BÜYÜKŞEHİR Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, Müslümanlar için 11 ayın en faziletlisi olan Ramazan ayının bu yıl yaz aylarının en sıcak günlerinde eda edildiğini ve bu durumun “alevle” mücadele eden itfaiye çalışanlarının işini biraz daha önemli hale getirdiğini söyledi.
“İtfaiyeci, gerektiğinde iftar sofrasında yemeği, doğumhanede bebeğini, cenazede ölüsünü bırakıp yangına koşar. Bizim için öncelik görevdir” diyerek görevlerine duydukları sadakati ve görevin hayatlarındaki önceliğini tarif eden Karakuş, tüm personelin Ramazan boyunca aynı özveriyle ve disiplinle çalıştığını söyledi.
İftar vaktinde yangın zilinin çalmasıyla eldeki bardağın, ekmeğin, çatalın bırakıldığını belirten Karakuş, “Eğer itfaiye erimiz orucunu açamadan olaya müdahale etmek zorunda kalırsa, biz diğer personelimizle oraya yiyecek de gönderiyoruz. Oruçlu personelimiz orucunu açarken diğer personel olaya müdahaleyi devralıyor” diye konuştu.
2011’de 17 bin olay
Başkentte toplam 740 personel ve 150 itfaiye aracıyla vatandaşa hizmet verdiklerini bildiren Karakuş, itfaiye teşkilatının teknolojisini dünya standartlarında bir teknolojiye kavuşturmaya çalıştıklarını vurguladı.
Personelin 7 gün 24 saat 3 vardiya halinde çalıştığını dile getiren Karakuş, çalışanlar için her zaman 3 öğün yemeğin hazır bulundurulduğunu da anlattı.
İtfaiye çalışanlarının her an “gece uykuda bile” acil bir duruma müdahale edecekmiş gibi yaşadığının altını çizen Karakuş, şöyle konuştu:
“18 yıldır bu mesleği yapıyorum, bu süreçte çok büyük yangınlara şahit oldum. Yeri geldi hem iftarımızı hem sahurumuzu yangın yerinde yapmak zorunda kaldık. Ankara’da 2011’de 17 bine yakın olaya müdahale ettik. Kışın 20-25, yazın 80-90 civarında olaya gidiyoruz. Yazın piknikçilerin ve sigara tiryakilerinin özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Havalar zaten bu yıl alışıldığın üzerinde sıcak geçiyor. Bu faktörlerle sıcaklar birleştiğinde yangınlarda da artış söz konusu oluyor.”