Olası bir yangının en az zararla atlatılmasında ilk müdahalenin çok önemli olduğunu belirten Celil Sipahi yaşam alanları ile motorlu taşıtlarda mutlaka standartlara uygun bir yangın söndürme cihazının bulundurulması gerektiğini söyledi. Konut ve işyerlerinin büyüklüğüne ve niteliğine göre 2-6 kilogram arası, otomobillerde 2 kilogram, otobüs , kamyon , kamyonet benzeri büyük araçlarda 6 kilogram, tehlikeli madde taşıyan araçlarda ise 2 adet 6 kilogramlık yangın söndürme cihazı bulundurulması gerektiğini hatırlatan Sipahi, “Yangın söndürme cihazları çalışır durumda olduğu zaman yangınla mücadelede aktif rol oynar. Periyodik bakımı ve kontrolü yapılmayan cihazlar ise işlevini yitirir” dedi.
HATALI KULLANIMDA GAZ BOŞALABİLİR
Vatandaşlardan, cihazlarını bakıma göndermeden önce, içindeki tozu boşaltmalarını isteyen Sipahi, kimyevi tozun zamanla özelliğini kaybedeceğini ifade etti. Cihazın hatalı kullanılması veya uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmemesi halinde püskürtücü gazın boşalabileceğine de dikkat çeken Sipahi, gazı boşalan yangın söndürme cihazının hiçbir işe yaramayacağını vurguladı. Cihazın üzerindeki manometre göstergesinden, gazın boşalıp boşalmadığının kontrol edilebildiğini anlatan Sipahi, gazı boşalan cihazların yeniden püskürtücü gaz doldurulması amacıyla uzman firmaya gönderilmesi gerektiğini belirtti.
SÖNMEDEN TERK ETMEYİN
Sipahi, yangın söndürme cihazının kullanımıyla ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı: “Cihazı yangın yerine getirin, rüzgarı arkanıza alın. Ateşe mümkün olduğunca yaklaşın. Cihaz karbondioksit içerikli ise tüpünün valfini sola doğru çevirerek açın. Cihaz K.K.T (Kuru Kimyevi Toz) içerikli ise tetik mekanizmasını kilitleyen pimi çıkartın. Tetiğe sonuna kadar basarak, çıkan gazı veya tozu yangının doğduğu yere doğru püskürtün. Yangını ön taraftan arkaya doğru söndürün. Yangının söndüğünden emin olmadan,olay yerini terk etmeyin. Tozlu cihazları, toz bitene kadar boşaltın.”