Bektaş, “Önümüz açık değil. Yasalar var, yasaların bize tanıdığı birçok imkan var ama bir türlü bu çemberin içinden çıkamıyoruz” dedi. Aynur Bektaş, devlet ve özel sektör ve STK ile birlikte kadının girişimciliği, kadının iş hayatına katılımı üzerine bir strateji oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Dokunmaya yoğunlaştık
Aynur Bektaş, 2010 yılını değerlendirdi ve 2011 yılı beklentilerini açıkladı. TOBB Kadın Girişimci Kurulu olarak 2010’da sağa çalışması yaptıklarını belirten Bektaş, “Daha çok gezi yaparak daha çok kadınla temas kurmak için çalıştık. Kelimenin tam anlamıyla ‘dokunma’ üzerine yoğunlaştık. Bu arada illerimizde yapılan bitmiş projeleri de örnek projeler olarak diğer illere dağıttık” dedi. 2010 yılının bir birikimi, potansiyeli meydana çıkrama yılı olduğunu aktaran Bektaş, kadınların bilinçlendirilmesi konusunda il il faaliyetler yaptıklarını kaydetti.
Bektaş, “Kadının sorunu çok büyük anlatmakla bitmez, ancak ben girişimcilik adına konuşuyorum, şiddet, kadının siyasete katılması, kadının istihdamı, kültürümüzden gelen problemleri bir kenara atarsak sadece girişimcilik konusundaki sorunlara girersek, biz erkekler arasında sıkışık kalıyoruz. Önümüz açık değil. Yasalar var, yasaların bize tanıdığı birçok imkan var ama bir türlü bu çemberin içinden çıkamıyoruz” dedi. En büyük sorunun finansa erişimi olduğunu dile getiren Bektaş, “Finansa erişse bile teminat verememe, proje yazamama sorunu var. Yani eğitim problemi de var. Kadının iş fikri var ancak iş fikrini kurumlara aktarmak için eğitimi yok. Bir işe başlasa bile mesleki eğitimi yok” ifadelerini kullandı.
Yeni bir strateji oluşturmak gerekiyor
AYNUR Bektaş, kadın girişimcilerin önünün açılması için şu önerilerde bulundu: “Devlet ve özel sektör ve STK ile birlikte kadının girişimciliği, kadının iş hayatına katılımı üzerine bir strateji oluşturulması lazım. Bu doğrultuda yürünmesi lazım. Ocak ayında bir toplantı olacak, genç girişimci, kadın girişimci TOBB ve Bakan Babacan veya onun yönlendireceği biri. Artık birisi bize sahip olsun. Biz çünkü darmadağınız, çalışma bakanlığına gidiyoruz, KOBGEB’e gidiyoruz ama kadından sorumlu bir bakan var ancak daha çok kadının sosyal yapısıyla ilgileniyor. Biz ekonomimizle ilgilenecek bir kurum istiyoruz”