TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin bu yıldan itibaren buğday, et, süt, şeker gibi stratejik ürünlerde stoklama yapması gerektiğini bildirdi.
Yetkin, iklimsel yağışlar ve etkileri ile buğday rekoltesi, sebze ve meyve üretiminde 2011 yılına ilişkin tahminlerini düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Yetkin, son yıllarda dünyada iklimsel anlamda çok ciddi değişiklikler yaşandığına dikkat çekerek, düzensiz yağışların tarım sektörünü olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.
Sıkıntı kapıda
Daha önceki açıklamalarında hububat konusunda Türkiye’de bu yıl 21 milyon tonluk bir üretim beklendiğine yönelik beyanlarını hatırlatan Yetkin, ancak o dönemden bu yana yağışların arttığına dikkat çekti. İlk buğday hasadının mayıs ayı sonunda Çukurova’da yapılacağını ifade eden Yetkin, yağışların bu şekilde devam etmesi halinde sıkıntı yaşanacağını vurguladı.
Yetkin, Türkiye’de yıllardır buğday konusunda verim ve kalite sorunu yaşandığına, bu nedenle buğday ithalatı yapıldığına işaret ederek, yağışlar nedeniyle buğdayda pas, mantar gibi hastalıklar oluşabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yetkin, Türkiye’de sertifikalı tohumculuk üretiminin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, bunun için gerekirse devletin hibe yoluna gidebileceğini söyledi.
Üretimde dalgalanma
Yetkin, yağışların yaratacağı bir başka sorunun da mevsimi gelmiş ürünlerin ekiminin gecikmesi olacağını anlattı. Bu yıl meyve ve sebze üretiminde dalgalanmalar yaşandığını, mevsimsel etkenlerle bazı ürünlerde bir miktar rekolte düşüşü gerçekleşeceğini öngördüklerini anlatan Yetkin, “Don, dolu ve sel nedeniyle başta domates, kayısı, erik, elma, incir olmak üzere bazı meyve ve sebzelerde üretim olumsuz etkilendi. Ancak ciddi boyutlarda değil” dedi.
Hasat gecikince teslim süresi uzadı
TÜRKİYE genelinde devam eden yağışlar hububat hasadını geciktirince, 1 Haziran itibariyle iç piyasaya hububat satışını durduracağını açıklayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), satacağı hububatın teslim süresini 20 Haziran’a kadar uzattı.
TMO’dan ilgili kurumlara gönderilen yazıda, stoklarda bulunan hububat (mısır ve pirinç hariç) satışlarının 1 Haziran 2011 tarihi itibariyle durdurulacağı hatırlatıldı. Ancak, bu yıl hububat hasadının iklimsel nedenlere bağlı olarak gecikmesi nedeniyle yeni bir değerlendirme yapıldığı kaydedilen yazıda, şöyle devam edildi:
“Yem fabrikaları ve yemini kendisi imal eden kişi/kuruluşlara yönelik olarak, bedeli 1 Haziran 2011 (dahil) tarihine kadar yatırılmak kaydıyla, 1200-1600 grubu arasındaki yerli ekmeklik buğdaylar ile arpaların tamamı, 20 Haziran 2011 (dahil) tarihine kadar teslim edilebilecektir.”
Sütte kriz uyarısı
Yetkin, süt konusunda Türkiye’de üretim sorunu bulunmadığını ifade ederek, Türkiye’de 12,6 milyon ton süt üretimi, 8,6 milyon ton süt tüketimi gerçekleştiğini anlattı. Sütte 4 milyon ton gibi bir fazlalık olduğunu ifade eden Yetkin, “Devletin süt fazlalığını sübvanse etmesi gerekiyor. Aksi takdirde 2008’de yaşanan 900 bin damızlık havyanın kesilmesi gibi bir kriz yeniden gündeme gelebilir” dedi.
Bunun hayvancılık sektörünün çökmesi anlamına geleceğini vurgulan Yetkin, ortaya çıkan kriz karşısında süt tüketiminin ülke çapında sistemli bir biçimde artırılması gerektiğini, Süt Endüstrisi Kurumu gibi arz talep dengesini sağlayacak, piyasayı düzenleyecek bir kurul oluşturulması gerektiğini bildirdi.