ANKARA Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 100 kanser hastasına kemoterapi tedavisi sırasında uygulanan resim derslerinin ve Türk musikisinin hasta üzerindeki olumlu etkilerini araştıran bilimsel proje başlatıldı. Projeden elde edilen ilk verilere göre, resim ve müzik etkinliklerinin ardından hastaların stres hormonları ve kaygı düzeylerinde önemli ölçüde azalma gözlenirken, bazı hastaların tedavi günü olmamasına rağmen kemoterapi ünitesine gelerek, resim derslerine katıldığı görüldü.
Başhekim Prof. Dr. Nurullah Zengin, hastanelerinde kanser tedavisinin modern yöntemlerini en iyi şekilde kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Tedavi kararlarının tümör konseylerinde alındığını, ilaçların robotik yöntemlerle hazırlandığını anlatan Zengin, “Hekim sorumluluğunun burada bittiğini düşünmüyoruz. İnsan bir bütün ve psikolojik yönü de var. Sanatla yapacağımız girişimlerle hasta uyumunu artırabileceğimizi ve bunun da tedaviye olumlu katkı vereceğini düşünüyoruz” dedi.
Stres atıyorlar
Bu kapsamda Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümü’nden yüksek lisans öğrencilerinin teklifiyle 100 hasta üzerinde çalışmalara başladıklarını belirten Zengin, çalışma aşamalarını şöyle anlattı:
”Resim yapmanın kemoterapi alırken stresi azaltabileceği yaklaşımıyla bilimsel çalışma başlattık. Hazırlanan protokolü hastanemizin Bilimsel Araştırma Komisyonu’nda görüştük. Onların da onayıyla yaklaşık bir aydır uygulama yapıyoruz. Ana hatlarıyla, resim derslerinin öncesinde psikologların gözetiminde stres ölçümü yapıyoruz.
İsteyerek geliyorlar
Daha sonra hastalar, tedavi sırasında resim yapıyorlar ve tedavi bittiğinde yeniden stres ölçümü yapıyoruz. Bu verileri objektif kriterlerle değerlendiriyoruz. Hastalarımız kemoterapi günü yaklaştığında sıkıntıya düşer, gelmek istemez ve strese girer. Çalışma sonunda, tedavi günü olmadığı halde sırf resim için üniteye gelen hastalarla karşılaştık. Hastalarımız kesinlikle çok rahatladıklarını ifade ediyor. Bu bizim için gerçekten çok çarpıcı. Hastalarımız ayakları geri giderek değil, isteyerek geliyor. Yurt dışında pek çok örneği bulunan sanatla terapi yönteminin iyi örneklerinin Türkiye’de de yapılması için çalışıyoruz.”
Müzik terapisi
Zengin, Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu’nun (TÜMATA) da Numune Hastanesi’nde müzik terapisine başladığını söyledi.
Hastaları tedavinin yanında moral ve motivasyon açıdan desteklemek istediklerini ifade eden Zengin, “Resim derslerinin yanında müzik uygulamalarının da bu amacımıza yönelik olabileceğini düşünüyoruz. TÜMATA grubuyla sürekli çalışma başlatmayı planlıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı bir başlangıç olarak görüyor ve daha detaylı bilimsel çalışmalar yapmayı planlıyoruz” dedi.
Daha az acı çekiyorum
HASTANEDE 8 aydır kemoterapi tedavisi gören Gülfen Ercan, resim yaparken tedaviye odaklanmaktan kurtulduğunu, sıkıntılarının azaldığını, daha az acı çektiğini söyledi. Bu sayede yeteneklerini de geliştirme fırsatı bulduğunu anlatan Ercan, “Öğrenciyim, arkeoloji ve sanat tarihi konusunda master yapıyorum. Resme yeteneğim olduğunu burada öğrendim. Boya, çerçeve alıp, resme evde devam etmeyi düşünüyorum” dedi.