Gemi battıktan sonra hidrostatik fırlatma ile serbest kalarak yüzeye çıktıktan sonra uydu aracılığıyla sinyal gönderen EPIRB adlı cihazdan sinyal alındığı öğrenildi. Gelen haberlere göre Kıyı Emniyeti’ne bağlı 2 adet hızlı tahlisiye botu ile TCSG 74 adlı Sahil Güvenlik botu sabah saat 05.00'ten itibaren olay yerinde arama-kurtarma faaliyeti yürütüyor. EPIRB sinyalinin saat 04.00 civarında geldiği bildiriliyor. Geminin battığı tahmine edilen bölgede boş sandallar ve can yelekleri bulundu.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Daire Başkanı Arslan Dede ve Suat Barlas’ın da Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait açık deniz destek gemisi “ERV Nene Hatun” ile olay yerine intikal ettikleri ve arama kurtarma çalışmalarını yerinde yönettikleri öğrenildi. Batan gemi, 1974 yapımı ve DEMSA Denizcilik’e kayıtlıydı.
Olayın anlaşılmasının ardından geminin battığı bölgeye havadan ve karadan kurtarma ekipleri gönderildi. 10 mürettebatı bulunan gemi boğazın serin sularına gömüldü. Gemi personeli 4 kişinin cesedine ulaşıldığı, çalışmaların devam ettiği öğrenildi.
Gemide bulunan mürettebatın isimleri
Gemide bulunan mürettebatın isimlerinin ise Kaptan Refik Telci, İkinci Kaptan Cüneyd Yedican, Başmühendis Ali Doğan, İkinci Makinist Hüsamettin Yazıcı ile gemiciler Mert İlkmen, Nihat Küçük, Nedim Alicem, Sabri Yıldırım, Engin Selçuk ve Vedat Odabaşı olduğu öğrenildi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından kayıp gemi ile ilgili açıklama
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, en son Şile açıklarında sinyal alınan gemi ile ilgili yapılan arama faaliyetlerinde, Şile sahiline 7 mil mesafede ve 88 metre derinlikte battığı tespit edilen gemiye ait olduğu değerlendirilen can simidi, can salı, filika ve lastik kurtarma botu bulunduğunu açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Gemlik Limanı’ndan Karadeniz Ereğli Limanı'na dökme demir taşıyan 78,5 metre boyunda 'BİLAL BAL' isimli gemiden sabah saatlerinde tehlike sinyali alındığı belirtilerek; Şile'nin 7 mil açığında sinyal alınmış olup gemiye ve personele ulaşılamamıştır. Gemide Türk vatandaşı olan 10 mürettebat vardır" denildi.
Arama kurtarma faaliyetleri Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ortaklığında yürütüldüğü kaydedilerek, "Arama kurtarma faaliyetlerine Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından; 1 Sahil Güvenlik Uçağı, 1 Sahil Güvenlik Helikopteri ve 2 Sahil Güvenlik Botu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından 5 kurtarma botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından insansız denizaltı görüntüleme ve tespit cihazı (ROV) destekli bir denizaltı kurtarma gemisi katılmıştır. Yapılan arama faaliyetlerinde, Şile sahiline 7 mil mesafede ve 88 metre derinlikte battığı tespit edilen gemiye ait olduğu değerlendirilen can simidi, can salı, filika ve lastik kurtarma botu bulunmuştur" ifadesi kullanıldı.
Arama kurtarma faaliyetlerinin ilgili birimlerin arasında koordineli ve yoğun bir şekilde devam etiği bildirildi.