Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) Endüsti Ürünleri Tasarımı Bölümü, Hollanda Eindhoven Teknik Üniversitesi ve Belçika Sint Lukas Brussels ile ortaklaşa bir proje gerçekleştiriyor. Kültürlerarası pilot bir uygulama olma özelliği taşıyan projeyle, Avrupa’nın zengin kültürel dinamiğini Avrupa’nın bir parçası olan Türkiye’nin kültürel mirasıyla ve dinamikleriyle harmanlayıp, Türkiye, Hollanda ve Belçika üçgeninde ifade etmek amaçlanıyor.
Hollanda Eindhoven Teknik Üniversitesi’nden 13 öğrencinin, Belçika Sint Lukas Brussels’den üç öğrencinin ve ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden de altı öğrencinin görev aldığı projede, yedi öğretim görevlisi de yer alıyor. Erasmus IP projesi olan atölye çalışmalarının sonucunda Light Trhough Culture başlıklı bir sergi Ankaralıların beğenisine sunulacak. Sergi, 11 Nisan Çarşamba günü, ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde meraklılarıyla buluşacak. Tasarım ve sanat bölümü öğrencilerinin Şubat ayından bu yana çalıştıklarını belirten ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Figen Işık, proje ve sergi hakkında bilgi verdi.
Ebru sanatından etkilendik
SERGİDE yer alacak olan kendi tasarımları hakkında bilgi veren Belçika Sint Lukas Brussels öğrencisi Eva Kumpen, şunları söyledi:
“Bizim projemizdeki esas fikir, bir insan grubu nasıl oluşur. Bu tasarımı gerçekleştirirken, ebru sanatından çok etkilendik ve bu sanattan yola çıktık. Boyaların, suya damladığı anda oluşturduğu şekiller insan gruplarının oluşmasına benziyor. Sergiyi ziyarete gelen insanlar odaya girdiğinde, onlarla etkileşime geçen sensörler sayesinde tavandan, su dolu bir kabın içine farklı renklerde boyalar akacak. Her grup hareketinde farklı bir desen oluşacak. Çünkü her grup kendi özgü özellikler taşıyor.”
Zengin kültürel dinamik
PROJENİN esas temasının kültürel farklılıkların algılanması, yaşanması, ifade edilmesi ve deneyimlenmesi üzerine kurulduğunu ifade eden Işık, “Amaç bu temayı açarak tasarımla ifade etmektir. Projenin son aşamasında bu üç farklı okuldan bir araya gelen öğrenciler birer çalışma daha üretecekler ve bu çalışmalar Haziran ayında Eindhoven’da ve Brüksel’de sergilenecek” dedi.
İnteraktif ışık
Işık, şunları söyledi: “Projede asıl amaç, Avrupa’nın zengin kültürel dinamiğini Avru-pa’nın bir parçası olan Türkiye’nin kültürel mirasıyla ve dinamikleriyle harmanlayıp, Türkiye, Hollanda ve Belçika üçgeninde ifade etmektir. Bu anlatım üç ayrı etkileşimli ışık yerleştirmesiyle (interaktif ışık enstalasyonu da denebilir) gerçek-leştirilecek. Bu interaktif ışık yer-leştirmeleri, sergiyi ziyaret edenlerin ken-di gündelik yaşamlarındaki dinamikleri anlayabilecekleri, kendi aktif katılımlarıyla deneyimleyebile-cekleri yerleştirmeler olacak.”