Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
25 Ekim 2021 Pazartesi - 13:00

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standart Poor’s Türkiye’ye ilişkin raporunu açıkladı.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standart Poor’s Türkiye’ye ilişkin raporunu açıkladı. S&P, Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu "B+", yerel para birimi cinsinden kredi notunu "BB-" ve kredi notu görünümünü ise "durağan" olarak teyit ederken  yaptığı açıklamada  Ülke ekonomisinde yaşanan son gelişmelerden sonra para politikasının öngörülemez olduğunu ve Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonunu hala zayıf olarak gördüklerini açıkladı. S&P, Türkiye’nin bu yıl ihracattaki toparlanma ve yurtiçi talebin artmasıyla % 8.6 büyüyeceğini söylerken Türkiye’nin kamu net borcunun 2021 yılı sonunda GSYİH'nin yüzde 34'üne ulaşmasını beklediklerini belirtti. S&P yaptığı tahminlerde işsizlik oranını  2021’de % 12.6, enflasyonun ise % 17.3 beklediğini kaydetti. Açıklamada ayrıca, Türkiye’deki enflasyon oranının, kuruluşun derecelendirdiği 137 ülke arasında en yüksek enflasyon oranına sahip 8. ülke olduğu kaydedildi.  2020'deki büyük ölçekli kredi teşvikinin ardından, zayıflayan aktif kalitesinin bankacılık sistemi üzerinde baskı oluşturabileceğini vurguladı. Cuma günü TCMB TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını % 12,5’ten % 10,5’e indirdi. Yabancı para mevduat/katılım fonundan, TL mevduat/katılım fonuna dönüşüm uygulaması kapsamında ise % 18 olarak uygulanan oran % 16’ya düşürüldü. Böylelikle TCMB bankaların kullandıracakları kredi miktarını da dolaylı yoldan artırmaya çalışırken piyasada TL bazında kredi maliyetlerini aşağıya çekmeye çalışmakta. Bu hamleyle bankalar daha çok kredi verme imkanına sahip olacak. BİST100 endeksi küresel borsalara paralel yükselerek günü % 1.68 değer kazanarak 1.479,93 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 21,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,65 ile metal ana sanayi olurken, tek gerileyen ise % 1,39 ile turizm oldu. Usd/Try ise rekor kırmaya devam ediyor.  Bugün Dolar/TL 9.85 seviyesinde rekor tazeledi.

Bugün yurtiçinde Ekim ayına ait imalat güveni ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Kurdaki yükselişin devamını bekliyoruz. BİST100 ise  küresel borsalara paralel 1466 direncini de kırarak 1500 seviyesine doğru ilerlemekte. Oluşturduğu kanalın tepesi olan 1500 seviyesi oldukça önemli olacaktır. Aşağıda ise 1466 desteğinin kırılması halinde yeniden satışlar görülebilir.

ABD:  Cuma günü ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden İmalat PMI verisi beklentilerin altında 59,2 puana gerilerken, son 3 aydır imalat PMI verisinde geri çekilme yaşanıyor. İmalat PMI, Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Hizmetler PMI verisi beklentilerin üstünde 58,2 olarak açıklandı. Son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bazı malların arz tedarikinde yaşanan sıkıntının devam etmesi imalat sektöründe ciddi baskılar yaratırken hizmet sektöründe ise görülen toparlanma ekonomiye dair iyimserliği artırmakta. Küresel bazda enflasyondaki yükselişlerin kalıcı olacağını her fırsatta söylüyoruz. Bu bağlamda itiraflar peşi sıra gelmeye devam ediyor. Fed Başkanı Powell yaptığı açıklamalarda ekonomik toparlanmanın “çok dengesiz” olduğunu ve enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabileceğini belirtirken faizleri artırmak için erken olduğunu ancak enflasyonun kalıcı olması halinde ve beklenenin çok fazla üzerinde hareket etmesi halinde faiz seçeneğini değerlendirebileceklerini kaydetti. Powell varlık alım programının azaltımına oldukça yakın olduklarını ve taperingin 2022 yılı ortası gibi bitirilebileceğini ifade etti. Ayrıca Enflasyonun yükselmesine neden olan küresel tedarik zinciri kırılmalarının tahmin edilenden daha uzun sürebileceğini belirten Powell, bu durumun muhtemelen gelecek yıla kadar devam edeceğini açıkladı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, fiyat artışlarının 2022 yılının ilk yarısı boyunca yüksek kalmasını beklediğini, ancak ABD’nin enflasyonun kontrolünü kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu yolundaki eleştirileri kabul etmediğini söyledi. Cuma günü dolar endeksi hafif yükselirken ABD 10 yıllık tahvil faizinde düşüş görüldü. ABD 10y tahvil faizi bugün % 1.6640 seviyesinden işlem görüyor. Görüşlerimizi aynen koruyoruz. Dolar endeksinde ve ABD 10y tahvil faizinde yükseliş beklentimizi sürdürüyoruz. ABD borsaları Cuma gününü karışık kapatırken şirket bilançolarının pozitifliğine karşılık Powell’ın açıklamaları piyasalarda karışıklığa sebep oldu.

