Değişen eğitim sistemine okulların, velilerin ve çocukların hazır olup olmadığı tartışılırken, Başkent’te okul forması üreten ve satan esnaf hazırlıklarını tamamladı. Kalıplarını yeni yaş kategorisine göre tekrar düzenleyen firmalar, yeni sistemle birlikte sektörde tedirginlik olduğunu söyledi. Kalıpları küçülttüklerini belirten Harun Akkaya, satışların beklentilerini karşılamadığını belirtti. Kafası karışan velilerin alışveriş yapmak yerine beklemeyi tercih ettiğini ifade ederek şunları söyledi:
Gömlekler 1 numaradan başlıyor
“Pantolon ve gömleklerde mini boyutları yakaladık. Önlüklerde beşinci sınıf için olan bedenleri kaldırdık ve yerlerine küçük bedenler ekledik. Pantolonları küçültürken, gömlekleri bir numaradan başlattık. Kalıp değişikliklerinde yani üretim aşamasında büyük sıkıntılar yaşamadık. Satışlar geçen yıla oranla fazlasıyla düştü. Ne yapacağını bilmeyen veliler, alışveriş yapmaya gelmiyor. Fiyatlarda büyük artış yaşanmadı.”
Elde kalan ürünler kilolu çocuklara
Ulus’ta 43 yıdır esnaflık yapan ve her sene okula başlayacak olan öğrencilerin telaşına şahit olan Ali Akça da yaşanan durgunluğa değindi. “Nedenini anlamadığımız bir şekilde satışlar düştü diyen Akça, “Bütün esnaf yeni sisteme hazır fakat, okul kıyafeti işine el atan büyük firmalar nedeniyle satışlarımız çok düştü” diye konuştu. Geçen senelerden kalan önlüklerin de sorun olmayacağını söyleyen Akça, “Çocuklar şimdilerde kilolu. Tüm öğrenciler ufak değil. Elimizde kalan ürünleri kilo problemi yaşayan çocuklara satabiliriz” dedi.
Birkaç beden küçüldü
Ömlük ve formaların bedenlerini üç ay önce küçülttüklerini ifade eden esnaf Yıldız Ayaz ise, “Sistem değişikliği haberlerini duyduğumuz anda çalışmalara başladık. Velilerin ve öğrencilerin mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Beklenen hareketliliğin henüz başlamadığını belirten Ayaz, “İlk dönemde kıyafet kargaşası yaşansa da ilerleyen günlerde özlediğimiz hareketliliğin yaşanacağını umuyoruz” diye konuştu.