Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
3 terörist etkisiz hale getirildi
3 terörist etkisiz hale getirildi
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
17 Aralık 2021 Cuma - 11:52

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE: Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararına çevrilmişti. TCMB beklenildiği gibi faizleri 100 baz puan indirerek % 15.00’ten % 14.00 seviyesine düşürdü.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararına çevrilmişti. TCMB beklenildiği gibi faizleri 100 baz puan indirerek % 15.00’ten % 14.00 seviyesine düşürdü. Merkez Bankası diğer faiz kalemlerinde de  indirime giderek  gecelik borç verme faizini %15.50'ye, gecelik borç alma faizini % 12.50'ye, geç likidite pencere faiz oranını da % 18.50'ye indirdiğini açıkladı. . Banka yaptığı açıklamalarda politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir denildi. Bu bize faiz indirim sürecinin tamamlandığını göstermekte. Ancak bu kararın oldukça hatalı bir karar olduğunu yineleyelim. Küresel bazda enflasyon artışlarının hızlandığı ülkelerin faiz artırımına gittiği süreçte bu faiz indirimi TL’nin daha fazla değer kaybetmesine ve enflasyonun daha sert yükselmesine sebep olacaktır. Bu kararı yurtiçi ve yurtdışı etkisi olarak ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Yurtiçine baktığımızda kurun birimli etkilerinin henüz fiyatlamalara yansımadığını görüyoruz. Bu etkinin devreye girmesiyle bundan sonra Türkiye’de % 35 % 40 arasında kalıcı enflasyona hazırlıklı olmalıyız.  Yurtdışında Fed’in sözlü yönlendirmesi ile başlayan süreçte ilk aksiyon alan Merkez Bankası İngiltere olurken faizlerin artırıldığını izledik. Fed’in sıkılaştırmada gaza basması dünya genelinde artacak borçlanma maliyetleri ve dünyada artık ucuz para bulmanın imkansız olacağı bir yapıda cari açık veren ve döviz ihtiyacı olan ülkelerin ekonomilerinde ciddi bozulmalar görülecektir. Bu durumda özellikle gelişmekte olan ülkelerden ciddi sermaye çıkışlarının yaşanmasını bekliyoruz. Türkiye’de bu durumdan en olumsuz etkilenecek ülkelerden birisi olabilir. Bu bağlamda kurdaki yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz.  TCMB             tarafından yayınlanan Menkul Kıymet İstatistiklerine baktığımızda 10 Aralık haftasında yabancıların 104,2 milyon dolarlık hisse sattığını izliyoruz. Yabancılar bu dönemde 54,4 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi. Yabancıların son 3 haftada 330,8 milyon dolarlık hisse sattığı görülmekte. Ekim başından beri gelen yabancının tekrar çıkışına şahit oluyoruz. Son 4 haftadır tahvilden yabancı çıkışı ise 244.4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yabancılar 10 Aralık haftasında 154 milyon dolarlık ters repo işlemi gerçekleştirirken 6.3 milyon dolarlıkta şirket borçlanma senedi aldığını izliyoruz.  Bist100 endeksi dünü % 5.38 değer kazanarak 2.278,55 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi de 59,8 milyar lira ise rekor seviyede gerçekleşti. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran % 7,31 ile metal ana, sanayi oldu.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. TCMB’nin dün aldığı faiz kararının etkilerini izleyebiliriz. Kurdaki yükseliş devam ettiği sürece borsadaki yükselişinde aynı paralelde devam edeceğini düşünüyoruz. BİST100’de kritik seviyemizin bugün 2194 seviyesi olacaktır. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece yükseliş eğilimine ve yeni rekorlarına devam edebilir. 2194 seviyesinin kırılması halinde düşüşler gerçekleşebilir. Usd/Try’de ise yeni rekor beklentilerimiz devam ediyor. Kurda yükselişlerin devamını bekliyoruz.

ABD:  Dün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 206K olarak gerçekleşirken, beklentiler 196K seviyesindeydi. Philadelphia Fed imalat endeksi ise beklentilerin altında 15.4 puana geriledi. Konut piyasasına ilişkin gelen verilerde ise konut başlangıçları beklentilerin üzerinde 1.679 milyon adet artarken, Yapı Ruhsatları da benzer şekilde beklentilerin üzerinde 1,712 milyon adet olarak gerçekleşti. ABD’de konut fiyatlarının arttığı ortamda konut fiyatlarındaki satışında arttığını izliyoruz. ABD'de büyümeyi etkileyecek verilerden  Sanayi Üretimi beklentilerin altında aylık bazda % 0,5 azalış gösterirken, Kapasite Kullanım Oranı ise beklentilere paralel % 76,8 olarak gerçekleşti. Yine büyümenin öncü göstergelerinden İmalat PMI verisi beklentilerin altında 57,8 puan olarak açıklanırken, son 1 yılın en düşük seviyesine gerilerken diğer öncü göstergelerden Hizmetler PMI verisi beklentilerin altında 57,5 olarak açıklandı.  Enflasyonist baskılar ve Fed’in faiz artırım sürecine giderek taperingi hızlandırması bir miktar ABD ‘nin büyümesinin hız kesmesine sebep olabilir. Dün dolar endeksi sakinliğini korurken ABD 10y tahvil faizi gerilemesini sürdürdü ve bu sabah itibariyle % 1.41 seviyelerinden işlem görmekte. ABD 10y tahvil faizine paralel altın fiyatlarında yükseliş görülürken ons altında görüşümüz değişmedi ve bu yükselişleri satış fırsatı olarak algılamaya devam ediyoruz. Dolar endeksinde ve ABD 10y tahvil faizinde güçlü yükselişleri bekleyen tarafta olmayı sürdürüyoruz. ABD borsaları ise Fed etkisi ile dünü satıcılı tamamladı. ABD Başkanı Joe Biden, federal hükümetin borç limitini 2,5 trilyon dolar artırmaya yönelik yasayı onayladı. asa ile borç limitinin 2023'e kadar yeterli olacak şekilde 2,5 trilyon dolar artırılması öngörülüyor.

Bugün ABD’de Fed üyelerinden Waller’in konuşması takip edilecek.

EURO BÖLGESİ:  Dün  Euro Bölgesi’nde  Avrupa Merkez Bankası faiz kararı açıkladı. Banka faizleri % 0.00 seviyesinde sabit bırakırken Pandemi Acil Alım Programı (PEPP) ile net varlık alımını planlandığı gibi Mart ayı sonunda bitireceğini açıkladı. PEPP'in Mart ayında sona erdirilmesinin ardından, Nisan ayı ile birlikte Varlık Alım Programı-APP çerçevesinde aylık 20 milyar euro olan tahvil alım miktarını 40 milyar euroya çıkarma kararı aldı. Yapılan açıklamaya göre APP ile aylık varlık alımı yılın üçüncü çeyreğinde 30 milyar euro olacak. Aylık varlık alımının Ekim 2022'de aylık 20 milyar euroya ineceğini belirtti. Banka açıkladığı projeksiyonlarda 2021 yılı büyüme beklentisini % 5.0’ten % 5.1’e revize ederken 2022 yılı beklentisini % 4.6’dan % 4.2’ye indirdi. 2021 enflasyon beklentisini  % 2.2’den % 2.6’ya yükseltirken 2022 yılı beklentisini % 1.7’den % 3.2’ye artırdı. Avusturya, Belçika ve Almanya merkez bankası başkanlarının dün gerçekleştirilen ECB Yönetim Konseyi toplantısında, tahvil alımlarının daha yıllarca devam etmesi yönünde alınan karara muhalefet ettikleri öne sürüldü. Karar sonrası Eur/Usd yatay hareketini sürdürürken Eur/Try’de rekorlar gelmeye devam ediyor. Eur/Try’de yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz. Avrupa borsaları günü alıcılı kapatmayı başardı.

Bugün Euro Bölgesi’nde kritik enflasyon verileri ön plana çıkacaktır.  Euro Bölgesi’nde TÜFE aylık bazda % 0.5 beklenirken yıllık % 4.9’a artacağı öngörülmekte. Çekirdek TÜFE’de ise beklentiler aylık bazda % 0.1’de oluşurken yıllık bazda % 2.6’da oluşmakta. Bunun dışında Almanya’da gelecek İFO iş güven endeksinin 95,3 açıklanacağı tahmin edilmekte. Gelecek verilerin piyasada belirleyici olması beklenebilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 2324 seviyesinin altında önce 2278 ve arkasından 2195 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 2362 direncinin kırılması halinde önce 2400 ve arkasından 2432 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 2708 seviyesinin kırılması halinde önce 2740 ve arkasından 2821 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 2619 desteğinin altında önce 2595 ve arkasından 2575 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 15.65 seviyesinin kırılması halinde önce 15.22 ve arkasından 14.80 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 16.00 direncinin üzerinde önce 16.34 ve arkasından 16.71 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1800 seviyesinin altında önce 1791 ve arkasından 1783 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1810 direncinin kırılması halinde önce 1815 ve arkasından 1824 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ALKIM- Şirkete ait Eskişehir Krom Konsantre Tesisinin, Krom Maden Sahasının 33,4 milyon TL bedelle satış işleminin yapıldığı açıklandı.

#ALCTL – Şirket ile TTKOM arasında 2016 yılında imzalanan Sistem, Donanım, Yazılım, Bakım ve Destek Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi kapsamında toplamda 17,1 milyon dolar tutarında, Aktif Erişim Sistemlerine ilişkin satış, bakım ve destek hizmetlerini içeren yeni iş emri imzalandığı açıklandı.

#ARDYZ – Şirketin Kocaeli BB Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Yazılımı ile Elektronik Denetleme Sistemleri sözleşmesinin ISSD Bilişim ile 30,5 milyon TL bedelle imzalandığı açıklandı.

