BAŞKENT Ankara, “Kuğulu Alt Geçidi”, “Dikmen Vadisi”, “SSK İşhanı” ve henüz tamamlanamayan “metro inşaatları” gibi yer altı ve yer üstü dertlerle uğraşırken, komşu kent Nevşehir yer altına yeni yaşam alanları kurmaya devam ediyor. Son dönemlere kadar yalnızca yer üstünde kalan “Peri bacaları” ile konuşulan Kapadokya Bölgesi, şimdi ise sayısı her geçen gün artan yer altı “mağara” ve “kemerli” odaları ile özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Nevşehir Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Selim Biçen, Siteler esnafıyla birlikte bölgeyi ziyaret eden Ankara Kalkınma Ajansı yetkililerine Kapadokya’da yapılan çalışmaları anlattı. Biçen’in verdiği bilgilere göre, milyonlarca yılda meydana gelen Kapadokya’da turizm alanında hizmet veren toplam 28 bin 500 oda kapasiteli bin 865 işletme yer alıyor.
Başkent nüfusunu geçecek
Kapadokya Bölgesi’nin yeni trendi olarak kabul edilen ve daha önce kullanılmaz durumdaki mağaraların restorasyonuyla turizme kazandırılan “butik otel” sayısı neredeyse yüze yaklaşmış durumda. Son bir kaç yılda 2 bin 500 “mağara oda” inşaa edilerek hizmete açılmış. Bir taraftan bölgenin her bir köşesinde restorasyon çalışmaları harıl harıl devam ediyor. 2011 yılının ilk 10 ayında bir milyondan fazlası yabancı olmak üzere yaklaşık 2 buçuk milyon turistin ziyaret ettiği Nevşehir’in, önümüzdeki iki yıl içinde yıllık turist sayısının Başkent nüfusunu geçeceği söyleniyor.
Bir gece bin 200 euro
Nevşehir’in Ürgüp, Uçhisar ve Mustafa Paşa bölgelerinde yoğunlaşan “butik otel” adlı mağara odaları, son derece lüks görünümleri ile “modern taş devri”ni anımsatıyor. Geceliği bin 200 euro olan bazı odalar ise, “İstanbul’un taşı toprağı altın” sözünü bir kez daha düşündürmeye sevk ediyor. Çünkü taş odaların altından daha değerli olduğu Nevşehir’deki mağara odalarda, yurt dışından çok sayıda ziyaretçi özel uçaklarıyla gelip sadece günübirlik kalarak ülkelerine geri dönüyor. Kentin turizm işletmeleri ise bugünlerde, Kente gelen turistlerin 1.8 gün olan ortalama kalış süresini daha da artırabilmenin hesaplarını yapıyor.
Mağara adamları geri döndü
Tarih öncesi uygarlıkların yaşam alanları olan “Taş Devri”, Nevşehir örneklerine bakılacak olursa günümüzde geri dönüşün sinyallerini veriyor. Bizanslıların, “Troglodytes yani “mağara insanları” olarak adlandırdıkları Kapadokya Bölgesi, bugün de tıpkı binlerce yıl önce olduğu gibi bu koca deliklere yeniden yaşam alanları kuruyor. Ve bu görünümüyle Kapadokya, “Modern Taş Devri” çağının bir nevi başlangıcına imzasını atmış oluyor. Bir kaç yıl öncesine kadar 15 ila 50 bin TL arasında değişen bu mağaralar için bugün çok daha uçuk rakamlar konuşuluyor. Bölgede, yerel halktan çok dışarıdan gelen yatırımcıların hakimiyeti ise dikkat çekiyor.
Başkent turizmine Nevşehir dopingi
Türkiye turizminin sadece deniz, kum ve güneş olmadığını elindeki doğal imkanları en iyi şekilde kullanarak gösterme gayreti içine giren Nevşehir, bu anlamda Ankara için önemli bir örnek teşkil ediyor. Özellikle Uzakdoğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerin küçük bir bölümü Nevşehir’de havalimanı olmadığı için iniş tercihlerini Ankara’dan yana kullanıyor. Bu yüzden geçtiğimiz haftasonu Siteler esnafı ile ile kent arasında “ortak iş” yapma protokolü imzalanmışken, iki yıl içinde yıllık turist sayısının Başkent nüfusunu geçecek şekilde hedef alan Nevşehir’den Ankara’nın biraz daha nemalanması gerekiyor.