ANKARA Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde, “Sütüme Dokunma Hayat Sütle Başlar” isimli bir sempozyum düzenledi. Sempozyuma, okul sütüyle mola veren bilim insanları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan getirtilen yaklaşık 300 paket sütü içerek analiz etti.
Sempozyum molasında Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, öğrencilerde görülen rahatsızlanmaların ve karın ağrısının zehirlenme olmadığını belirtti.
Öğrencilere “Yavaş için” uyarısında bulunan Çolak, “Aileler ve çocuklar bize güvensin. Bir alerji yoksa az da olsa süt içsinler. Yavaş yavaş içilen süt vücudun laktaz enzimi sentezlemesine yardımcı olarak, oluşabilecek rahatsızlıkları giderir” dedi.
Neredeyse hiç tüketilmiyor
“Süt kanser yapar” söylemleriyle ortaya çıkan bilgi kirliliğinin zehirlenme haberleriyle pekiştirilmeye çalışıldığını ifade eden Çolak, şöyle devam etti:
“Son aylarda, özellikle de Okul Sütü Akıl Küpü projesinin uygulanmaya başlamasıyla hız kazanan süte yönelik olumsuz haberlerin yarattığı bilgi kirliliği, üreticileri, bilim insanlarını ve bakanlığı harekete geçirdi. Süt canlı yaşamında, yaşamsal önemi olan bir besin kaynağı. Ülkemizde neredeyse hiç tüketilmiyor.
Soruşturma açılmalı
‘Süt kanser yapar’ söylemleriyle ortaya çıkan bilgi kirliliğini yok etmeye çalışıyoruz. Okul sütü projesi desteklediğimiz bir projedir. Türkiye’nin süt fazlasının olduğu ve bu sütlerin öğrencilere dağıtıldığı söyleniyor. Kalitesiz süt diye bir şey yoktur. Sokakta satılan çiğ sütü öneriyorlar. Asıl o sütte sayılamayacak kadar çok risk var. Sütün kanser yaptığını iddia eden insanların, tıbbi belgeler ile bu söylemlerini kanıtlamaları gerekiyor. Eğer yapamıyorlarsa savcılık soruşturma açmalı.”
Türk insanı süt içmiyor
TÜRK insanının tüketeceği hayvansal üretim üzerine çok ciddi polemikler, spekülasyonlar yapıldığını belirten Çolak, “Türk insanı süt içmiyor. Çocukların, Türkiye’de yaşayan herkesin süt içmesi lazım” diye konuştu.