ANKARA / Merkezde üretilecek kısa yarı ömürlü radyoaktif maddeler sayesinde kanser tümörlerinin daha erken dönemde tespit edilmesi sağlanacak. Gelecek yıl hizmete girecek merkezin temelini atan Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, “Bu proje, tüm kamu-özel kuruluşlar ile üniversite hastanelerine hizmet vermeyi ve ortak eğitimi amaçlamaktadır. Kalkınma Bakanlığı’nın desteklediği proje, 25 milyon TL’nin üzerinde bir yatırımla gerçekleşiyor ve bir yıl içerisinde hizmete girecek” dedi.
KANSERDE ERKEN TEŞHİS
Kanser taramalarında erken teşhis sağlayacak merkez sayesinde; Nükleer Tıp alanındaki gelişmelere rağmen nöroloji, kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde kullanılan radyoaktif maddeler için devam eden yurtdışı bağımlılığının önüne geçilecek. Kullanıma girecek olan medikal parçacık hızlandırıcı sistem sayesinde ise nükleer tıp alanında çok kısa yarı ömürlü radyoaktif maddeleri üretmek ve kullanmak mümkün olacak.
KRİZE ERKEN MÜDAHALE
Öte yandan bir kalp krizi sonrasında ne kadar kalp dokusunun canlılığını kaybettiği ve ne kadarının yaşamaya devam ettiği hızlıca değerlendirilebilecek. Böylece hastaya tedavinin nasıl uygulanacağı daha çabuk planlanacak. Yeni üretilecek radyofarmasötikler ile yurt dışından getirilen ya da uygulamanın yurt dışında yapılması zorunlu olan işlemlerin Türkiye’de yapılması sağlanacak.ANKARA /