Polatlı’da yaklaşık 10 gündür Nazım Hikmet tartışması yaşanıyor. CHP’li belediye meclis üyesi Faruk Yavuz, ilçede bir sokağa Nazım Hikmet isminin verilmesine ilişkin önerge verdi. Önerge komisyonda bir hafta süreyle tartışıldı.
MHP zehir zemberek
MHP sözcüsü Adil Ünalan, Nazım Hikmet hakkında oldukça ağır sözler söyledi. Ünalan, “Şehitler diyarı Polatlı’mızdaki bazı mahalle ve cadde isimlerine dikkatinizi çekmek isterim. Gazi Mahallesi, Şehitlik Mahallesi, Mehmet Akif Mahallesi, Atatürk Caddesi, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi. Nazım Hikmet Ran’ın adını bir sokağa vermek isteyenlere sormak isterim. Bu ismi az önce zikrettiğim isimlerle yan yana koyabilir misiniz?” dedi. Ünalan sözlerini şöyle sürdürdü:
Veremezsiniz direnci
“Bu şahıs Türk milleti Kurtuluş Savaşı verirken, vatan toprağı düşman çizmeleri altında ezilirken Rusya’ya kaçmış ve aynen şu ifadelerle, ‘O kadar bahtiyarım ki, bütün hayatımı, idealimi ve aşkımı bu muazzam şehre Moskova’ya borçluyum. Ben Sovyetler Birliği’nin çocuğuyum. Tekrar vatanıma gelmiş gibiyim. Stalin benim için çok mühimdir. Gözümün ışığıdır, fikirlerimizin kaynağıdır. Beni Stalin yarattı’ ifadeleriyle kendini tanıtan bu şahsın adını Polatlı’nın hiçbir sokağına veremezsiniz” dedi.
AKP’li başkan savundu
Belediye Başkanı Yakup Çelik ise Ünalan’ın sözleri üzerine, “Adil Bey, kaynağınızı açıklar mısınız?” dedi.
MHP Meclis Üyesi Ünalan, ‘internet’ karşılığını verince Başkan Çelik, “İnternet olmaz. Nazım Hikmet bu sözleri nerede ve ne zaman söylemiş. Nazım’ın bu sözlerini hangi yazarın hangi kitabından aldınız onu söyleyin” dedi. Adil Ünalan, “Biz bunları bulduk, aksini ispat edecekseniz edin” diye cevap verdi.
Başkan Çelik, sözlerine şöyle sürdürdü:
Bilgisayara güvenme
“Nazım Hikmet bu memleketin çocuğudur, dünyanın dört bir yanında hem orijinalinden okunur, hem de muhtelif dillere çevrilmiştir. Kuvayi Milliye Destanı’nın Şairi Nazım Hikmet’tir. Nazım Hikmet Anadolu’dur. Ben Nazım Hikmet’in fikirlerine katılan, onun gibi düşünen biri değilim. Milli ve manevi değerlere bağlıyım, ama her şeye rağmen Nazım Hikmet bir Türk şairidir. Bunu kimse inkar edemez. Bir dönemde şu veya bu şekilde düşündüğü için sanatçılarımız bu ülkeden dışarı çıkmak zorunda kalmışlarsa, bundan sonra inşallah bu memlekette insanlar ne düşündükleri yüzünden ne de düşüncelerini ifade ettikleri için bu ülkeden sürgün yemek zorunda kalmayacaklar. Bilgisayardaki bilgiye güvenip de çıkarsanız olmaz. Bilgisayarsız kalma, ama bilgisayara da güvenme kardeşim.”
Üçlü ittifakla kabul edildi
ÖNERGE sahibi CHP’li meclis üyesi Faruk Yavuz ise AKP’li Başkan Çelik’in düşüncelerine katıldığını belirterek, “Biz bir önerge verdik. Önergeye yönelik elbette düşünceleriniz vardır. Biz dünya çapında tanınan, Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızı en iyi şiirlerle dünya kamuoyuna aksettiren bir isminin Polatlı’daki bir sokağa konulması için önergemizi verdik. Sayın Başkanın dediği gibi, Nazım’ın zaten savunulmaya ihtiyacı yoktur. O, şiirleriyle ve yazılarıyla kamuoyuna mal olmuştur. Belediye meclis üyeleri oylarını kullanırken inandıkları düşünceler dahilinde oy kullanırlar. Evrensel bir şaire, önergeye ret verme gerekçesiyle söylemediği, ifade etmediği düşüncelerle burada hakaret etmenin doğru olmadığına inanıyor ve meclis üyesi olarak Nazım’ın burada böyle bir hakarete maruz kalmasından ötürü özür diliyorum” dedi.
Müzakerelerden sonra AKP, CHP ve DP’li meclis üyelerinin oylarıyla Nazım Hikmet ismi bir sokağa verildi. MHP ise ret oyu verdi.