Eylül ayında bizim beklediğimizden biraz daha yüksek sanayi üretimi artış oranları görüyoruz. Bizim yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış endekste %7,3 beklentimiz vardı. Eylül ayı itibariyle fazla bir yavaşlama etkisi görmüyoruz. Eylül ayı verisinin de açıklanmasıyla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,7’lik artış görülmektedir. 2Ç20 döneminde sanayi üretimi geçen yıla göre %16,9 daralırken, GSYH ise %9,9 daralmıştı. Kapasite kullanımı, PMI gibi öncü göstergelerde Ekim ayında da artış ivmesinin devam etmesiyle beraber, sanayi üretimindeki eğilimin sonraki ayda da devam etmesini bekleriz.
Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %3,2 artarken, yıllık bazda %0,4 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,4 artış görülürken, yıllık bazda ise %8,5’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %4,2 artış görülmüş, yıllık bazda ise artış %8,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda sermaye malı %4,5, enerji %3, dayanıklı tüketim malı %2,8, ara malı %0,7 ve dayanıksız tüketim malı %0,6 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %16,2, ara malı %10,9, sermaye malı %10,4, enerji %2,5 ve dayanıksız tüketim malı %2,4 artmıştır.
3Ç20’deki sanayi üretimi artışı geçen yıla göre arındırılmış bazda %7,7, bir önceki çeyreğe göre ise %30,3 oranında artmıştır. Yılın sonuna doğru ise bir miktar yavaşlama etkisi gelecektir. Artan döviz kurlarının ara malı maliyetleri üzerindeki artış etkisi ile artan kredi faizlerinin talebi daraltıcı etkisi 4Ç20 döneminde mevcut büyüme eğiliminin yavaşlamasını beraberinde getirecektir. Dışarıda da yeni karantina önlemlerinin ekonomiyi yavaşlatıcı etkisi siparişlerin ve üretimin bu hızlı eğilimini ilerleyen aylarda azaltmasına neden olabilir.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı