Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>SİYASET
1 Şubat 2011 Salı - 11:04

Siyasette de kadının adı yok

Sosyal Demokrasi Derneği’nin düzenlediği Siyasette Kadın Paneli’nde bir araya gelen DSP Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Jale Ağırbaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kadın sorunlarını tartıştı.

Siyasette de kadının adı yok

Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’in başkanlığında, Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Dünya sadece erkeklerin oyun alanı değil. Bizler de bu oyun alanının içinde yönetilecek kişiler değiliz. Fiili eşitliğe geçmek istiyoruz. Çözüm olarak da kotayı öneriyoruz” dedi. 

Çözüm kota

Anayasa, siyasi partiler ve seçim yasalarıyla tüm partilerde kota olması gerektiğinin altını çizen Güllü, şunları söyledi:
Sosyal Demokrasi Derneği’nin düzenlediği Siyasette Kadın Paneli’nde bir araya gelen kadın siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum önderleri, siyasette kadının yerini masaya yatırdı.

“Siyasal temsil olanağı sağlanmasına rağmen, kadınların siyasetle ilişkisi apolitik bir görünüm sergiliyor. Bu, evrensel ölçekli bir sorun. Partilerimizin kadın vekil konusundaki karneleri zayıf. Artık değişim zamanı. Kadını sadece aday listelerine koymak yetmez. Kadınları seçilebilecekleri yerlerden yerleştirmek gerekiyor.

Topsumsal, kültürel ve ekonomik yapı, sivil toplum örgütlerine ve siyasi partilere katılımda yaşanan sorunlar ve kotanın hala bir çözüm olarak düşünülmüyor olması kadınların siyasal hayata katılımını engelliyor. Kadınlar yeterli bilgi ve tecrübeleri olmadığı için, siyasi ve kültürel ortamdan kaynaklanan engelleri aşamayacaklarına inanıyor ve siyasetten uzak duruyor.”

Kahraman kadınlar

Türkiye’nin, kadın erkek eşitsizliğinde 134 ülke arasında 126. sırada olduğunu belirtenCHP Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan ise şunları söyledi:

“Kadın muhtar sayısı yüzde iki oranında. Bunun gibi pek çok olumsuz oran var. Hem yerel yönetimlerde, hem siyasette çok gerideyiz. Güçlü kadınların sayısını arttırmak gibi partiler üstü bir göreve sahibiz. Siyasete katılımın önünde psikolojik engeller var. Kadınları siyasete çekebilmek için, siyasetin biraz itibar kazanması gerekiyor. Türkiye’de pek çok cesur, ilkeli, Atatürkçülüğe önem veren kahraman kadınımız var. Bu kadınlar oldukça Türkiye’de kolay kolay eksen değişmez.”

Yerel yönetimlere kadın eli yakışır

TÜRKİYE’de kadınların parlamentoda temsil oranının yüzde 9,1 olduğunu belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Jale Ağırbaş ise, “Sorunların çözüm yeri parlamento. Yerel yönetimlere kadın eli gerçekten çok yakışıyor. Kadının siyasette başarılı olması için, yerel yönetimlerde tecrübe kazanması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 
Türkiye’de kadın cinayetlerinin 2002’den 2009’a kadar yüzde bin 400 oranında arttığının altını çizen Ağırbaş, “Kadına yönelik şiddet kaygı verici noktada. Hala beş kadından biri okuryazar değil. Altı kadından biri herhangi bir eğitim kurumundan mezun değil. Eğitimdeki bu durum istihdama da yansıyor. 1999 yılında istihdamdaki kadın oranı yüzde 30’du. 2010 yılında ise bu oran yüzde 23’e düştü” diye konuştu.

 
Ankara ekonomisine destek şart
 
Havaya ateş açtı Ankara'yı karıştırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oylarınızı geri isteyin!
Seçimi MHP’den kazanmasına rağmen geçtiğimiz günlerde AK Parti’ye transfer ...
Gökçek'e 'gece yarısı' tepkisi
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in önceki gün gece yarısı twitter’dan ...
Gökçek'ten bir iddia daha
Daha önce CHP’nin MYK toplantısında konuşulduğunu iddia ettiği sözleri ...
 
Beypazarı kavgası kızışıyor
MHP bir iddia ortaya attı Ankara karıştı. İddialara göre Erdoğan, yerel ...
Çankaya'da şaibesizlik teşekkürü
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, belediye yöneticileriyle bir araya ...
MHP'li Yavaş’tan tepki
Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp’in MHP’den Ak Parti’ye transferine ...
 
Engellilere göre 3 bakan sınıfta kaldı
Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği(TEDAY) Genel Başkanı İlimdar ...
MHP'den AKP'ye geçiş!
Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp, MHP’den istifa ederek AK Parti’ye katıldı.
Demokrasi dersek kadınbudu oluruz
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ankara Üniversitesi’nde kendisine ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri