TÜRK Dişhekimleri Birliği’nin (TDB) bu yıl 19.’sunu gerçekleştireceği “Uluslararası Dişhekimliği Kongresi” öncesinde Başkent’te “Meslek Sorunları Sempozyumu” yapıldı. TDB tarafından Dedeman Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan TDB Genel Başkanı Prof Dr. Taner Yücel, amaçlarının diş hekimliği mesleğinin sorunlarının gündeme getirmek ve meslekle ilgili politikalar oluşturmak olduğunu söyledi. Yücel, burada hazırlanan raporun daha sonra hükümete sunulacağını ifade etti.
Diş eti hastalığı oranı yüksek
Türkiye’de diş sağlığı açısından istenilen seviyelere ulaşılamadığını, çok yüksek oranda diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının mevcut olduğunu ifade eden Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her bir çocuğumuzda ya 5 tane çürük, ya dolgulu diş ya da çekilen diş var. 10-14 yaş grubunda ise süt ve daimi dişlerde ortalama 3.67 sayıda çürük, dolgulu ve çekilen diş bulunuyor. Bir de ortalama 2.5 kişide başlangıç çürüğü bulunmaktadır. Bu çürükler önlenebilir durumdadır.”
Yılda iki kez gidilmeli
Diş hekimine yılda en az 2 kere gidilmesini gerektiğini ifade eden Yücel, Türkiye’de diş hekimine yılda bir, Avrupa’da ise yılda 5 kez gidildiğini belirtti. Bunun yanında diş fırçalarının 3-4 ayda bir değiştirilmesini tavsiye ettiklerini ancak kişi başına diş fırçası kulanımının yılda bir olduğunu söyledi. Türkiye’de 65 yaş ve üstündeki insanlarda dişsizlik oranının da yüzde 67 olduğunu vurgulayan Yücel, “65 yaşın üzerinde 100 kişiden 65’i dişsizdir dişsizlik ciddi bir organ eksikliğidir” diye konuştu.