Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Ülkenin güvenliğini sağlamak için kolluk kuvvetlerimiz, yasalarımız var. Şimdi bir de sanal güvenlik ekibi kurmamız gerekiyor” dedi. Yıldırım, Milli Kütüphane’de düzenlenen “3. Ağ ve Bilgi Güvenliği Sempozyumu”nun açılışında yaptığı konuşmada, top, tüfek ve silahın yerini artık bilgiye bıraktığını belirterek, “Bilgiye sahip olan, bilgiyi kullanan ve üreten toplumlar öne geçiyor, bundan mahrum olan ülkeler üçüncü sınıf ülke olmaya mahkum oluyor” dedi. Bilgiye artık daha hızlı erişilebildiğini ve bilgiye anında erişmenin herkese daha fazla sorumluluk getirdiğini ifade eden Bakan Binali Yıldırım, “Siyasetçi olarak ağzınıza, aklınıza geleni konuşamayacağınız anlamına geliyor. Burada ortaya koyacağım sözler doğru mu, yanlış mı, bu salonda olanalar anında bunu kontrol edebilir. Hayatın bu anlamda ne kadar zorlaştığını, ne kadar fazla sorumlu davranmak gerektiğini, ortaya koyuyor” dedi.
Hızlı büyüyen ülke
Bilgi çağında dünyanın “küresel köy” haline geldiğini ifade eden Yıldırım, artık internet ve cep telefonları olmadan yaşamın düşünülemez haline geldiğini belirtti. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “İyi ki hızlı yaygınlaşıyor. Toplum bilinçleniyor, şeffaflık, hesap verilebilirlik artıyor. Demokrasimizin kalitesi artıyor” dedi. Yıldırım, şunları kaydetti: “Bilişim alanında ayrılacak AR-GE harcamaları genel bilişim alanı cirosunun yüzde 2,5’ine yaklaşacak. Bu hedefleri gerçekleştirirsek, Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen 10. ülkesi haline gelir.”
Bilgi Toplumu Bakanlığı kurulmalı
BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, günümüzde bilgi toplumu kavramının her geçen gün biraz daha önem kazandığını söyledi. Bilgi toplumu olma yönünde atılan adımlardan en önemlisinin Elektronik Haberleşme Kanunu’nun çıkartılması oyduğunu anlatan Acarer, böylece sektördeki dağınıklığın aşıldığını kaydetti. Acarer, standardizasyon ve sertifikasyona yönelik yürütülen çalışmaların tamamlanmasıyla sektördeki pek çok eksikliğin tamamlanacağını bildirdi. Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziya Aktaş, “Bilgi Toplumu Bakanlığı”nın kurulması gerektiğini belirterek, insanoğlunun etkin karar almak için bilginin gerekli olduğunu 2000’li yılların başında anladığını söyledi. Aktaş, bilginin amaç değil araç olduğunun farkına yeni varıldığını ifade etti.
Yıldırım: Yatırıma ihtiyaç var
AVRUPA Birliği müktesebatına uygun olarak hazırlanan Elektronik Haberleşme Kanunu’nun geçen yıl yasalaştığını hatırlatan Yıldırım, kanun ile bilgi toplumu, bilgi-iletişim teknolojileri konularında muhatap arama ihtiyacının ortadan kalktığını, işin sahibinin Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olduğunu söyledi.
Siber Şerif
Düzenleme yapmanın tek başına yeterli olmadığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu: “Yasal düzenlemeleri yapacağız, yatırım da yapacağız. Ülkenin güvenliğini sağlamak için kolluk kuvvetlerimiz, yasalarımız var. Şimdi bir de sanal güvenlik ekibi kurmamız gerekiyor. Böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Sanal savunmayı yapmamız gerekiyor. Kore, üçbin ‘siber şerif’ diye tanımladığı personel aldı, bunları eğitiyor. Bunlar yel değirmeni ile hayal ile mücadele edecekler. Bu alanda yatırım yapma ihtiyacımız var.”