Kalınbağırsak kanserinin çoğu zaman 40 yaş üzeri kişilerde daha önce olmayan kabızlık, dışkı çapının ve şeklinin değişmesi, dışkıda kan bulunması gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Çınar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Kalınbağırsak kanseri erken döneminde hastalarda herhangi bir şikayete yol açmayabilir. Kırk yaşından sonra görülme oranı belirgin oranda artar. Yaşam boyu ortalama kalınbağırsak kanseri riski yüzde beş oranında olup, kalınbağırsak kanserinin yüzde 90’ı 50 yaşından sonra görülür. Kalınbağırsak kanseri; kansere bağlı ölümlerin ikinci en sık sebebidir. Yaklaşık olarak kanser ilişkili ölümlerin yüzde 9’unun nedenidir. Kalınbağırsak kanseri olan hastaların yaklaşık 1/3’ü bu kanser nedeni ile kaybedilir. Aslında kalınbağırsak kanserlerinin pek çoğu polip adı verilen oluşumlardan köken alırlar. Az miktardaki polipte zaman içerisinde kanserleşme oluşup başka organlara yayılabilir. Polipten kansere dönme süresi çoğu zaman 10 yılı aşabilir. “
Bağırsak kanserinde 40 yaş faktörü
Yüksek yağlı beslenme, yüksek kırmızı et tüketimi ve diyetteki azalmış liflerin kalınbağırsak kanserinin en önemli sebeplerinden biri olduğunu söyleyen egzersiz yapılmasını önerdi.