Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Osman Ersoy, ucunda kamera bulunan hap büyüklüğündeki kapsül yutularak, ince bağırsak hastalıklarının tespit edilebildiğini bildirdi. Ersoy, bu işlemin "kapsül endoskopi" olarak adlandırıldığını belirterek, şunları söyledi:
“26X11 mm boyutunda ve 3-4 gram ağırlığındaki kapsül, kayıt sistemi ve bilgisayardan oluşuyor. Kapsülün içerisinde ışık kaynağı, pil ve fotoğraf çekme ünitesi yer alıyor ve saniyede 2 fotoğraf çekilebiliyor. Bu fotoğraflar radyo dalgaları ile kayıt cihazına ulaşarak burada depolanıyor. Kapsülün pil ömrü ise yaklaşık 8 saat. Bu sürenin sonunda fotoğraf çekme işlemi sona eriyor. Kayıt cihazında depolanan fotoğraflar özel geliştirilmiş programlar ile bilgisayar ortamında video haline dönüştürülüyor. Kapsül kamerası ile 8 saat kayıt alıyor, böylelikle sebebi bilinmeyen kanamada kanamanın yeri veya sebebi, demir eksikliğinin nedeni, crohn hastalığı, ince bağırsak tümörleri başta olmak üzere pek çok hastalık saptanabiliyor.
SEKİZ SAAT FOTOĞRAF ÇEKİYOR
Hasta kapsülü yaklaşık bir bardak su ile içiyor. Böylece işlem başlatılmış oluyor. Hastanın hastanedeki işi bitmiş oluyor. Hasta günlük aktivitelerine dönebiliyor. İşine gidebiliyor, sporunu yapabiliyor. Hastanın işlemden sonra yaklaşık 2 saat sonra su içmesine, 4 saat sonrada yemek yemesine izin veriliyor. Hasta bu esnada hiçbir şey hissetmiyor. Kapsül insan vücudunda ince barsak peristaltik hareketleri ile ilerlediğinden normal dışkılama ile atılıyor. Kapsülün pil ömrü 8 saat olduğu ve daha fazla fotoğraf çekemediği için 8 saat sonra kayıt cihazı hastadan çıkarılıyor. Daha sonra video haline getirilen görüntüler uzman doktorlar tarafından 2-3 saatlik süre içinde incelenip, kanamanın ve ince barsak lezyonunun olup olmadığı değerlendirilerek kayıt ediliyor."