Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>TÜRKİYE
27 Nisan 2010 Salı - 19:00

Selçuk "lütfen" diyor!

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, "Lütfen, Parti kapatma, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Anayasa Mahkemesi konularıyla ilgili üç önemli konuyu erteleyelim" çağrısı yaptı ve ortak bir çözüm istedi.

Selçuk  lütfen  diyor!

Star gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta olan Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, bugünkü "yaşamaya çağrı" başlıklı yazısında, " Parti kapatma, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Anayasa Mahkemesi konularıyla ilgili üç önemli konuyu erteleyelim" çağrısında bulundu ve yazısını "lütfen" ricası ile bitirdi.

"Anayasalar, devleti, birlikte yaşama ve toplum düzenini kuran belgelerdir" hatırlatması yapan Selçuk, " Büyük balıkların küçük balıkları yutmasına izin vermeyen, çoğunluğun, azınlığın, kısaca herkesin haklarını ve özgürlüklerini güvence altına alan anayasalar;  hukuk karşısında eşit ve bütün güçlere karşı özgür bireylerce korkusuzca, karşılıklı suçlamalardan ve dayatmalardan uzak, herkesin birbirini aydınlatarak olabildiğince geniş “ uzlaşma”yla kotarılan sözleşmelerdir.

Her şeyden önce şu soruyu açık yürekle sormalı ve dürüstçe yanıtlamalıyız: Akla, matematik ve hukuk bilimlerine aykırı yüksek barajlarla, sakat seçim yöntemleriyle ulusal iradenin ve temsilin tam yansımadığı bir parlamento bu geniş uzlaşmayı sağlayabilir mi?

Akıl, sağduyu, vicdanın buna yanıtı, bellidir: Hayır." ifadelerine yer verdi.

"YARGIÇLARI VE SAVCILARI KAYIRDIĞIM SANILMASIN"

1982 Anayasası'nın Siyasal Partiler ve Seçim yasaları, hukuksal ve siyasal kavramların içini boşaltmış; toplum katmanlarını, partileri, hatta bireyleri birbirine düşürdüğünü, toplumsal kutuplaşmalar doğurduğunu ve dengeleri alt üste edecek noktaya getirdiğini belirten Sami Selçuk, siyasette, parlamentoda, yolda, sokakta gerilimler, yer yer kavgalar yaşandığını, siyaset, yasama ve yürütme; yargı tarafından kuşatıldığının ileri sürüldüğünü, yargının ise yıllardan beri yürütmenin kuşatması altında olduğunun söylendiğini, kurumlarların birbirine güvenmediğini, güvenmek bir yana kamuoyu önünde eleştirmenin de ötesinde düpedüz birbirlerini suçladığına dikkat çekerek, "Lütfen kimse birilerini, özellikle meslek dayanışması gereğince yargıçları ve savcıları kayırdığımı, kolladığımı düşünmesin" dedi.

"YARGIYA YAPILAN 3 YANLIŞ"

"Yeri geldiğinde yargıyı kamuoyu önünde hep eleştirdim. Zira yargının en yetkin biçimde işlemesi hepimizin ortak amacıdır. Kayırma, kollama kamusal yarar anlayışının düşmanıdır" diyen Sami Selçuk, Yürütme ve Yasama'nın Yargı'yı düpedüz suçladığını savundu ve 3 suçlama yapıldığını belirterek, bu suçlamaları yapanlara 'Açın Mecelle'yi okuyun' çağrısında bulundu:  

 “Onlar, diyor, yanlıdırlar, çünkü siyasal güdüyle (saik) karar veriyorlar!” Bu bir eleştiri değil; doğrudan suçlamadır. T. Ceza Yasasının temel hüküm olan 283. ya da yardımcı hüküm olan 257. maddelerinden birine giren bir suçtur. Suçlayanın kanıtlanması gerekir. Kanıtlayamazsa, üç yanlışı birlikte yapmış olur.

Birincisi, yakıştırma suçudur. İkincisi, doğaötesi alana girmiş olur. Çünkü insanların iç dünyalarını, güdülerini, amaçlarını sorgulamak ve bilmek olanaksızdır. Bu nedenlerle insanlar ve de hukuk insanların iç dünyasıyla kural olarak uğraşamazlar. Uğraşanı, “yetki aşımı” (excès de pouvoir) yaptırımı ile kınarlar. Zira hukukta her yaptırım, özünde bir kınama yargısıdır. Üçüncüsü, yargı üzerinden adalet değerini sarsmış, örselemiş olursunuz. Özellikle gelecek kuşakları düşünen devlet insanlarının bu konuda çok duyarlı olmaları gerekir"

"HİÇ BİR YARGIÇ VE SAVCI BU SUÇLAMAYI KALDIRAMAZ"

"Bu suçlamanın yargı insanları açısından anlamı ise açıktır: “Ey yargıçlar, savcılar, sizler yargıçlık, savcılık yeterliliğinden yoksunsunuz. Yanlısınız, hukuka aykırı kararlar veriyorsunuz!” Hiçbir yargıç, hiçbir savcı bu suçlamayı sindiremez. Bu yıkıcı suçlamadan etkilenmeyen bir yargıç, savcı düşünebilir misiniz?" diye soran Sami Selcuk, Star gatezesindeki yazısını şöyle sürdürdü:

"Hiçbir yargıç, savcı, konumu gereği, aynı pervasızlıkla bu suçlamalara yanıt da veremez.

