Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Jackson Hole toplantısından gelen piyasa dostu söylemlerin etkisiyle alıcılı seyir izledi
Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Jackson Hole toplantısından yükselen piyasa dostu söylemlerin risk algısı üzerindeki yansımalarıyla genel olarak alıcılı seyir izledi. Toplantıda Fed Başkanı Powell tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlamanın uygun olabileceğini, ancak bunun doğrudan faiz artırım zamanlaması sinyali olmadığını belirtti. Powell ayrıca enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu görebildiklerini ancak yüksek enflasyon problem olursa Fed’in kesinlikle tepki vereceğini belirtti. Ekonominin Fed’in varlık alımlarının azaltılması için daha önce ortaya koyduğu kayda değer ilave toparlanma seviyesine ulaştığını ifade eden Powell, istihdam piyasasının açık bir ilerleme kaydetmesine karşın maksimum istihdam seviyesine ulaşılması için daha çok yol kateldilmesi gerektiğini vurguladı. Fed Başkanı Powell, %2 enflasyona kalıcı şekilde ulaşılıp ulaşılmadığının da zamanla belli olacağını sözlerine ekledi. Fed Başkan Yardımcısı Clarida da CNBC’ye verdiği mülakatta, Powell’la aynı görüşte olduğunu; istihdam piyasasında iyileşme devam ettikçe varlık alımı azaltımının bu sene başlayabileceğini söyledi. Clarida enflasyondaki yükselişin de geçici olduğunu ve 2022 ya da 2023 yıllarında %2’lik hedefe ulaşacağını öngördü. Toplantıdan gelen piyasa dostu söylemlerin küresel piyasalarda risk algısını güçlendirmesiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,2768 seviyesine gerilerken, VIX endeksi de 16 seviyesine yaklaştı. Nasdaq endeksi %0,90 artışla 15.265,90 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %0,43 değer kazancıyla 4.528,79 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,16 düşüşle 35.399,84 seviyesinden kapandı.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise, Çin cephesinde öne çıkan gelişmeler sonrası öne çıkan negatif seyir sonrası toparlanma çabaları öne çıkıyor. Makroekonomik veriler tarafında, PMI verilerinin ülkenin salgın konusunda devreye aldığı sert politikalar nedeniyle zayıf görünüm sergilemesi piyasalardaki görünümde etkili olan unsurlardan biri oldu. Hizmet PMI verisi önceki aya göre 5,8 puanla 47,5 seviyesine gerileyerek beklentinin altında gerçekleşirken, imalat PMI verisi ise aylık bazda 0,3 puan düşüşle kritik seviye olan 50,1 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, Çin Ulusal Basın ve Yayın İdaresi yayınlanan yeni kuralların, 18 yaşından küçüklerin video oyunları oynamak için harcadıkları süreyi haftada sadece üç saatle sınırlama planlarını nedeniyle Hong Kong borsasına kote olan Tencent ve Netease hisselerinde %2’yi aşan düşüşler de GOÜ piyasalarındaki baskılanmada kritik rol oynuyor. ABD vadeliler tarafında ise ılımlı alıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de Chicago PMI, Conference Board tüketici güveni verileri izlenecek. Chicago PMI Ağustos ayı verisinin aylık bazda 4,5 puan düşüşle 68,9 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor. Conference Board tüketici güveni verisinin de önceki aya göre 5,1 puan düşüşle 124 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde TÜFE verisi izlenecek. Manşet ve çekirdek verilerin Ağustos ayında yıllık olarak sırasıyla %2,6 ve %1,4 artışlar kaydetmesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları, ADP özel sektör istihdamı değişimi, inşaat giderleri, ISM imalat PMI verilerine ek olarak Markit imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı değişimi Ağustos ayı verisinin 650K seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. İnşaat giderleri verisinin de Temmuz ayında aylık bazda %0,3 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. PMI verileri cephesinde ISM imalat PMI verisinin 0,8 puan düşüşle 58,7 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Öncü olarak aylık bazda 2,2 puan düşüşle 61,2 seviyesine gerileyen Markit imalat PMI verisinin bu seviyede teyit edilmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de Markit imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Öncü olarak aylık bazda 1,3 puan düşüşle 61,5 seviyesine gerileyen verinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Asya cephesinde Japonya’da sermaye harcamaları, taşıt satışları verilerine ek olarak imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Sermaye harcamalarının 2Ç21’de yıllık bazda %3,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere taşıt satışları verisi Temmuz ayında yıllık bazda %3,3 artış kaydetmişti. İmalat PMI Ağustos ayı öncü verisi de önceki aya göre 0,6 puan düşüşle 52,4 seviyesine gerilemişti. Çin’de de Caixin imalat PMI verisi izlenecek. Verinin Ağustos ayında aylık bazda 0,2 puan düşüşle 50,1 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı