Özellikle Osmanlı'da psikolojik hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılan müzikle tedavi yöntemi, Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde de bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Sağlık Bakanlığı da müziğin gücünü tedavi yöntemi olarak kullanabilmek için ilaç gibi türküleri kitaplaştırdı ve bir CD hazırladı. Türkülerdeki Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler adlı başlıkla yayınlanan kitap ve CD, hastalara şifa kaynağı olacak.
Tıp fakültesi öğrencilerine konferanslarda sunulan, 'Türkülerdeki Hekimlik-İyi Hekim Olmak Kavramı' adlı çalışma, daha geniş kitlelere ulaştırılmak üzere kitaplaştırıldı. Bir hekimin mesleğine yönelik kamu görüşünü türkülerin penceresinden görme isteğiyle oluşturuldu. Kitap ve CD'yi Kültür ve Turizm Bakanlığı ses sanatçısı araştırmacı Salih Turhan, Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü araştırmacı yazar Osman Güzelgöz ve Doç. Dr Salih Eğrilmez hazırladı. Kitapta, 154 türkü, 43 uzun hava ve değişik ozan ve şairlerce kaleme alınmış 14 şiir yer alırken, hazırlanan CD'de ise değişik form ve yöreleri içeren 18 türkü seslendirildi.
Kitapta yer alan toplam 197 türküden 104'ünün ana teması aşk acısı. Aşk acısını işlerken, bu sevdanın insan sağlığını ne kadar bozduğunu anlatmak için hekim ve hastalıklara ilişkin atıflarda bulunuldu. Hekimine itibar eden ve ömrüne ömür katabileceğine inanan hastaların bazen de hekimden yaralarına el atmamalarını istedikleri vurgulandı. Her derde deva olabilen doktorların aşk yarasına çare bulamadığına şu mısralarla yer verildi: "El çek tabip el çek sinem üstünden, Sen benim derdimi bilemezsin, Yarem derindir, yoktur ilacı, Sen benim yaremi sarabilemezsin". Kitaptaki türkülerde en çok verem, kalp, kanser hastalıkları işlendi. Kitapta hekimlerin eleştirildiği türkülerin sayısının övgü aldığı türkülerden az olduğu belirtilerek, mesleğin halk gözünde yıpranmamış olduğuna dikkat çekiliyor.