Ama kimse bu yanıt verememeyi, acizlik olarak görmemeli, kötüye kullanmamalı.

Yargıçlar, savcılar, meslekleri gereği sürekli yalnız yaşamak ve çok duyarlı olmak zorundadırlar. Özellikle de yargıçlar.

Açın, Mecelle’yi okuyun.

Öğrenin, yargıçların nasıl yalnız yaşamak zorunda olduklarını.

Duyarlılığın boyutlarını öğrendikçe içinizin ezildiğini göreceksiniz.

Böylesine yalnızlığa mahkûm yargı insanlarının kendi alınyazılarıyla ilgili konularda deneyimlerini, düşüncelerini, demokrasinin gereği olarak özgürce sergilemelerini “siyaset yapıyorsunuz” diye tehdit kokan sözlerle yasaklamaya kalkışırsanız, doğruların bir kesimini göremezsiniz. Toplum dayitirir, sizler de yitirirsiniz.

Bu tür sözlerin kol gezdiği bir dönemdeyiz. Ortalık yangın yerine dönmüş. Kimse kimseyi dinlemiyor. En çok da dilsizler şamar yiyor.

Sağlıksız bir ortam, bu.

Önce bunu iyi görmeliyiz.

Kimsenin kimseye güvenmediği, birbirini dinlemediği, niyetlerin acımasızca sorgulandığı bir dönem, bu.  

Arada tartışılan izlek, konu kaynayıp gidiyor.

İnsanımıza, ülkemize yazık oluyor"

"KABUL EDELİM Kİ HEPİMİZ YANLIŞ YAPTIK"

"Kabul edelim ki, bu süreçte hepimiz yanlışlar yaptık. Bunları yinelemenin, birbirimizi suçlamanın zamanı değil" ifadesini kullanan Sami Selçuk, yazısında şunları belirtti:  "Birleştiğimiz ortak bir payda var: 1982 Anayasası hukuk dizgemizden dışlanması. Bu paydadan yola çıkmalıyız.  

Ama “Bu Anayasa gitsin de yerine ne gelirse gelsin, yenisi nasıl olsa bundan iyi olur” mantığıyla yola çıkarsak, yağmurdan kaçarken doluya tutulabiliriz.

“Siz istemeseniz de, biz bu değişiklikleri yaparız. Halkın da onayını alırız” derseniz, yanılgıları katlarsınız.

Anayasa yapmak ve değiştirmek, bilimsel bilinçle olur.

“Ben seni mat ederim” çocuksu yarışıyla olmaz.

Siyasallaşmış yargı!” suçlamalarıyla, önyargılarıyla, öç izlenimi uyandıran öfkelerle, kaygılarla yargıyı terbiye etmek, hizaya getirmek hiç olmaz.

Olursa çıkış noktası yanlış demektir."

"ÇAĞRIM ŞUDUR:"

Sami Selçuk,  "Çağrım şudur: Parti kapatma, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Anayasa Mahkemesi konularıyla ilgili üç önemli konuyu erteleyelim" diyerek yazısını şu cümlerlelerle noktaladı:

"Karşılıklı suçlamaların cirit attığı, kurumların ve bireylerin birbirine güvenmediği, öfkelerin ve kişisel tutkuların aklın ve bilimin önüne geçtiği, bilim insanlarının bile “kişisel görüşüm, resmi görüşüm” ayrımına zorlandığı bir ortamda sağlıklı düzenlemeler yapılamaz.

“Gelin tanış olalım/İşi kolay kılalım”.

Sağlıklı düzenlemenin alt yapısını birlikte oluşturalım. Güven ortamını sağlayalım. İvecen olmayalım. Birbirimizi incitmeden, suçlamadan, öfkelenmeden, konuları serinkanlı bilimin ve eski deneyimlerin ışığında enine boyuna, yararları ve sakıncalarını tartarak, tartışalım.

İşte o zaman yararları sakıncalarına üstün bir sistemi kotarabiliriz.

Aksi takdirde dizimizi döveriz.

Lütfen!"

 
Şehit ailelerine ev
 
Kızılcahamam'da feci kaza : 2 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit ailelerine ev
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Cami Mimarisi Üzerine ...
Baykal: Bu ahlaksız bir teklif
Adalet Bakanı Ergin'in sürpriz önerisi yankı buldu. En sert cevap Baykal'dang eldi.
"MİT ikiye bölünmeli"
Müsteşarlığa atanmasına kesin gözüyle bakılan Hakan Fidan, CIA - FBI modelinin ...
 
Mahkeme Büyükanıt'ın harcamalarını istedi
ESKİ Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, Birgün Gazetesi ...
Bakan Yıldız'a yumruk!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı.
Yarsav, Tehditleri Kınadı
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Yarsav), İsim Vermeden Osman Can ile Osman ...
 
Polis şüphelinin alnına sıktı!
Şizofreni hastasının başından vurulması olayının görgü tanıkları tüyler ürpertti...
Arınç'tan yargıya ağır sözler
"Pakistan'daki yüksek yargıçların soylu davranışlarını Türkiye'de biz geçmişte görmedik."
Öfkeli eşten bir bomba daha!
İlker Güven'in eşi: "Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç'a vermek için para aldı."
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri