2016 Rio Olimpiyatları geride kaldı ve Türkiye 8 madalya kazandı. Sonrasında da doğal süreç başladı. Olimpik olan ve olmayan amatör branşlar, yeni federasyon başkanları ve yönetimlerini belirleme aşamasında. Rio’nun ardından, Gençlik ve SporBakanı Akif Çağatay Kılıç’ın, ‘ortada bir başarısızlık’ olduğunu belirttiği, ‘herkes şapkasını önüne koyup düşünmeli’ sözü, federasyon başkanlarına açık bir uyarı idi. Bu uyarıdan sonra federasyonlar cephesinde bir gelişme yaşanmazken, sadece judo federasyonu başkanı, aday olmayacağını açıkladı. Diğerlerinden çıkmadı. Kendilerini başarılı görmüşlerdi anlaşılan.
Basketbolda, Harun Erdenay koltuğu bıraktı. Onun yerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ınSpor Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu aday oldu. Mevcut başkan adaylarının neredeyse yüzde 95’i yeniden adaylığını açıkladı. Voleybolda ise durum netlik kazanmadı. Mevcut başkan Özkan Mutlugil devam edip etme konusunda yönetimle görüş alışverişi halinde. Son olimpiyatta madalyalar; güreş, halter ve tekvandodan geldi. Zaten Türkiye, önemli organizasyonlarda çoğunlukla bu üç branşta başarılı oluyor. Arada sırada diğer dallardan güzel dereceler geliyor. O zaman şunu kabul etmek gerek ki, bir çok branş başarısız. Olimpiyata sporcu ve takım gönderemeyenler, bu başarısızlıkta ilk sırada. Olimpiyatta yer alıp, elemeleri bile geçemeyenler ikinci sırada. Yıllardır belli bir kaç sporcunun başarısının arkasına sığınanlar da kendilerini sorgulamak zorunda.
CAMİA ARKAMIZDA
Delegelerden yüzde 15 imza toplanması koşulunun, Danıştay kararı ile geçersiz sayılmasının ardından, Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu’nun çalışması, seçimöncesindeki en önemli gelişmeydi. Kurul, konuyla ilgili yaptığı yoğun mesaide, bir formül geliştiremeyince, iş tıkanma noktasına geldi. Spor teşkilatı, mevcut federasyon başkanlarının bir çoğunun değişmesini istiyordu (kimisini başarısız olduğu, kimisini de haklarında ortaya atılan iddialardan dolayı) ancak, mevcut başkanların çoğunun olimpiyatlar öncesinde delegelerden imza topladığı iddiası, olayı farklı bir noktaya taşıdı. Yani, yeni adaylar için yüzde 15 imza toplama koşulu ortadan kaldırılsa bile seçime girip kazanma şansları fazla görünmüyordu. 3-5 federasyon dışında mevcut başkanların hepsi yeniden adaylıklarını açıkladı. Bir çoğu da ‘Camia bizim arkamızda’ sözleri ile önemli bir desteği aldığının mesajnı vermeye çalıştı.
Spor Tahkim Kurulu’nun yüzde 15’lik imza toplanması ile ilgili aldığı karar dikkat çekici. İlk genel kurulda, bu şartın delegelere sunulması, genel kuruldan çıkacak karara göre hareket edilmesi belirtiliyor. 2012’de yapılan seçimi kazanan başkanlar için bu şart statüdeki yönetmeliğe göre uygulanır ve genel kurul şartı aranmazken, bundan sonraki seçimlerde böyle bir yolun izlenmesi isteniyor. Mevcut yönetimleri iş başına getiren delegelerden, yüzde 15 imza koşulunu, bu şartlar altında değiştirmesi bekleniyor. Hukukçular ise Danıştay kararının yan yollara sapılarak esnetilmeye çalışılması ile ileride yeni dava konularının doğabileceğini belirtiyor.
GENEL KURUL TARİHLERİ
21 Ekim: Herkes İçin Spor, Kick Boks ve Karate.
22 Ekim: Atıcılık, Boks ve Judo.
23 Ekim: Atletizm, Dans, Hokey, Sutopu ve Tenis.
24 Ekim: Bilardo, Briç, ve Golf.
25 Ekim Okçuluk ve Vücut Geliştirme.
26 Ekim: Eskrim, Halk Oyunları, Motosiklet ve Basketbol.
27 Ekim: Halter ve Oryantiring.
30 Ekim: Cimnastik, Muay Thai, Masa Tenisi, Beyzbol.
31 Ekim: Badminton.
2 Kasım: M.Pentatlon ve Bisiklet.
5 Kasım: İzcilik, Kano, Üniversite Sporları ve Yelken.
6 Kasım: Dağcılık, Triatlon, Yüzme ve Wushu.
7 Kasım: Binicilik ve Satranç.
12 Kasım: G.Spor Dalları, Otomobil, Sualtı ve İşitme Engelliler.
13 Kasım: Bocce ve Güreş.
19 Kasım: Kürek.
21 Kasım: Voleybol.
27 Kasım: Görme Engelliler.
3 Aralık: Bedensel Engelliler.
FEDERASYON BAŞKANLIĞI SÜREN BAŞKAN ADAYLARI
Kick Boks: Salim Kayıcı, Karate: Esat Delihasan, Atıcılık: Ufuk Arman, Boks: Eyüp Gözgeç, Atletizm: Fatih Çintimar, Dans: Tolgahan Çinkitaş, Sutopu: Vedat Akgün, Tenis: Cengiz Durmuş, Bilardo: Ersan Ercan, Briç: Nevzat Aydoğdu, Golf: Ahmet Ağaoğlu, Tekvando: Metin Şahin, Hentbol: Bilal Eyüpoğlu, Okçuluk: Abdullah Topaloğlu, Vücut Geliştirme: Niyazi Kurt, Eskrim: Murat Atalı, Halk Oyunları: Gürhan Ozanoğlu, Motosiklet: B.Yunus Uçar, Halter: Tamer Taşpınar, Cimnastik: Suat Çelen, Muay Thai: Halil Durna, Masa Tenisi: Oktay Çimen, Beyzbol: Şahin Kömürcü, Badminton: Murat Özmekik, Bisiklet: Emin Müftüoğlu, İzcilik: Hasan Subaşı, Kano ve Rafting: Sami Mengütay, Üniversite Sporları: Prof. Kemal Tamer, Yelken: Serhat Belli, Triatlon: Hamdi Güneş, Yüzme: Ahmet Bozdoğan, Binicilik: Bülent Bora, Satranç: Gülkız Tülay, Otomobil: Serkan Yazıcı, Sualtı: Şahin Özen, İşitme Engelliler: Y. Ümit Kihtir, Okul Sporları: Ö.Fatih Karakullukçu, Bocce: Ahmet Recep Tekcan, Güreş: Musa Aydın, Özel Sporcular: Birol Aydın, Kürek: İlhami İşseven, Bedensel Engelliler: Arif Öztürk.
YENİ BAŞKAN ADAYLARI
HİS: Yasin Bölükbaşı, Judo: Sezer Huysuz ve Muhammed Çelik, Çim Hokeyi: eski başkanlardan Sadık Karakan, Briç: Nafiz Zorlu, Hentbol: Tolga Atıcı, Basketbol: Hidayet Türkoğlu, Halter: Ömer Öztürk, Güreş: Enis Erdem ve H.İbrahim Kastan.
TEKVANDO SEÇİMİ İPTAL
Süreç hızla ilerlerken, Spor Genel Müdürlüğü (SGM) Tahkim Kurulu, Tekvando Federasyonunun 4. olağan genel kurulunu iptal etti. Kurulun kararında, delege listelerinin belirlenmesinde delegelere, kulüplere, sporculara, hakemlere ve milli sporculara yer, gün ve saatinin bildirilmemesi gerekçe gösterildi. Alınan karar sonrasında federasyon yetkililerinin en geç 1 ay içinde olağan genel kurul için bir tarih belirlemesi gerekiyor. Tekvando Federasyonu 4. Olağan Genel Kurulu 24 Ekim’deAnkara’da yapılacaktı.