Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Öğrencilerin kayıtları, adrese dayalı olarak yapıldı
Öğrencilerin kayıtları, adrese dayalı olarak yapıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vandallıkla sokakları ateşe vermek kabul edilemez
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vandallıkla sokakları ateşe vermek kabul edilemez
2 terörist etkisiz hale getirildi
2 terörist etkisiz hale getirildi
Kayseri'deki olaylarda 67 kişi gözaltına alındı
Kayseri'deki olaylarda 67 kişi gözaltına alındı
Bakan Kacır: Bilim heyetimiz 24 ayrı noktada 16 proje için örneklemeler gerçekleştirecek
Bakan Kacır: Bilim heyetimiz 24 ayrı noktada 16 proje için örneklemeler gerçekleştirecek
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
6 Kasım 2013 Çarşamba - 09:32

Örnek Bağış

ANKARA GAZETESİ / Organ Bağışı Haftası kapsamında ‘Hayat Bağışlamak Elinizde’ sloganıyla düzenlenen farkındalık toplantısında, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve üniversite yönetimi ile birlikte toplam 50 katılımcı organlarını bağışladı.

Örnek Bağış

ANKARA / Ankara Üniversitesi, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında ‘Hayat Bağışlamak Elinizde’ sloganıyla farkındalık toplantısı düzenledi. 
Nakil bekleyen ve nakil olmuş hastalar ile uzman doktorların bir araya geldiği toplantıda Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal ve üniversite yönetimi ile birlikte toplam 50 katılımcı organlarını bağışladı. sağlık bakanlığı’nın ‘Her Bağış Hayattır’ sloganıyla başlattığı etkinlikler hakkında bilgi veren ve organ bağışının önemine değinen Rektör İbiş, şunları söyledi:

İNSANLIK GÖREVİ

“Türkiye’de 25 bine yakın insan organ nakli bekliyor. Maalesef her yıl yaklaşık bin 500 ile 2 bin kişi, nakil yapılamadan hayatını kaybediyor. Ülkemizde akrabaya, canlıdan organ bağışı oranı dünya standartlarının üzerinde. Yani eşimize, çocuğumuza, akrabamıza organlarımızı veriyoruz ancak, tanımadığımız birine vermek istemiyoruz. İspanya’daki halkın yüzde 35’e yakını organlarını bağışlamış. Bizde ise, bu oran yüzde 2’nin altında. Organ bağışı konusunda ne kadar geride kaldığımızı bu rakamlar ortaya koyuyor. Bir hayat biterken, yeni bir hayat başlatabiliriz. Organ bağışı en önemli insanlık görevidir. Bağışlanan her organın, kurtulan bir yaşam demek olduğunu unutmamalıyız.”

EN BÜYÜK SADAKA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, “Organ bağışı candan cana yapılan en büyük sadakadır” sözlerini hatırlatan ve organ bağışının dini açıdan bir sakıncasının olmadığını ifade eden İlahiyat Fakültesi Dekanı Ünal da, “İslam dini, korunması gereken değerlerin başında canı sayıyor. Beden bir emanet olarak kabul edilmiş. En iyi şekilde koruyup ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak da dini açısından makbul görülmüştür. Organ nakli konusunda halkın yanlış kaygıları, hassasiyetleri var. Dini yönden tereddüt eden vatandaşlarımızı bilgilendirerek organ bağışını arttırabiliriz. Sonuna kadar destek olduğumuz organ bağışında bilincin artması için bizlere de çok iş düşüyor” dedi.

YÜZDE 76’SI REDDEDİYOR

Ankara Üniversitesi Organ Nakli Mesul Müdürü Prof. Dr. Rüçhan Akar da, “Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin ailelerine soruyoruz yüzde 76’sı bunu reddediyor, bu oranı tersine çevirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

MİNİK MUSA ŞANSLIYDI

Nakil bekleyen ve nakil olmuş hastaların da bir araya geldiği toplantıya, yaklaşık bir buçuk yıl önce böbrek nakli olan 3 yaşındaki minik Musa Aksoy da katıldı. Kadavradan alınan böbrekle hayata tutunan minik Musa’nın annesi Fatma Aksoy, “Organ bağışının önemini, oğlum acılar çekerken, çaresizce beklediğimiz dokuz ayda anladık. Benim oğlum şanslıydı. Umarım insanlar bilinçlenir ve organlarıyla başka insanlara umut olur” dedi.

KALP ALLAH’A EMANET

Türkiye’de ilk kadın yapay kalp takılan Hülya Usta da bazı insanlarda “Kalp Allah’a emanet” şeklinde yanlış bir algı olduğunu, kalp nakline sıcak bakılmadığını belirtti. Kendisinin bir yıldır cihazla hayata tutunduğuna dikkat çeken Usta, böyle bir düşünceyi bir organa yüklemenin çok yanlış bulduğunu söyledi.ANKARA / 

 
Tarihi barajda fuhuş pazarlığı
 
Raylı ulaşımda üretici olmalıyız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Miniklerden hayat balığı
ANKARA GAZETESİ / Löseminin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu hatırlatmak ...
Miniklerden hayat balığı
ANKARA GAZETESİ / Löseminin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu hatırlatmak ...
Organ bağışı hayat kurtarır
ANKARA GAZETESİ / Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı tarafından, ...
 
50 kuruşa ‘zengin ekmeği’
ANKARA GAZETESİ / Eski Yunan ve İtalya medeniyetlerinde ‘zengin ekmeği’ ...
Başkent'te 40 saatlik su kesintisi
ANKARA GAZETESİ / Eskişehir Yolu ile Konya Yolu arasında kalan dört noktada ...
Dünyayı ellerinde oynatıyorlar
ANKARA GAZETESİ / 2000 yılında evlerinde hobi olarak başladıkları tutkularını, ...
 
Hastanın ayağına gidiyoruz
ANKARA GAZETESİ /Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Belediyesi’nin ...
Uçan balon öldürüyor
ANKARA GAZETESİ / Çocukların, uçan balonların içindeki helyum gazını sesi ...
Cankurtaranlar sertifika aldı
ANKARA GAZETESİ / Mamak Belediyesi, dört ay önce hizmete açtığı Mamak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri