Etlik Aşağı Eğlence Mahallesi Meşeli Sokak’ta 1966 yılında bir hayırsever tarafından yaptırılan Yeşilyurt Camisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Yıkılma tehlikesi var’ şeklindeki raporunun ardından kapatıldı. İki yılllık süreçte harabeye dönen caminin, yıkılıp yeniden yapılamıyor. Caminin üzerinde bulunduğu şahsi mülk statüsündeki araziye sahip olan 7 varisten biri yeniden yapım çalışmalarına izin vermiyor. Kendi imkanlarıyla mescit kiralayan cemaat, yeni camilerine kavuşmayı bekliyor.
CEMAAT DE MAHALLELİ DE RAHATSIZ
Caminin mahalle arasında metruk bir binaya dönüşmesinin hoş olmadığını belirten cami cemaatinden Zeki Atalık şöyle konuştu:
“Bir kuşak önce, şu anki varislerin dedesi, kendi çabalarıyla mahalleye bu camiyi kazandırdı. 1966’dan bugüne binada yıpranma oldu. Cemaat kendi çabalarıyla onarmaya çalıştı fakat varisler, ‘Burası bizim şahsi mülkümüz, müdahale edemezsiniz’ diyerek çalışma yapılmasına engel oldu. Resmi makamlara müracaat ettik ama çözüm üretemedik. Rahmetli burayı yaptıktan sonra resmi bir hüviyet kazandırmamış. Arazi, bir vakfa ya da derneğe bağışlanmış olsaydı, böyle bir sorun yaşanmazdı. Varislerin bu tutumuna bir anlam veremiyoruz. Şu anda bir mabede yakışmayacak rezalet bir görüntü var. Varislerin arasında bir veraset anlaşamamazlığı var. Bir hanımefendi, kendisine haksızlık yapıldığını birçok verasetten mahrum tutulduğunu iddia ederek, diğerlerine karşı muhalif oldu. Buranın cami yapılmasını 6 varis kabul ediyor ama o karşı çıktığı için cami bu halde bekliyor.”
‘20 BİN VERDİK 50 BİN İSTEDİ’
CAMİYİ dedesinin yaptırdığını ancak halasını ikna edemedikleri için caminin yeniden inşa edilemediğini belirten varis Kemal Yurtoğlu ise şunları söyledi: “Deremin şu anda 7 varisi var. Hepimiz kabul ediyoruz ama halamız kabul etmiyor. Biz hiç hakkı olmamasına rağmen teklifte bulunarak 20 bin TL verelim dedik. Kendisi 50 bin lira istedi. Bunu da kabul ettik. Sonra farklı taleplerde bulundu. Şu anda üzüntüyle seyrediyoruz. Umarız sorun çözülür.”
CEMAAAT MESCİT KİRALADI
Yeşilyurt Camisi’nin 17 yıllık imamı Rahmi Karakaş da ibadet yerinin iki yıldır kapalı kaldığını söyledi. İmam Karakaş, “Vakit namazları için kendimiz bir mescit kiraladık. Biz bu camiyi yaptırırız. Ancak ikna edici kişilerin devreye girip çözüm üretmesini istiyoruz” diye konuştu. Aşağı Eğlence Mahallesi Muhtarı Muhammet Ekrem Kılıç da “Aşağı Eğlence Keçiören’in en büyük mahallelerinden ikincisi. Valiliğin, Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek’in veya Diyanet’in devreye girip çözmesini istiyoruz. Şahsi bir olay gibi görünse de bu kadar vatandaşın mağduriyeti var” dedi.