Bugün ABD’de veri akışı sakin.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 58.5 puan olarak gerçekleşmesine rağmen  son 4 aydır imalat sektöründe daralma izleniyor.  Hizmetler PMI verisi ise beklentilerin altında 54.7 olarak gerçekleşirken  son 3 aydır azalış gözlemlenmekte.  Eur/Usd paritesinde satış baskısı sürüyor. 1.17’nin altında kaldığımız sürece her yükseliş düşüş fırsatı olacaktır. Eur/Try ise rekor üstüne rekor kırıyor. Türk Lirası’ndaki zayıflık kurdaki yükselişin devamını sağlayabilir. Avrupa borsaları ise şirket bilançolarının iyimserliği ile günü alıcılı tamamladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya’da İFO İş Güven Endeksi’nin 98.2 açıklanması bekleniyor. Ayrıca Bundesbank Aylık raporunu açıklayacak.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1472 seviyesinin altında önce 1466 ve arkasından 1457 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1485 direncinin kırılması halinde önce 1493 ve arkasından 1501 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1607 seviyesinin kırılması halinde önce 1617 ve arkasından 1624 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1595 desteğinin altında önce 1583 ve arkasından 1570 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.6825 seviyesinin kırılması halinde önce 9.6215 ve arkasından 9.5870 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 9.7700 direncinin üzerinde önce 9.8430 ve arkasından 9.9440 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1792 seviyesinin altında önce 1783 ve arkasından 1776 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1800 direncinin kırılması halinde önce 1806 ve arkasından 1813 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AKCNS AKÇANSA - Karçimsa Çimento’nun sermayesindeki %51 oranındaki payların tamamının toplam 5 milyon dolar bedelle satıldığı, satış sonucunda 33,5 milyon TL kar elde edildiği açıklandı.

#ALMAD ALTINYAĞ MADENCİLİK - Şirketin iş makinası yatırımları kapsamında toplam 1,5 milyon euro değerinde 6 adet iş makinası siparişi verdiği açıklandı.

#AGYO ATAKULE GYO - Şirket tarafından şirketin Kule bölümüne ait seyir terasının faaliyete geçirilmesi kapsamında Bakanlık tarafından İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’nın düzenlendiği açıklandı.

#AYEN AYEN ENERJİ - Şirketin %100 bağlı ortaklığı Ayen Ostim Enerji tarafından Balıkesir Kepsut’ta tesis edilmiş olan 25,2 MWm/24 MWe kurulu gücündeki Çaypınar RES projesi için verilen lisanslarının birden çok kaynaklı üretim tesisine dönüştürülmesi kapsamında yardımcı kaynak olarak 5,5009 MWm GES kurulmak amacıyla tesisin toplam kurulu gücünün 30,7009 MWm/ 24 MWe yükseltilmesi kapsamında yapılan başvurunun EPDK tarafından onaylandığı açıklandı.

#BIOEN BIOTREND ENERJİ - Şirketin Kırgız Cumhuriyeti Yatırım Bakanlığı ve Oş Belediye Başkanlığı ve Bişkek Belediye Başkanlığı ile atık geri dönüşüm tesisinin kurulması ve işletilmesine ilişkin tarafları bağlayıcılığı olmayan bir niyet mektubu imzalaması sonrasında, görüşmelerin devam ettiği açıklandı.

