ANKARA pazarının Türkiye’nin en hareketli pazarı olduğunu belirten Yunus Marketler Zinciri Genel Müdürü Fatih Ayhan, “Uluslararası firmalar hala bu pazarda kendilerine yer arıyor. Yerel firmalar çok güçlü. Pazar içinde sıkı bir rakebet ve bu rekabetin getirdiği bir hareketlilik var. Bu durum pazara olumlu yansıyor” dedi.
Pazardaki rekabetin ve hareketliliğin perakendecileri, kendini geliştirmeye, disiplin altına almaya, maliyet analizini iyi yapmaya yönlendirdiğini ifade eden Ayhan, sektörün durumuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sektörün en büyük problemi, sektörle ilgili bir yasanın yürürlükte olmaması. Hala düzensiz bir ortamda büyümeye, kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Yasal düzenlemeler her yıl gündeme geliyor fakat bugüne kadar hayata geçirilemedi.
Yetişmiş personel sıkıntımız var. Personel, çalıştığı işi bir meslek olarak görmüyor. Bununla ilgili olarak meslek liseleri, yüksek okullar gibi insanların kendilerini yetiştirebileceği kanallar oluşturulması gerekiyor. Bin 500 kişiyi istihdam ediyoruz. Diğer perakendecilerle birlikte bu sayı milyonları buluyor. Çalışanların da bu işi kalıcı bir iş olarak görmeleri, kendilerini yetiştirmeleri gerekiyor. İç yapımızda buna yönelik eğitimler vermeye çalışıyoruz.
Daha gidecek çok yol var
Organize perakendecilik sektörünün Türkiye’de daha gidecek çok yolu var. Sektör, Avrupa’nın gerisinde olmasına rağmen belli bir aşamaya geldi. Türkiye büyük bir pazar. Pastadaki payı yabancılara kaptırmamak adına önemli bir misyon üstlendik. ÖzellikleAnkara perakendecisi bunu yaptı. Ankara menşeili bazı marketçiler ulusal market olmak adına önemli adımlar attı. Ankara dışına şubeler açtılar. Bu, Ankara marketçisinin ne kadar önemli bir misyon üstlenmiş olduğunu gösteriyor. Uzun bir süreçte ciddi rekabet yaşandı. Bunun sonuçları olumlu oldu. Her birimiz değişik illere yeni mağazalar açmaya başladık. Bunlar, yerli sermayeyi ve tedarikçiyi korumak adına çok önemli adımlar.
Perakende işi, geleneksel kanal ve organize perakende olmak üzere iki şekilde ele alınıyor. Türkiye’de organize perakende haline gelmiş pazar, henüz yüzde 50 oranında. Geri kalan yüzde 50’lik kısım geleneksel kanaldan oluşuyor. Bu rakam arttıkça pazar da büyüyecek. Bizim bulunduğumuz duruma gelebilecek büyük bir pazar var.”
Ankara’dan dünyaya
“YUNUS Market Ankara menşeili, toplam altı ilde faaliyet gösteren, 40’ın üzerinde şubesi olan, 13 yaşında bir market zinciri. Mağazalarımızın çoğunluğu Ankara’da fakat son yıllarda bir hamle yapıp ulusal bir market zinciri olmak adına, Düzce, Adapazarı, Çorum gibi illere yayılma içerisine girdik. 35 bin metrekarenin üzerinde satış alanına sahibiz.”