Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı çalışan engelli spor federasyonlarından, Özel Sporcular Federasyonu, 17 bin 501 lisanslı sporcuyla ilk sırada yer alıyor. İşitme Engelliler Spor Federasyonu 10 bin 259 lisanlı sporcuyla 2. sırayı alırken, Bedensel Engelliler Spor Federasyonunda 5 bin 765, Görme Engelliler Spor Federasyonunda ise 5 bin lisanslı sporcu bulunuyor. Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın , 81 ilde gerçekleştirdikleri teşkilatlanmayla ulaşmadıkları bir çocuk kalmaması için çalıştıklarını belirtip, “Günde bin 500 çocuğumuz atletizm yapıyor, bin çocuğumuz voleybol , bin 500 çocuğumuz basketbol oynuyor” dedi. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk, engelli bir çocuk babası olarak, şöyle konuştu:
“Her engelli bireyimizin, fiziksel, görme, işitsel ya da özel sporcular olarak adlandırdığımız özel çocuklarımızın, hepsinin yaşadıkları kentlerde yapabilecekleri spor branşları var. Anne babaların, engelli çocuklarının spor yapması için ön ayak olması lazım. Mutlaka çocuklarının yapabileceği bir spor branşı vardır. Bu hem bizim yeni sporcular kazanmamız açısından hem de aile ve çocukların rehabilitasyon süreci açısından çok faydalı olacaktır.”
8 MİLYONA YAKIN ENGELLİ VAR
Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, 10-16 Mayıs tarihlerinde kutlanan Engelliler Haftası’nda, engellilerin hayatta karşılaştığı zorlukların çözümüne yönelik etkinlikler yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Federasyon olarak, bunun sadece yılın belli dönemlerinde değil, bunun bütün yıla yayılarak yapılmasını, engellilerin karşılaştığı zorlukların çözüme kavuşmasını istiyoruz. Ülkemizde 8 milyona yakın engelli var. Bunların ailelerini de düşünürsek, doğrudan birçok kişi zorluk yaşıyor.”
İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kihtir ise 10 bin 259 ile en fazla lisanlı sporcuya sahip federasyonlar arasında yer aldıklarını kaydetti.