#DNISI DİNAMİK ISI MAKİNA YALITIM - Yönetici Sorumluluk Sigortası’nın 1 yıl süreyle yenilendiği açıklandı.

#GESAN GİRİŞİM ELEKTRİK - JCR Eurasia tarafından şirketin uzun vadeli ulusal notunun "AA- (Trk)", kısa vadeli ulusal notunun "A-1+ (Trk)", uzun vadeli, yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunun "BB", kısa vadeli, yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunun "B’’, görünümlerinin ise "stabil" olarak belirlendiği açıklandı.

#GEDIK GEDİK YATIRIM - #INVEO INVEO YATIRIM HOLDİNG - Şirket bağlı ortaklığı HiVC Girişim Sermayesi’nin sermayesinin 25 milyon TL’den 12,9 milyon TL artışla 37,9 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

#HALKB HALKBANK - Bankanın ABD'de devam eden ceza davasıyla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası uyarınca New York İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde yapılan itirazın Mahkeme tarafından reddedildiği ve temyiz yoluna gidileceği açıklandı.

#KSTUR KUŞTUR KUŞADASI TURİZM  - Kuştur Tatil Köyü’nün turizm mevsimi bitişi nedeniyle kapandığı açıklandı.

#KLNMA KALKINMA BANKASI - Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen fonun potansiyel kredi taleplerinin karşılanmasında, faaliyet ve plasmanların çeşitlendirilmesi ve artırılmasında, bankanın sermaye yapısının, sermaye yeterliliği rasyolarının güçlendirilmesinde kullanılmasının planlandığı açıklandı.

#PARSN PARSAN - Şirket iştiraki Asil Çelik’in kar dağıtımı kararı aldığı ve kar dağıtımıyla nakit olarak 40,3 milyon TL temettünün şirkete ödendiği açıklandı.

#RTALB RTA LABORATUVARLARI - Şirketin sermayesinde %55 pay sahibi olduğu A1 Yaşam İstanbul Ataşehir’de 3 adet bağımsız bölümün 6,2 milyon TL bedelle satın alındığı açıklandı.

#SELVA SELVA GIDA - Konya Seydişehir’deki 804 m2’lik arsanın 570.000 TL’ye satıldığı, satış sonucunda 40.000 TL kar elde edildiği açıklandı.

#IHAAS İHLAS HABER AJANSI - Şirket payları Borsa’da Satış yöntemi ile yarın ve Çarşamba günü halka arz edilecek.

#TTKOM TÜRK TELEKOM - Saha Kurumsal ile Kurumsal Yönetim Derecelendirme Sözleşmesinin 1 yıl süre ile uzatıldığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Şahika Ercümen’den Cumhuriyet’in 98. yılına özel nefessiz 100 metre dalış
 
Çin, karbon salınımı yüksek projeleri yasaklayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yurt içi gündem yoğun
TCMB’nin 200 puanlık şok faiz indirimi sonrasında gözler bu hafta Perşembe ...
Küresel piyasalarda risk iştahı devam ediyor
Fed Başkanı Powell, panelde yaptığı konuşmada, ekonomik toparlanmanın ...
Altında yatay seyir sürüyor
Paladyum ise günün en çok değer kaybeden kıymetli maden oldu. 2014 dolar/onstan ...
 
Uluslararası piyasalar
Avrupa borsaları dünü düşüşle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi % 0,32 ...
Haftalık piyasa takvimi 25-29 Ekim 2021
Perşembe günü TCMB, 'Enflasyon Raporu'nu ve 21 Ekim tarihli PPK toplantı özetini yayınlayacak.
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1445 – 1478 arasında işlem aktivitesi ...
 
Piyasa gelişmeleri
TCMB dün piyasa beklentilerinin ötesinde, çekirdek enflasyonun da altına ...
Borsa pozitif, kur negatif
Eylül ayı toplantısında 100 baz puan faiz indirimi yapan TCMB, ekim ayı ...
Faiz kararı öncesi değerlendirme
Politika faizinde değişiklik olmaması ile 1.450 seviyesi kısa vadede hedef ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri