TÜM Özel Eğitim Kurumları (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda eğitim alanında atması gereken adımları Ankara Hürriyet’e anlattı. Sürdürülebilir kalkınmanın itici gücünün eğitim sektörü olduğunu belirten Yücel, fırsat eşitliğinin önemine değindi. Adil bir eğitim sistemine sahip olmayan ülkelerin kalkınmasında ve o ülkede ileri demokrasinin yerleşmesinde sorunlar yaşanacağının altını çizen Yücel, Türkiye’de eğitim hizmetinin yüzde 98’inin devlet eliyle yapıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
Özel sektör yapacak
“Dünyada, gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde eğitimde özel sektör desteğinin bu kadar düşük olduğu başka bir ülke yok. Son çeyrek asırda kalkınmasını tamamlamış ülkelere baktığımızda eğitime yapılan yatırımın sadece devlet eliyle değil, özel kesim tarafından da yapıldığını görüyoruz. Bence 21’inci yüzyılın ortasında ya da sonunda dünyada eğitim hizmetini devlet yapmayacaktır.
Ankara’da da eşitsizlik
Ankara’da bile okullar arasında ileri derecede farklılıklar görülüyor. Bunun tek nedeni devletin eğitime ayırdığı kaynakların tam olarak kullanılamaması. Devletin bu adaletsizliği gidermesi için bazı politikalar geliştirmesi lazım.”
Vakıf üniversitelerinin öncülüğünü yaptığı yurtdışından öğrenci getirme projelerinin önemine de değinen Yücel, “Başkanı olduğum Bahçeşehir Üniversitesi bu işe öncülük yapıyor. Dünyanın çeşitli fuarlarına katılarak yurtdışındaki öğrencileri ülkemize davet ediyoruz.”
Geçen yıl 48 ülkeden 300’e yakın öğrenci getirdik. Yabancı öğrenci demek ülkemizin 45 milyon dolar döviz kazanması anlamına geliyor. Parasal kısmının yanı sıra ülkemize gelen öğrenciler bizim kültürümüzü kendi ülkelerine taşıyor. Öğrenci değişimlerini bizler de çok önemsiyoruz. Üniversite artık kampüsün dışına çıktı. Öğrencinin amfide ders dinlemesiyle üniversite eğitimi olmuyor. Kampüs artık tüm dünya.”