BİNİCİLİK yarışmalarına katılacak atlara “prenses” gibi bakılıyor.
Müsabakalarda kısa süreliğine seyirci önüne çıkan atlar, müsabaka anına kadar son derece zahmetli, vakit alan ve özen isteyen uygulamalardan geçiriliyor. Bu atlar, tam bir disiplin içinde aldıkları özel eğitimlerin yanı sıra çok iyi besleniyor, tüylerine ve tırnaklarına bakım yapılıyor, hatta solaryuma bile giriyor.
Formda tutulan atlar, müsabaka öncesi “kapatma” denen uygulamayla, yarışa gelin gibi hazırlanıyor.
Başkent Binicilik Kulübü’nde müsabaka atları, güne sabah saat 07.00’de başlıyor. Atlar, beslenmenin ardından saat 08.30’da ısınma antrenmanı için belli bir düzen içinde koşu yaptıkları “adeta” olarak adlandırılan ve atların koşu bandı olarak nitelendirilen makineye giriyor. Başkent Binicilik Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Tülin İpek Şahbaz, atların burada sabah sporu yaptığını belirterek, “15 dakika sağa, 15 dakika sola koşuyorlar.
Makine içindeki delikli kasisler, at durmaya çalıştığında atı arkadan itiyor. Atlar hem birbirleriyle temas etmiyor hem de hiç durmadan sürekli koşmak zorunda kalıyor” dedi.
Özel eğitim
Isınma koşusunun ardından her at, kendisi için belirlenmiş özel eğitimleri alıyor. Müsabaka atlarına, en iyi eğitmenler eşliğinde yaklaşık 1,5-2 saat eğitim verilirken, engel atlayacak atlar ise bazı özel eğitimlere de tabi tutulabiliyor.
Akşam üzeri sadece gezinti yaptırılan atlar, en geç saat 18.00’de geceyi geçirecekleri ahırlarına dönüyorlar.
Atların sağlığını korumak ve performanslarını artırmak için özel uygulamalar da yapılıyor. Her çalışma öncesi ve sonrası atların tırnakları temizleniyor ve özel bir yağla ovuluyor.