Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
13 Mayıs 2022 Cuma - 12:56

Küresel piyasalar

Dün küresel piyasalarda satış dalgası görüldü. Avrupa endeksleri dün günü kayıplarla kapattı.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda satış dalgası görüldü. Avrupa endeksleri dün günü kayıplarla kapattı. İngiltere FTSE 100 endeksi %1,56 düşüş ile günü 7233,34 puandan, Alman DAX endeksi de günü %0,64 düşüş ile 13739,54 seviyesinden kapattı. Dün ABD’de TÜFE’nin ardından ÜFE de beklentilerin üzerinde geldi. Verilere göre, üretici fiyat endeksi Nisan ayında aylık %0,5’lik beklenti paralelinde %0,5 artarken yıllık bazda manşet ÜFE %11,5’ten %11,0’e geriledi ancak %10,7’lik beklentinin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek ÜFE ise aylık %0,4 artarken yıllık bazda %9,2’den %8,8’e indi. Çekirdek ÜFE’de yıllık bazda beklenti ise verinin %8,9’a gerilemesi yönündeydi. Amerikan endekslerinde satışlar dün de devam etti. S&P 500 endeksi günü kapanışa doğru gerçekleşen alımların desteği ile 3930 seviyesinden %0,13 düşüş ile noktalarken, Dow Jones endeksi %0,33 düşüşle 31.730 seviyesinden, Nasdaq ise %0,06 değer kazancıyla 11.370 seviyesinden tamamladı. Piyasalardaki risk algısının bozulması ve sabitkoinlerde yaşanan gelişmelerle fırtına yaşanan kripto para piyasalarında daha sakin bir seyir görülüyor. Piyasanın sakinleşmesinde önde gelen sabitkoin Tether'de görülen toparlanma başta olmak üzere piyasada dalgalanmayı başlatan sabitkoin konusundaki endişelerin bir miktar dağılması etkili oldu. Perşembe günü 1 doların altına gerileyen Tether'de yeniden 1 dolarlık çıpa sağlandı. Bugün Bitcoin yeniden 30 bin doların üzerini görürken, diğer kripto varlıklar da fiyatlarda toparlanma izlendi. Bitcoin dün 28 bin doların da altına gerileyerek Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyesini görmüş, 1 hafta önce 96 dolar seviyesinden fiyatlanan LUNA ise 0,10 doların altına inmişti. FED tarafından gelecek faiz artırım beklentileriyle değer kazanmaya devam eden dolar endeksi, %1’e yakın artışla 104,8 seviyesinde işlem görerek Aralık 2002’deki seviyesine ulaşmış oldu. EUR/USD paritesi %1,3 düşüşle Ocak 2017’den bu yana en düşük seviyeleri görmüş oldu ve günü 1,0374 seviyesinden kapattı. Öte yandan GBP/USD paritesinde satışlar devam ederken günü değer kaybıyla 1,219 seviyesinde sonlandırdı. ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı faizi hafta başında gördüğü %3,20’lik rekor seviyeden gerilemeye devam ederken faiz gün içinde %2,82 seviyesine kadar geriledi. Euro Bölgesi tahvil getirileri de gerilemeye devam ediyor. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilinde getiri %0,84’e kadar geriledi. Petrolde Avrupa Birliği'nin Rusya ambargosu planını erteleyebileceğine ilişkin haber akışı fiyatların yükselmesine neden oldu. Avrupa Birliği’nin, Macaristan'ın vetosu nedeniyle Rusya'ya yönelik petrol ambargosu planını değerlendirmeye alabileceği yönündeki sinyaller sonrasında ABD ham petrolü 108 doların üzerine çıktı, Brent petrolün fiyatı da 110 dolardan işlem görüyor. VIX endeksi bu sabah 31,77 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında alım ağırlıklı bir görünüm izleniyor. ABD vadelilerinde de bugün pozitif bir seyir var. Bugün Avrupa'da günün en önemli verisi Euro Bölgesi sanayi üretimi rakamları olacak. Şubat ayında bir önceki aya göre %0,7, geçen yıl aynı aya göre %2,0 artan sanayi üretiminde Mart ayı rakamları açıklanacak. ABD tarafında ise Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin Mayıs ayı için ilk rakamları gelecek.

Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta yurt dışında Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’da enflasyon ile büyüme verisi ile ABD’de sanayi üretimi, perakende satışlar ve inşaat izinleri verileri küresel piyasaların takibinde olacak

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında günlük vaka sayısı bin 778 oldu
 
Türkiye: Döviz mevduatları arttı, net rezervler azaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın toparlanma çabasında
Altın dünkü seansı da artıda kapatırken, iki negatif seansın ardından ...
Küresel çapta enflasyon endişeleri ön planda
ABD’de TÜFE rakamı yıllık bazda %8,3 olarak gerçekleşirken, genel beklentiler ...
Türkiye: Bankacılık sektörünün mevduatları arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
 
ABD borsalarında gözlenen yüksek oynaklık
BIST100 endeksi de güne %0,7 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks yatay olarak sürdüren endeks, haftayı hafif pozitif olarak devam ettirmektedir.
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda karışık bir görünüm izlendi. Majör Avrupa endekslerinde ...
 
Merkez bankalarının sıkılaştırmacı adımları
BIST100 Endeksi küresel hisse senedi piyasalarından pozitif ayrışmaya ...
Altın satıcılı piyasadan payına düşeni almaya devam ediyor
Altın dünkü seansta kırmızıda bir kapanış yaparak, haftaya kırmızıda bir ...
Türkiye: Döviz çevirenlere daha düşük mortgage oranları sunulacak
Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri