HAYATLARI boyunca okuma yazma bimedikleri için bir yanları eksik ve ürkek kalan 40-50 yaşlarındaki 20 kadın, Çankaya Belediyesi Yıldız Toplumsal Dayanışma Merkezi’ndeki (TODAM) kursun ardından sertifikalarını törenle aldı. Okuma yazmayı öğrenen kadınların mutluluğu görülmeye değerdi.
Cesaret geldi
Kursiyerlerden 62 yaşındaki Elif Dalfidan, Mersin’den Ankara’ya kızının yanına geldiğini belirterek, okuma yazma bilmediği için sokağa tek başına çıkmaktan huzursuz olduğunu, hangi otobüse bineceğini, ne yöne gideceğini kestiremediğini anlattı. Okumayı söktükten sonra kendisine “cesaret geldiğini” dile getiren Dalfidan, artık her işi kendi başına rahatça halledebildiğini söyledi. Kursun ikinci etabına da devam edeceğini belirten Dalfidan, “Okuma yazma bilmek çok şey değiştiriyor insanın hayatında, bilmeyen hiçkimse kalmasın” çağrısında bulundu.
65 yaşındaki Hatice Coşkun, erkek kardeşinin tartışma sırasında kendisine “cahil” demesi ağrına gidince okuma-yazma öğrenmeye karar verdi. TODAM’da okuma yazma kursuna başlayan Coşkun, yaşının ilerlemesi nedeniyle zaman zaman zorluk çekse de inat ve sabırla 3 aylık bir eğitim döneminin ardından okumayı söktü. Yıldız TODAM’da düzenlenen törende sertifikasını alan Hatice Coşkun, okuma-yazma öğrenmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Kızları okutmadılar
Kursa başlamasına vesile olan tartışmayı anlatırken gözleri dolan Hatice Coşkun, 3’ü erkek, 5’i kız, 8 kardeş olduklarını belirterek, ailesinin kızları okula göndermediğini, kendileri tarlada çalışırken erkek kardeşlerinin eğitim gördüğünü anlattı. Babası yaşamını yitirdiğirde miras davasının gündeme geldiğini ve erkek kardeşleriyle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Coşkun, “Tartışma sırasında benden küçük erkek kardeşim bana hakaret etti. ‘Senin gibi cahille uğraşmam’ diye bir laf etti, çok ağrıma gitti. Bunun üzerine ben de okuma yazma öğrenmeye karar verdim ve kursa başladım” diye konuştu.
Üç öğrenciyle kurs açılıyor
Coşkun ile birlikte aynı kursta eğitim gören 20 kadın da sertifikalarını aldı. Kursun öğretmeni Asiye Eren de okuma-yazma bilmeyen herkese ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, yılboyu eğitimlerin devam ettiğini, üç öğrenci bir araya geldiğinde sınıf açılabildiklerini söyledi. İlk etap kursun 120 saat, ikinci etabın da 180 saat sürdüğünü belirten Eren, okuma-yazma öğrenmek isteyen herkese kapılarının açık olduğunun altını çizdi.