TÜRKİYE Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) mobilya sektöründe istihdam edilecek 30 bin kişiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 2011 yılında iç pazar hacminin yüzde 10 büyüme göstereceği öngörülen sektörde, Endüstri Meslek Lisesi mobilya bölümü mezunu kalifiye eleman açığı bulunuyor.
Döşeme ustası da kaynakçı da yok
MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, 8 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörde hem pratik beceri hem de bilgi birikimi bulunan eleman ihtiyacının dikkat çekici boyuta ulaştığını belirtti. Türkiye’de işsizlik sıkıntısı bulunmadığını meslek edinememe durumu yaşandığını aktaran Davulcuoğlu, şunları söyledi:
“Özellikle üretim süreçlerinde eğitim almış ve pratik bilgisi bulunan personel istihdamında sorun yaşanıyor. İşe aldığımız personele pek çok eğitim veriyoruz ancak meslek lisesi mezunları hem teorik hem de pratik bilgi sahibi oldukları için daha verimli çalışabiliyor. Sektörümüzde özellikle üretim süreçlerinde görevlendirilecek, personel ve orta düzey yetkili açığı bulunuyor. Döşeme ustası, kaynakçı, dikiş operatörü, CNC tezgah operatörü en çok boşluk bulunan pozisyonlar arasında yer alıyor. Şu anda mobilya sektörünün eğitimli eleman açığının 30 bin kişiye ulaştığını söylemek mümkün.”
Staj imkanı yok müfredat ise eski
Mobilya sektöründeki kariyer olanaklarının yeterince duyurulamamış olması, ders müfredatlarının eskiliği, okullardaki atölyelerin iyileştirilmesi gerekliliği ve öğrencilere kurumsal firmalarda yeterince staj imkanı sağlanamaması gençlerin sektöre girişini olumsuz etkiliyor.”
Dünyada geçerli meslek
Davulcuoğlu, dernek olarak yürüttükleri projeyle gençlere hem mobilya sektörünün keyifli yanlarını aktardıklarını, hem de dünyanın her yerinde geçerliliği bulunan bir meslek sahibi olacaklarını hatırlattı. Mobilya sektöründe 60 bin şirket bulunduğunu aktaran Davulcuoğlu, genç yetenekleri sektöre beklediklerini vurguladı.