ve 55 milyon dolar tutarında olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredisi anlaşması imzalandığı açıklandı.

#ESCAR ESCAR FİLO KİRALAMA –  Şirket payları yarın Borsa'da işlem görmeye başlayacak.  Halka arz büyüklüğünün 2,5 katına denk gelen 27.737.600 adet pay talep geldiği açıklandı

#KARYE.HE KARTAL ENERJİ – Şirket payları Borsa’da Satış Yöntemi ile bugün halka arz edilecek.

#MANAS.HE MANAS ENERJİ YÖNETİMİ – Şirket payları Borsa’da Satış Yöntemi ile yarın ve Çarşamba halka arz edilecek.

#VBTYZ VBT YAZILIM – Şirket payları bugün Borsa’da işlem görmeye başlayacak.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Çinli araştırmacılar, yazıyı görüntüye, görüntüyü yazıya çeviren modül geliştirdi
 
Yaz aylarında doğru beslenmeyen çocuklar kilo sorunlarıyla karşılaşıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pandeminin durumu bugün de takibimizde olacak
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününün ekonomik takviminde; sabaha karşı ...
Enflasyonlar haftası
Geçtiğimiz hafta delta varyantının ülkelerin yeni kapanma önlemleri alarak ...
Türkiye: Cari açık mayısta pandemi kilitlenme koşullarında arttı
Türkiye’de Mayıs ayında cari işlemler dengesi, 3,08 milyar USD açık verdi.
 
Uluslararası piyasalar
ABD 10 yıllık tahvil getirileri %1.29 seviyesinden güne başlasa da risk ...
Güne başlarken piyasalar
BİST 100 endeksi, günü 1372 seviyesinde, %1,27 aşağıda tamamladı. Ulaştırma, ...
Aşılanmanın hız kestiği ortamda Delta varyantının yayılması
BIST100 endeksi yatay bir görüntüyle güne başlayabilir. Gün içerisinde ...
 
İhracat birim değer endeksi %13,1 arttı
İhracat birim değer endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi haziranda 58,5’e yükseldi
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ...
Piyasadan gelişmeler
Bugün içeride takip edilecek önemli makro veri akışı bulunmuyor.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri