Libananco’nun eski FBI ve CIA ajanlarından oluşan ekibi, Türkiye’nin davada savunmasını zamanında verememesi nedeniyle kazandıkları hakla ÇEAŞ ve KEPEZ hisse senetlerini İMKB’de inceleyecek. ÇEAŞ ve KEPEZ ile ilgili çeşitli bakanlık ve kurumlar arasındaki iç yazışmalar, belgeler, kararlar Libananco’ya ibraz edilecek
Türkiye’nin davayı kaybetmesi halinde 21.5 milyar dolarlık tazminata mahkum edilebileceği Libananco davasında Türkiye’nin savunmasını zamanında verememesi nedeniyle, Hakem Heyeti’nin 12 Mayıs tarihli son kararıyla, yüzbinlerce sayfalık ÇEAŞ ve Kepez hisse senedi ile evraklar Libananco’nun incelemesine açılmak zorunda kalmıştı. ICSID’ın internet sitesinde de yayınlanan Hakem Heyeti kararına göre, Libananco bu belgeler üzerinde her türlü incelemeyi yapma ve sorgulama hakkına sahip olacak. Türkiye ve özellikle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bugüne kadar el konulan ÇEAŞ ve Kepez hisseleri, tutanakları, çeşitli bakanlık ve kurumlar arasındaki iç yazışmaları, belgeleri, kararları Libananco’ya ibraz etmek zorunda kalacak. El konulan ve ibraz etmekten kaçınılan bu hisselerin ve belgelerin incelemeye açılması ise tazminat miktarının hesaplanmasına yönelik olacak.
Mürekkebe bile bakılacak
Yüz binlerce sayfalık ÇEAŞ ve KEPEZ hisse senediyle, evraklarını incelemek üzere Türkiye’ye gelecek olan Libananco’nun Forensic ekibi, bu sabah saat 08.30 itibarıyla İMKB’de incelemelere başlayacak. Salı günü de sürecek çalışmada tüm evrakların incelenmesi İMKB’de yapılacak. Forensic ekibi ve Libananco avukatlarının yapacağı incelemelerde, hisse senetlerinin gerçek veya sahte olup olmadıklarına dair mürekkep incelemesi yapılacak, belge ve evrakların gerçeğe uygun olup olmadıkları ortaya çıkarılacak.
Uzan: Libananco’yu ben kurdurdum
Libananco şirketini Cem Uzan’ın kurup, kurmadığı uzun süre kamuoyunda tartışılmıştı. Cem Uzan, ÇEAŞ-Kepez’le ilgili dilekçesinde Libananco’nun, Uzan Grubu tarafından kurulduğunu beyan etmişti. Uzan, şirketi kurdurma amacını da, ’Türkiye’de şirketlerimin hisselerinin güvende olduğunu düşünmüyordum. Bu nedenle ÇEAŞ ve Kepez’in hisselerini garanti altına almak için, Libananco şirketini kurdurdum. Ve hisselerini de bu şirkete devrettim’ diye açıklamıştı.
Türkiye’ye ‘telefon kaydından’ ağır ceza gelmesi bekleniyor
Türkiye’ye gelen Forensic uzmanları, bir süre önce ABD’de ÇEAŞ ve KEPEZ’le ilgili bilgi ve belgeleri incelemeye almıştı. 112 klasör belge üzerinde çalışan Forensic uzmanları, Türkiye’nin imha etmediğinin ortaya çıktığı “Libananco’nun yabancı avukatlarının” 60 bin telefon konuşması kaydı ve elektronik verilerini titizlikle taramaya başlamıştı. Temmuz ortasında Libananco’nun bu araştırmayı bitirip mahkemeden Türkiye’ye yaptırım uygulaması talebinde bulunmaya hazırlandığı öğrenildi. Mahkemenin, 1 Mayıs 2008, 23 Haziran 2008 ve 11 Ağustos 2008 tarihli üç kararını ihlal eden ve ihlali kabul eden Türkiye’ye ağır cezalar vermesi bekleniyor.
Türkiye’nin savunma için istediği ek süre doluyor
Türkiye tarafının avukatlık bürosu Aydın Coşar Hukuk Bürosu, davada 3 Haziran’a kadar istenen savunmayı yetiştirememişti. Daha önce de savunmasını geciktiren Coşar Hukuk Bürosu’nun mazereti de ilginç oldu. Enerji Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarda İngilizce bilen olmadığını ve tercümelerin çok uzun zaman aldığını belirten Coşar Hukuk Bürosu 1 aylık ek süre istedi.
Davadan 21.5 milyar dolarlık ceza çıkarsa Türkiye’nin ödememe ihtimali bulunmuyor
Libananco “ÇEAŞ ve Kepez’de yüzde 65 hissem var. Enerji Bakanlığı haksız yere şirketlere el koyarak zarar görmeme neden oldu. 10 milyar dolar tazminat istiyorum” diyerek 18 Aralık 2006’da dava açtı. Türkiye bu şirketin Uzanlar’a ait olduğunu iddia etti ancak sonuç alamadı. Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi ICSID’da Libananco faizlerle Türkiye’nin önüne 21.5 milyar dolarlık bir fatura koydu. Karar Türkiye aleyhine çıkarsa Türkiye’nin bunu ödememe lüksü yok. Gerekirse Merkez Bankası’nın uluslararası kuruluşlardaki hesaplarına dahi el konulabiliyor.