ULUSLARARASI Hakem ve Sayokan 5. San seviyesindeki Aybar (Eğitimci) Murat Çekiç, Altınpark 23 Nisan Spor Okulu’nda Sayokan eğitimi vererek, her şeyiyle Türklere ait olan ve milli tarihimize göndermede bulunan Sayokan’ın Türk adetlerini, örflerini ve geleneklerini bu sporda yansıtmaya çalışıyor.
Çekiç, kendini ispatlamış ülkelerin kendi dillerini, kültürlerini ve yaşam şekillerini spor adı altında dünyaya pazarladıklarını işaret ederek, şunları söyledi:
“Japonya’nın sporu olan Karate, Japon kültürü ve terimleriyle donatılmış bir spor. Japonların yaşam biçimleri, kültürleri, selam verme şekilleri bile sporlarına yansıtılmış. Biz ise Türk’ün kültürünü geleneklerini yansıtmaya çalışıyoruz. Kullandığımız terimlerin hepsi öz Türkçeye ait. Anadolu’da kullanılan bazı tarım araçları olan Orak, Tırpan, Burgu ve Kanca gibi terimler Sayokan’da vuruş teknikleri ismidir. Anadolu insanının günlük hayatta kullandığı sağ eli sol göğsün üstüne koyup hafif baş eğme şekildeki selam verme pozisyonu, Sayokan’da da aynı şekilde kullanılıyor. Mesela bir ok yumruk, sert ve hedefini odaklı vuruş tekniği olduğu için bu isim verilmiş veya bir Osmanlı Tokadı, Osmanlı zamanında olan Tokatçıların savaşlarda tek tokat darbesiyle düşmanı yerle bir edip öldürmesine kadar varan bir tokat olmasından dolayı verilmiş bir isimdir. Bu sayede biz, bir spor okulundan ziyade, bir kültür yuvası olarak da eğitim veriyoruz. Çekiç, Sayokan’ın diğer Savaş Sanatları gibi uzun yıllar boyunca eğitim sürecinden geçilmediğini kaydetti.