İlk defa 1933 yılında kurt, tilki, çakal, ayı, domuz, süne, kımıl vb. gibi tarıma ve halka zarar veren hayvanların teşhir edilmesi için kurulan, halkın aşırı ilgisi üzerine 29 Ekim 1940’ta açılan AOÇ’ye bağlı Hayvanat Bahçesi’nde günümüzde, 320 dekar alanda toplam 143 türden 2 bin 327 hayvan barındırılıyor. Hayvanat Bahçesi’ni 2008’de ziyaret eden kişi sayısı ise 564 bin 868 olarak kayıtlarda yer alıyor.
AOÇ Müdürü Arslan, çiftliğin revizyonu ve Hayvanat Bahçesi’nde yapılması gereken çalışmalara ilişkin bilgi verdi. AOÇ Hayvanat Bahçesi’nde sosyal donatı alanlarının, piknik ve yürüyüş yapılabilecek rekreasyon alanlarının olması gerektiğini kaydeden Arslan, yapılması planlanan çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
"Yunus gösteri merkezi Hayvanat Bahçesi için önemli onun bitmesi, yarım kalan tünel akvaryum inşaatının tamamlanması gerekiyor. Hayvanat bahçesinde fil yok. Yaptığımız araştırmaya göre, Pakistan veya Hindistan’dan bir çift fil alınması ve buraya naklinin maliyeti 500 bin dolar civarında. En büyük sıkıntı nakil için kargo ve sigorta. Hayvanat bahçesindeki aygır da biraz yaşlı. Aslan, kaplan ve diğer vahşi, yırtıcı hayvanların da doğal hayat ortamına alınması gerekiyor.
Bütün bu çalışmalar için yaklaşık 10 milyon lira gerekiyor. Kamu kuruluşu misyonumuz olduğu için yatırımlar DPT’den geçiyor. Yatırımda olmayan miktarı harcayamıyoruz. DPT’nin bize verdiği ödenek bu yıl için 1 milyon lira. Bununla yapmamız mümkün değil, zamana yayarak 2-3 yıl içinde yapacağız." Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Hayvanat Bahçesi’ni devralması konusuna da değinen Arslan, "Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’ni devralmadığı takdirde bu çalışmaları kendilerinin yapacaklarını" söyledi.