#ARZUM – Şirketin Serbest Depo Yönetimi, Gümrüklü Depo Yönetimi, Yurt İçi Dağıtımı, Tersine Lojistik, Katma Değerli Hizmetler Operasyonları ihtiyaçlarını karşılamak üzere şirket adına PSD Proje tarafından yürütülen ihale sürecinde Ceva Lojistik, Degsan Geri Dönüşüm ve UPS Hızlı Kargo şirketlerinin tekliflerinin olumlu karşılandığı, 3+2 yıllık süre için imzalanan sözleşme maliyetinin her 65 milyon TL’yi aşacağı açıklandı.

#ATSYH – Şirketin esas sözleşme tadil tasarısı kapsamında yaptığı başvurunun SPK tarafından olumsuz karşılandığı ve Şirket’in kayıtlı sermaye sisteminden çıkarılmasına karar verildiği açıklandı.

#BASGZ – Şirket tarafından Ankara Çamlıdere’ye CNG yöntemiyle doğal gaz arzı sağlandığı açıklandı

#CCOLA – Şirketin sermayesinin tamamına sahip olduğu Mahmudiye Kaynak Suyu’nun devralması suretiyle kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemine ilişkin yapılan başvurunun SPK tarafından olumlu karşılandığı açıklandı.

#DIRIT – Maske makinelerinin üretimine İstanbul'da açılan şubede devam edildiği açıklandı. Şirket bünyesinde bulunan kaymaz halı makina grubunun BRKO ile yapılan hasılat paylaşımı sözleşmesi kapsamında BRKO’ya kiralandığı açıklandı.

#DOHOL – Şirketin %97 pay sahibi olduğu Doruk Finansman’daki paylarının tamamının Hepsi Finansal Danışmanlık’a 19,4 milyon TL’ye satılmasına karar verildiği açıklandı.

#ENJSA – 1,5 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

#ENKAI – Waerme Hamburg GmbH, Dradenau Kombine Isı ve Enerji Santrali projesi kapsamında #ENKA – Uniper JV'yi 336 milyon Euro tutarında görevlendirildiği ve ilk çalışmalarla toplam proje büyüklüğünün 341 milyon Euro'ya ulaşıldığı açıklandı.

#ISSEN – Şirketin 1 adet iplik hattı, 6 adet dokuma makinesi ve dahili nakliyede kullanılmak üzere 2 adet 6x2 yük taşıyıcı kamyon ve kasaları bağlantısı yaptığı ve yatırım büyüklüğünün 2,5 milyon euro olduğu açıklandı.

#IZMDC – Sermaye artırımından elde edilen fonun 175 milyon TL’sinin çelikhane yatırımlarında kullanıldığı açıklandı.

#IZTAR – Şirketin sahip olduğu net kayıtlı değeri 8,1 milyon TL olan varlık ve yükümlülüklerin, iştirak modeliyle kısmi bölünme suretiyle Şirket tarafından yeni kurulacak İz Agriculture A.Ş.'ye devredilmesi kapsamında yapılan başvurunun SPK tarafından olumlu karşılandığı açıklandı.

#GEDZA – Şirketin bağlı ortaklığı Gediz Plastik’in Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında alımı gerçekleştirilen Polipropilen Levha Üretim hattı makinasının satın alınma işlemleri gerçekleştirildiği ve makinenin fabrikaya geldiği açıklandı.

#TMSN – Şirketin maliki olduğu Konya Selçuklu’daki parsele Özel Endüstri Bölgesi statüsü verilmesi için Bakanlığa başvuru yapılmasına karar verildiği açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
TCMB, ECB ve BoE’den sürpriz kararlar
 
Grip olduğunuzda bu hatayı sakın yapmayın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB, ECB ve BoE’den sürpriz kararlar
BoE faiz oranını 0,15 puan yükseltti, TCMB politika faizinde 1 puan indirime gitti.
FED şahinleşiyor gözler TCMB’de
Borsa İstanbul karışık seyir hakimdi. Güne güçlü alıcılı başlangıç yapan ...
Faiz kararı öncesi değerlendirme
Yurt içi piyasaların merakla beklediği sorunun cevabı bugün saat 14:00'da ...
 
Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında olacak
Fed varlık azaltım hızını 15 milyar dolardan 30 milyar dolara yükseltirken, ...
Söz merkezde
3 Kasım 2021'deki FED toplantısı sonunda toplamda aylık 120 milyar dolar ...
Merkez bankaları sezon finali
FOMC toplantısından gelecek açıklamalar beklenirken ve üretici fiyat endeksi, ...
 
Günlerden FED
Akşam 22:00’da yapılacak FED toplantısının ardından Başkan Powell 22:30’da konuşma gerçekleştirecek.
Küresel risk iştahı ve kurlardaki seyir
Yurt içinde kur cephesinde volatilite ve yükseliş eğilimi devam ederken, ...
Merkez bankalarının haftası
Merkez bankaları bu yılın son toplantılarını bu hafta gerçekleştiriyor, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri