Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
HABERLER>TEKNOLOJİ
23 Nisan 2020 Perşembe - 13:37

Milli Muharip Uçak TFX ile Akıncı TİHA ortak görev yapacak

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Milli Muharip Uçak'ın (MMU) geleceğin gereksinimleri doğrultusunda tasarlandığını ve İHA'larla ortak görev yapabilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Milli Muharip Uçak TFX ile Akıncı TİHA ortak görev yapacak

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 21 Nisan tarihinde C4Defence'in Instagram canlı yayın konuğu oldu. Kotil, Milli Muharip Uçak (MMU)-insansız hava aracı (İHA) entegrasyonu hakkında gündemi değiştirecek değerde açıklamalarda bulundu.

Star.com.tr'de yer alan habere göre, Kotil, TUSAŞ'ın modern muharebe sahasının tüm gereksinimlerini karşılayan sistemlerin geliştirilmesi için tam kapasiteyle çalışmalar yürüttüğünü belirtti. MMU'ya İHA entegrasyonuyla ilgili sorulan soru üzerine Kotil, MMU'nun geleceğin gereksinimleri doğrultusunda tasarlandığını ve İHA'larla ortak görev yapabilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Türkiye’de IHA konusunda önemli çalışmalar yapıldığına ve konunun bir ülke savunması olduğuna işaret eden Kotil, MMU'yla bir Akıncı’nın entegre olabileceğini ifade etti.

"O halde MMU ile Akıncı’yı entegre edilmesini istiyorsunuz" yorumuna Kotil, “Biz bunu teklif edebiliriz” yanıtı verdi. Kotil’in bu ifadesi ile TUSAŞ’ın ürünü MMU ve Baykar’ın Akıncı İHA’sının muharip versiyonu arasında gelecekteki MMU-Akıncı işbirliği gündeme geldi.

Kotil, MMU'nun ilk uçuşunu ve testlerini F-16 Fighting Falcon uçaklarında da kullanılan General Electric üretimi F110 motorları ile yapacağı bilgisini verdi. Hangardan çıkış tarihi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce açıkladığı 2023 yılının geçerliliğini koruduğunu belirten Kotil, ilk uçuş için 2025’in planlandığını duyurdu.

TUSAŞ'ın çift motorlu İHA'sı olan Aksungur'da çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kotil platformda silah entegrasyon sürecine geçildiğini, , virüs salgınına rağmen sürecin devam ettiğini ve silah sistemleri entegrasyonun tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Kotil, kamuoyunda Göksungur olarak bilinen jet motorlu İHA için çalışmaların devam ettiğini belirtti ancak daha fazla detay vermedi.

Hürkuş-B’nin teslimatına ilişkin açıklamada bulunan Kotil, nihai teslimat için Mart 2020 planlansa da süreçte istenmeyen gecikmelerin yaşandığını belirtti. Kotil, COVID-19 nedeniyle Hürkuş-B'lerin nihai teslimatlarında kısmi bir gecikmenin söz konusu olduğunu açıkladı.

Hürjet projesinin firma öz kaynaklarıyla yürütüldüğünü belirten Kotil Hürjet'e ortak arandığını açıkladı. Kotil, maliyetin paylaşılmasının süreç için önemli olduğunu ve olası işbirlikleri için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Projede önceliğin eğitim uçağı olduğu vurgulanırken, AESA tipi radarın ikinci planda kalabileceği ortaya çıktı. Kotil, projede tek motorun iyi bir seçim olduğunu da sözlerine ekledi.

Pakistan'ın Türkiye'den tedarik edeceği T129 Atak helikopterlerinde süreç, ABD kaynaklı birtakım olumsuzluklar nedeniyle yavaşlamıştı. Kotil, C4Defence'e yaptığı açıklamada, Pakistan'ın T129 Atak tedarik sürecinde TUSAŞ'a ek süre tanıdığını ifade etti. ABD ile motorun ihracatı için görüşmelerin devam ettiğini ve imza safhasının yakın olduğunu sözlerine ekleyen Kotil, aksi bir durumun ABD çıkarlarını da olumsuz etkileyeceğini belirtti. Bahse konu süreçteki imzaların ardından platformların Pakistan'a ihracatı yolu da açılmış olacak.

Ağır Taarruz Helikopteri hakkında bilgi veren Kotil, proje kapsamında daha önce bir tam ölçekli modelin (mock-up) üretildiğini belirtti. Kotil, doğrulama uçuşları için daha özgün bir sistem geliştirme çalışmalarının da hızla ilerlediğini duyurdu. Kotil, dört yıl içinde ilk uçuşunu yapması planlanan Atak-2'nin dâhili bir radar sahip olacağını ancak bunun Mildar mı veya başka bir sistem mi olacağı hususunda henüz karar verilmediğini ifade etti. Kotil, Platformlarda 3000 BG sınıfı bir motorun kullanılacağını, ilk etapta ithal motorun yer edileceğini ancak projeyle beraber özgün bir motorun da geliştirilmesinin gündemde olduğunu hatırlattı. TUSAŞ Motor Şirketi TEI'nin 1600 BG sınıfı motorda iyi bir iş çıkardığının altı çizilirken, yeni platformda yerli bir motorun da kullanımına yeşil ışık yakıldı.

Kotil, Gökbey helikopterinin 29 Ekim 2021'de ilk teslimatının gerçekleştirileceği ve süreçte gecikme yaşanmayacağı belirtirken, T629'un ilk uçuşu için ise 2020 yılı sonunu işaret etti.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin deniz karakol uçağı ihtiyacı kapsamında başlatılan Meltem III Projesi'nde ışık göründü. C4Defence'in canlı yayınında soruları yanıtlayan Kotil, ilk ATR-72MPA'nın TUSAŞ Kahramankazan tesislerine ulaştığını ve sertifikasyon sürecinin başlayacağını belirtti. Firmanın alt yüklenici rolünde olduğunun altı çizilirken, platformların test ve entegrasyon sürecinin ardından nihai kullanıcı olan Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceği belirtildi.

TUSAŞ Kompozit Binası hakkında son gelişmeleri anlatan Kotil, kompozit Binası'nda çalışmaların COVID-19'a rağmen devam ettiğini ifade etti. Kotil, İnşaat faaliyetlerinin Temmuz ayında tamamlanmasının ve Eylül 2020 ile birlikte cihazların kurulumuna başlanması planlandığını dile getirdi. Otoklav cihazları ve robotların teslim edilmek üzere olduğunu belirten Kotil, TUSAŞ Kompozit Tesisleri'nde üretimin 2021 yılı başında başlayacağını ifade etti.

 
Halk Ekmek Genel Müdürü istifa etti
 
Kılıçdaroğlu fena çuvalladı! 'İmamoğlu' iddiasına Valilikten yalanlama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaşa hızlı ve ucuz internet geliyor
Kahramankazan Belediyesi, ilçedeki internet altyapısının yetersiz olmasından ...
Çin işi SİHA'ların devri bitti! Göklerin hakimi Türk SİHA'lar
ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg Libya'daki son gelişmeleri anlattığı ...
ASELSAN ve SSB'den dikkat çeken proje! Hepsi tek çatı altında olacak
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde ASELSAN tarafından emniyet güçlerinin ...
 
National Interest'ten Türk SİHA'larına övgü: Orta Doğu'nun yeni süper gücü Türkiye
Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA&SİHA) teknolojilerinde geldiği ...
MKE mühimmatları 'yerli sistem' ile test edecek
Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu, mühimmatları test ettiği yabancı ...
'Türkiye SİHA'da süper güç'
ABD'nin önde gelen politika ve savunma dergilerinden The National Interest, ...
 
Engelliye engel yok!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizdeki engelli memur sayısı bizden önceki ...
Erzurum Haber
Erzurum’daki yerel internet haberciliğine yeni bir soluk getirme iddiasıyla ...
Google Maps yeni özelliği AR'ın alfa denemelerine başladı
Google yerel rehberi ve sosyal medya uzmanı Engin DİNÇ, Google Maps’ın ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri