ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tuğba Bulu, bilişim ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerin pek çok alanda olduğu gibi eğitim alanında da yeni fırsatlar sunduğunu anlattı.
Bu gelişmelerden biri olan üç boyutlu sanal dünyaların, gerçek hayatın internet ortamında benzetilmiş hali olduğunu ifade eden Bulu, burada kullanıcıların avatar adı verilen üç boyutlu karakterlerle temsil edildiğini söyledi.
Second Life her yerde
Ticari ve eğitim amaçlı kullanımları her geçen gün artan üç boyutlu sanal dünyaların en yaygın kullanılanının, merkezi San Fransisco’daki Linden Laboratuvarları’nın kurduğu “Second Life” isimli sanal dünya olduğunu bildiren Bulu, şunları anlattı:
“Farklı sektörlerdeki lider firmalar, bu platformu reklam, yeni ürün tanıtımı, ve müşteri görüşlerini alma gibi amaçlarla kullanıyorlar.
Second Life, pazarlama, eğlence, turizm gibi alanlara ek olarak, eğitim sektöründe de çok yaygın kullanılıyor. Harvard ve MIT gibi üniversitelerin aralarında bulunduğu pek çok üniversite, bu sanal kampüslerinde dersler, toplantılar, seminerler ve konferanslar düzenliyor.”
Bulu, Second Life’da uzaktan eğitim, yabancı dil eğitimi, üç boyutlu modelleme ve tasarım, kurumsal ve profesyonel eğitim, programlama gibi çok değişik uygulamaların yapıldığını aktardı.