12 yıllık zorunlu eğitim dönemi 17 Eylül’de başlıyor. Yeni eğitim sistemi, pek çok değişikliği de beraberinde getiriyor. İlkokul dört yıla iniyor, eskiden üç yıl olan ortaokullar da dört yıla çıkıyor. Okula başlama yaşı 5,5’e çekildi. Yaşın aşağı çekilmesiyle birlikte birinci sınıfta okuyacak öğrencilerin sayısı ciddi oranda arttı.
Yeni eğitim yılı ile ilgili Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, “Sınıflarımız yaklaşık 35 kişilik olacak. Ankara’da hiçbir şekilde kaos yaşanmayacak” dedi.
Birinci sınıflara 3 bin derslik
Geçen yıl birinci sınıfa başlayan öğrenci sayısının 71 bin olduğunu, yeni sistem ile birlikte bu sene rakamın yaklaşık 90 bine çıktığını ifade eden Aydoğan, şunları söyledi:
“Yeni yapılan ve bu sene hizmete giren bin 200 derslikle beraber yaklaşık 3 bin dersliği sadece birinci sınıflara ayırdık. Birinci sınıfların mevcutları en merak edilen konuların başında geliyor. Ankara’da zorunlu olarak okula kayıt yaptıracak 90 bin civarında öğrenci var. Bu 90 bin çocuğa karşılık, zorunlu olmayan öğrenciler ile 66 ay ve üzerindeki çocukların yüzde 25’i okula kayıt yaptırdığında bizim sınıf mevcutlarımız yaklaşık 30-35 kişilik olacak.
Çıkış zili 18.50’de çalacak
İkili sistem yapacak okullarımızın sayısında da bir artış olmayacak. Geçen yıl 603 okulumuz normal eğitim yaparken, 300 okulumuz ikili sistemde eğitim veriyordu. Yani Ankara’da okulların yüzde 30’unda ikili sistem uygulanıyordu. Bu sene de aynı sistem devam edecek. İkili sistem ile eğitim veren okullarımızın sayısında bir artış olmayacak. İkili sistem olan okullarda giriş ve çıkış saatlerinde küçük değişiklikler olacak. Dersler 07.30’da başlarsa, 18.20’de, 08.00’de başlarsa 18.50’de bitecek.”
Minikler büyüklerin sıralarına oturacak
Ankara Hürriyet muhabirinin, “Minikler, büyüklerin sıralarına oturacak, sabahları ilkokulların öğleden sonraları ise, ortaokulların kullanacağı bu binalarda eğitim gören farklı yaş grubuna ait çocuklar sıra, masa boyları, tuvaletler ve lavabo yükseklikleri konusunda sorun yaşayacak mı?” sorusuna Aydoğan, “Okullarımızın yüzde 70’i ilkokul ve ortaokul olarak ayrıldı. Ayrılamayan okullarda ise, düzenlemeler devam ediyor. Eski sistemde sekiz sınıf bir aradayken de aynı sorunlar yaşanıyordu. Okulların ayrılmasına neden olan bu sistem ile sorunlar daha da azalır” diye konuştu.
En yakın okullara kayıtlar yapıldı
Bazı illerde e-kayıt sistemi konusunda sıkıntılar yaşandığını ancak, Ankara’da böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Aydoğan, “Adrese dayalı kayıt dışında manuel olarak, elle bir işlem yapılması mümkün değil. Okullara dengeli bir şekilde öğrenci yerleştirmek için titiz bir çalışma yürüttük. Her çocuğumuzun, evine en yakın okula kaydı yapıldı” dedi.
Bin 700 öğretmen norm fazlası
Öğretmenlerin merak ettiği konuların başında gelen norm fazlalığına da değinen Aydoğan, “Bin 700 öğretmen norm fazlası fakat bu öğretmenler asla
bankamatik memuru olamayacak” dedi. Sınıf öğretmenlerinden dördüncü ve beşinci sınıfı okutan öğretmenlerin boşa çıktığını belirten Aydoğan, “Boşa çıkacak öğretmen sayısı Ankara’da bin 700 kişi. Bu bin 700 arkadaşımıza ihtiyacımız olacak. Ankara’da 52 bin öğretmen var. Bunların bazıları çeşitli nedenlerle görevine devam edemiyor. Bin 700 kişilik norm fazlası buralara yönlendirilecek. Geçtiğimiz yıl 2 bin 500 tane ücretli öğretmen görevlendirmiştik. Hiçbir öğretmenimiz açıkta kalmayacak” diye konuştu.