Kadavraların sergilenmesine tepki gösteren Hacettepe Üniversitesi Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nüket Örnek Büken, “İnsan anatomisi, fizyolojisi ve patolojisi ile ilgili bilgiler geniş halk kitlelerinin sağlık eğitimine mi sunulmaktadır yoksa bu sergi, belli bir ücret karşılığında ölü bedenler üzerinde şok edici ve büyüleyici gösteri sunan bir sirk veya ucube gösterilerle yine insan vücudunun kamusal eğlence amacına araç olarak kullanıldığı bir etkinlik midir?” dedi.
Ne amaçla kimlere sergileniyor?
Sergi içinde ölü bedenlere saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Büken, serginin ticari ve eğlence hedeflerinden uzak tutulması gerektiğinin altını çizdi. Girişte ziyaretçilerin bilgilendirilmesi, ölü bedenlere saygı ve ölü bedenin onurunun korunması mesajlarının verilmesi gerektiğini ifade eden Büken, eğitim hedefinin ön planda tutulması gerektiğini belirtti.
Büken, bağışçıların vücutlarını bağışlarken, “Ne amaçla kimlere sergilendiği” konusunda aydınlatılıp, onaylarının alınıp alınmadığını da sordu. Büken, şöyle devam etti:
Teşhir haklı çıkarılabilir mi?
“Ancak ilk sergilerden sonra vericilerin neye onay verdiklerini bildikleri varsayılsa da, daha önceki bağışçıların bedenlerinin nasıl kullanılacağını bildiklerinden emin olamayız. Böyle bir bilgilendirmeye dayalı rıza belgesini ancak insan bedenleri üzerinde tıbbi veya bilimsel araştırma yapacak veya bu bedenleri anatomi eğitimi için kullanacak uzmanlar alabilir. Onayın belli bir amaç için ve süreli olarak mı yoksa genel bir amaç için, süresiz olarak mı alındığı da önemlidir. Body Worlds, her ne kadar halk kitlelerinin sağlık eğitimini hedeflediğini belirtmekteyse de, tüm dünyada aynı zamanda bir sanat gösterisi ve eğlence olarak da kendini göstermektedir. İnsan onuruna saygıyı ön plana aldığımızda plastine insan örneklerinin teşhiri haklı çıkarılabilir mi?”